Keibubapaan

Masih Kecil Sudah Jauh, Bagaimana mungkin? •

Jerawat pada kanak-kanak dan remaja adalah sejenis jerawat vulgaris. Jerawat ini biasanya muncul di wajah, leher, bahu, punggung atas, dan dada. Ahli dermatologi menemui banyak kes jerawat pada kanak-kanak kecil yang baru berusia tujuh tahun. Doktor percaya bahawa ia berkaitan dengan akil baligh (pubertas awal), yang menyebabkan hormon androgen adrenal meningkat, memicu jerawat muncul pada usia muda.

Contohnya, pada seorang gadis, jerawat dapat dilihat sebelum pertumbuhan payudara, rambut kemaluan dan ketiak, serta haid pertama. Pada kanak-kanak lelaki, jerawat boleh berlaku sebelum rambut kemaluan dan aksila tumbuh, testis dan zakar membesar, dan suaranya menjadi lebih dalam dan lebih dalam. Untuk mengetahui lebih lanjut, mari lihat pelbagai maklumat mengenai jerawat pada kanak-kanak di bawah!

Punca jerawat pada kanak-kanak

Terdapat empat perkara yang menyebabkan jerawat, iaitu minyak semula jadi badan (sebum), liang pori tersumbat, bakteria ( Propionibacterium acnes atau P. acnes ), dan keradangan. Inilah penjelasannya:

 1. Sebum dihasilkan oleh kelenjar pada lapisan kulit yang sangat dalam dan sampai ke permukaan melalui liang-liang kulit. Peningkatan hormon tertentu akan berlaku sekitar masa baligh, dan hormon ini dapat memicu kelenjar minyak untuk menghasilkan peningkatan sebum.
 2. Pori dengan minyak berlebihan cenderung tersumbat dengan lebih mudah.
 3. Pada masa yang sama, P. acnes (salah satu daripada banyak bakteria yang hidup di kulit setiap orang) tumbuh dengan banyak minyak dan menimbulkan keradangan.
 4. Sekiranya liang yang tersumbat dekat dengan permukaan kulit dan mengalami keradangan, ia akan mengakibatkan komedon tertutup atau komedon terbuka di permukaan kulit.
 5. Palam yang meluas ke liang atau terbentuk sedikit lebih dalam daripada liang dan membesar atau pecah, boleh menyebabkan keradangan berlebihan. Oleh itu, ia menghasilkan lebam merah (papula) dan jerawat yang berisi nanah (pustula).
 6. Sekiranya penyumbatan berlaku pada lapisan kulit yang paling dalam, keradangan akan menjadi lebih teruk, mengakibatkan pembentukan nodul dan kista.

Adakah jerawat pada usia pra-remaja berbeza?

Secara amnya, jerawat pada kanak-kanak pra-remaja lebih ringan. Biasanya kanak-kanak dalam kumpulan umur ini mempunyai komedo terbuka dan komedo tertutup. Selain itu, jerawat merah (papula) kadang-kadang terletak di zon T muka (dahi dan sepanjang hidung), serta dagu. Namun, jika jerawat itu lebih parah, itu mungkin merupakan tanda bahawa anak akan mengalami jerawat yang lebih serius di kemudian hari.

Bagaimana merawat jerawat pada kanak-kanak?

Dr. Lawrence Eichenfield, penulis utama laporan American Academy of Pediatrics (AAP), merumuskan cadangan berdasarkan bukti untuk diagnosis dan rawatan jerawat pada kanak-kanak.

"Untuk jerawat sederhana hingga teruk, kita harus menggunakan ubat preskripsi untuk mengawal keadaan jerawat," kata Eichenfield kepada CBS Boston.

Sebilangan besar produk yang ada untuk mengatasi masalah jerawat pada kanak-kanak adalah preskripsi di luar label (penggunaan ubat di luar petunjuk), dan mereka belum diuji pada pesakit di bawah 12 tahun. Namun, Eichenfield mengatakan bahawa ubat itu boleh digunakan oleh kanak-kanak. Sementara itu, ubat topikal dan retinoid oral boleh diresepkan untuk merawat jerawat yang teruk pada kanak-kanak, walaupun ubat ini mempunyai kesan sampingan, seperti:

 • Sensitiviti kepekaan
 • Pewarnaan gigi
 • Hiperpigmentasi
 • Reaksi jarang seperti lupus
 • Gangguan pencernaan
 • Pil esofagitis (esofagitis yang disebabkan oleh ubat)

Untuk merawat jerawat pada kanak-kanak secara semula jadi, ikuti petua berikut:

1. Makan lobak merah

Sayuran ini, yang kaya dengan vitamin A dan beta-karoten, telah dikaitkan dengan pencegahan jerawat kerana retinoid vitamin A yang sering digunakan dalam ubat jerawat yang diresepkan. Vitamin membantu mengekalkan sistem imun yang sihat dan menjaga kesihatan kulit, terutama bagi penghidap jerawat. Makanan yang kaya dengan beta-karoten dapat mengurangkan keradangan akibat antioksidan yang melawan radikal bebas Pusat Perubatan Universiti Maryland (UMM).

2. Makan banyak zink

Menurut UMM, pengambilan 30 mg zink dua kali sehari selama satu bulan dan 30 mg sehari selepas itu, dapat mengurangkan penampilan jerawat. Zink biasanya terdapat dalam makanan laut, seperti tiram, ketam, dan udang karang.

3. Sapukan jus lemon

Tahap asid tinggi dalam lemon dapat membantu melawan bakteria pada jerawat. Selain merawat jerawat, jus lemon juga dapat merawat luka, noda, dan juga tanda-tanda penuaan.

4. Kompres dengan ketulan ais

Menggunakan ais batu untuk memampatkan kawasan yang dijangkiti dapat mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh kontras sejuk pada kulit anda. Memampatkan ketulan ais tidak boleh lebih dari 5 minit.

5. Menukar sarung bantal

Hanya menukar sarung bantal anda setiap dua atau tiga hari dapat memperbaiki kulit anda secara keseluruhan. Bantal menyerap minyak wajah semula jadi, yang dapat menempel semula kulit anda setiap kali anda tidur di atasnya, sehingga meningkatkan pertumbuhan bakteria pada kulit anda.

BACA JUGA:

 • Cegah dan Atasi Jerawat di Punggung
 • Cara Selamat Sekiranya Anda Perlu Memicit Jerawat
 • 10 Cara Menghilangkan Parut Jerawat
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌