Kecergasan

4 penyebab pening selepas bersenam yang harus anda ketahui

Terdapat banyak faedah latihan. Tetapi bagi sesetengah orang, bukan badan yang menjadi lebih cergas melainkan kepala yang merasa pening atau pening setelah bersenam. Walaupun biasanya sensasi pening dapat hilang dengan sendirinya, kadang-kadang dalam beberapa kes ia dapat bertahan lama. Sebenarnya, tidak jarang keadaan ini menyebabkan seseorang kehilangan kesedaran setelah bersenam. Macam mana boleh jadi? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Apa yang menyebabkan sakit kepala selepas bersenam?

Pada dasarnya, rasa pening selepas bersenam sering berlaku ketika melakukan senaman intensiti tinggi atau mengangkat beban berat. Apabila anda melakukan terlalu banyak tenaga di dalam badan, ia boleh menyebabkan jantung bekerja terlalu keras, mengurangkan bekalan darah ke otak. Nah, inilah yang menyebabkan pening selepas bersenam. Walaupun begitu, terdapat pelbagai faktor lain yang boleh menyebabkan anda merasa pening setelah bersenam, termasuk:

1. Kekeringan

Kekeringan atau kekurangan cecair adalah penyebab paling biasa seseorang mengalami pening selepas bersenam. Itulah sebabnya, selalu perhatikan pengambilan cecair anda sebelum, semasa, dan selepas bersenam untuk mengurangkan risiko dehidrasi. Semakin banyak cecair yang anda minum, semakin banyak tenaga dan daya tahan badan anda untuk meneruskan aktiviti anda. Berapa banyak air yang diminum ini bergantung pada keperluan anda. Umumnya, orang yang berpeluh lebih banyak mungkin memerlukan lebih banyak cecair juga.

2. Gula darah turun secara drastik

Sekiranya anda merasa pening, terutamanya semasa bersenam, ini adalah isyarat bahawa paras gula darah anda turun secara tiba-tiba. Keadaan ini biasanya mencetuskan keringat sejuk, gegaran, dan kelemahan. Salah satu penyebab penurunan kadar gula dalam darah adalah ketika anda bersenam ketika perut kosong. Nah, untuk mengatasi masalah ini, makan makanan yang mengandungi karbohidrat dan protein kira-kira satu jam sebelum bersenam. Ini akan menjadikan badan anda bertenaga sehingga kadar gula dalam darah tetap terjaga.

3. Tekanan darah rendah

Semasa bersenam, jantung bekerja lebih keras dan mengepam lebih banyak darah ke saluran darah. Akibatnya, saluran darah melebar untuk menampung lebihan darah. Apabila anda berhenti bersenam, jantung mula berdegup normal, tetapi saluran darah memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri. Ia menyebabkan penurunan tekanan darah yang menyebabkan anda merasa pening, sakit kepala, dan lemah.

4. Pengaliran oksigen ke otak dikurangkan

Semasa bersenam, badan memerlukan lebih banyak oksigen daripada biasa. Teknik pernafasan yang tidak betul juga boleh menyebabkan pening ketika bersenam kerana darah kekurangan tahap oksigen. Akibatnya, aliran oksigen ke otak berkurang dan menyebabkan sakit kepala. Untuk mengatasi keadaan ini, anda mesti menyesuaikan teknik pernafasan anda dengan jenis latihan dan kemampuan badan anda.

Contohnya, untuk berjoging, anda boleh menyesuaikan corak pernafasan anda mengikut jejak anda. Di mana setiap empat langkah, anda menarik nafas melalui hidung. Kemudian, empat langkah seterusnya menghembuskan nafas melalui mulut. Biasakan menghirup hidung anda dan kemudian menghembuskan nafas dengan lebih bebas melalui mulut anda.

Apa yang perlu dilakukan jika anda merasa pening semasa bersenam?

Sekiranya anda mula merasa pening semasa bersenam, ada baiknya anda berhenti dengan segera dan berehat. Sebabnya, terus berolahraga dengan pening atau sakit kepala sebenarnya akan meningkatkan risiko anda jatuh dan cedera ketika bersenam.

Segera berjumpa doktor jika anda merasa pening setelah bersenam disertai dengan loya, penglihatan kabur, dan penurunan kesedaran sehingga anda dapat memperoleh diagnosis dan rawatan yang tepat.