Kesihatan mental

Trichotillomania, Apabila Anda Mencabut atau Mencabut Rambut Anda Sendiri

Anda mungkin secara tidak sedar menyambar atau menarik rambut anda ketika anda mengalami stres atau cemas. Atau, anda sendiri telah menyaksikan orang yang paling dekat dengan anda sering melakukan ini? Walaupun nampak remeh, tabiat ini sebenarnya tidak baik, anda tahu. Kebiasaan ini, yang dikenali sebagai trichotillomania, bahkan diklasifikasikan sebagai gangguan psikologi. Ayuh, ketahui lebih lanjut dalam ulasan berikut.

Apa itu trichotillomania?

Trichotillomania adalah keadaan psikologi yang menyebabkan seseorang mencabut rambut di tubuhnya, seperti rambut di kulit kepala, alis, dan bulu mata. Trichotillomania dicirikan oleh desakan yang tidak disengajakan dan tidak terkawal untuk melakukan tingkah laku itu berulang-ulang kali.

Keinginan untuk menarik rambut secara amnya dipicu oleh tekanan, kegelisahan, dan kegelisahan yang dialami oleh orang tersebut. Orang yang mengalami trichotillomania merasakan mereka harus menarik rambut berulang kali, jika tidak, sesuatu yang buruk akan berlaku. Tingkah laku kompulsif ini adalah "terapi" bagi mereka untuk mengurangkan kegelisahan dan tekanan yang disebabkan oleh obsesi. Setelah menarik rambut, mereka akan berasa lega.

Trichotillomania boleh merosakkan rambut dan menyebabkan rambut botak terlalu kerap ditarik. Keadaan ini juga menimbulkan perasaan negatif, seperti rasa malu dan rasa bersalah. Sebilangan orang dengan trichotillomania juga mengalami kemurungan atau kegelisahan.

Apa yang menyebabkan trichotillomania?

Penyebab sebenar trichotillomania tidak diketahui secara meluas. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berkaitan dengan kelainan pada saluran saraf di otak yang mengatur emosi, pergerakan, pembentukan kebiasaan, dan pengendalian diri terhadap impuls tertentu.

Di samping itu, disyaki trichotillomania berkaitan dengan perubahan tahap hormon. Sebabnya, kes ini sering berlaku pada remaja yang sedang melalui akil baligh. Di samping itu, keadaan ini juga mungkin berkaitan dengan tahap serotonin yang rendah.

Kenali gejala trichotillomania

Perhatikan gejala biasa yang mungkin anda alami jika anda mengalami keadaan psikologi ini.

  • Rasa tertekan dan tegang sebelum menarik rambut atau cuba menahan keinginan untuk menarik rambut anda.
  • Rasa lega, puas, atau gembira setelah menarik rambut anda.
  • Kerap memeriksa akar rambut, memutar rambut, menarik rambut dengan gigi, mengunyah rambut, dan memakan rambut (tricophagia).
  • Terdapat bahagian botak di kepala atau bahagian lain seperti alis.
  • Mempunyai masalah atau masalah di tempat kerja, sekolah, atau dalam situasi sosial yang berkaitan dengan kerap menarik rambut.
  • Rambut tidak teratur, ada bahagian yang lebih pendek, menipis, botak, atau di alis ada bahagian yang menipis, atau ada bulu mata yang telah ditarik keluar untuk menjadi berbeza antara bulu mata kanan dan kiri.

Adakah keadaan ini dapat diubati?

Sama seperti gangguan mental yang lain, tingkah laku trichotolomania yang kompulsif dapat dirawat dan dibalikkan dengan rawatan perubatan yang betul. Contohnya, dengan psikoterapi, kaunseling, dan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor. Dalam beberapa kes, pemberian antidepresan Selective Serotonin Reuptake Inhibitor (SSRI) berfungsi dengan berkesan.

Rawatan perubatan di luar psikoterapi dan terapi di rumah juga boleh disyorkan oleh doktor untuk merawat keguguran rambut atau memperbaiki kebotakan yang disebabkan oleh "kebiasaan" rambut ini.

Sekiranya anda mengesyaki anda menghidap penyakit ini, ada baiknya segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat untuk keadaan anda.