Gigi dan Mulut

9 Kesalahan Menyikat Gigi Paling Lazim yang Anda Buat •

Menyikat gigi adalah rutin harian yang mustahil anda tidak perlu memikirkannya, hanya gosok, bilas, buang. Lagipun, anda sudah terbiasa sejak kecil, bukan? Walaupun anda melakukannya secara rutin dua kali sehari, sayangnya masih banyak orang yang ternyata salah melakukan gosok gigi.

Kesalahan ketika menggosok gigi yang sering anda lakukan

Pelbagai kesilapan ketika menggosok gigi sebenarnya membuka lebih banyak peluang untuk bakteria hidup dan berkembang di rongga mulut. Keadaan ini tentunya boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan gigi dan mulut. Berikut adalah teknik menyikat yang kurang sesuai dan beberapa tabiat buruk yang harus anda elakkan.

1. Gosok gigi terlalu pendek

Adakah anda tahu bahawa menyikat yang betul memerlukan masa sekurang-kurangnya dua minit? Kebanyakan orang dewasa tidak melakukannya dengan cepat, walaupun kurang dari satu minit.

Untuk mencapai masa yang disyorkan, cuba gunakan jam randik . Di samping itu, anda juga boleh menggunakan berus gigi elektrik dengan penggera terbina dalam yang berbunyi apabila anda selesai menyikat selama dua minit. Richard H. Price, DMD, penasihat pengguna untuk Persatuan Pergigian Amerika, mencadangkan membahagikan mulut anda kepada empat bidang dan menghabiskan 30 saat untuk setiap bidang.

2. Gosok gigi terlalu keras

Sekiranya anda menggosok gigi dengan kekuatan yang hampir sama seperti anda menggosok kerak melekit di bahagian belakang kuali, anda akan meletakkan gigi anda dalam bahaya. Dengan menggosok dengan kuat memberi cadangan bahawa anda berjaya membuang semua plak dan serpihan makanan yang tersekat.

Sebenarnya, menggosok gigi terlalu keras boleh memberi banyak tekanan pada tisu gusi, menyebabkan gusi jatuh dan melonggarkan, sehingga mendedahkan sebahagian akar gigi. Plak mempunyai tekstur yang melekit namun lembut, jadi anda tidak perlu terlalu kuat setiap kali menggosok gigi.

Selain itu, anda juga tidak perlu menggosok gigi lebih dari tiga kali sehari. Gosok gigi terlalu kerap boleh merosakkan enamel atau lapisan luar gigi dan merosakkan gusi anda.

3. Gosok gigi dengan cuai

Gosok gigi lurus ke belakang dan ke belakang seperti menyeterika bukanlah cara terbaik untuk membersihkan gigi secara optimum. Tumpukan pembersihan anda dengan teliti pada setiap kawasan gigi anda dengan memberi perhatian lebih kepada gusi, punggung dan gigi dalam yang sukar dijangkau.

Perhatikan juga kawasan di sekitar tampalan, mahkota ( mahkota ), atau kawasan pembaikan gigi lain yang pernah anda alami. Berikut adalah langkah-langkah menggosok gigi dengan teknik yang betul seperti yang disarankan.

  • Genggam berus gigi dengan meletakkan kepala sikat pada sudut sedikit 45 darjah pada garis gusi (jangan lekatkan seluruh permukaan bulu secara langsung pada gigi).
  • Berus dengan sapuan bulat pendek, serupa dengan menyapu pada bulatan kecil, jauh dari garis gusi untuk seluruh permukaan gigi depan. Teknik ini berfungsi supaya bulu berus dapat menghilangkan plak yang bersembunyi di belakang garis gusi.
  • Mulakan dengan membersihkan barisan gigi atas, kemudian bahagian bawah sambil mengekalkan bulu pada sudut garis gusi.
  • Gunakan kaedah yang sama untuk membersihkan barisan gigi sebelah kanan dan kiri, bermula dari bahagian atas kemudian bahagian bawah dan bahagian dalam hingga paling luar.
  • Gosok permukaan gigi yang berfungsi untuk menggigit dengan gerakan menyapu, dari hujung paling dalam hingga ke luar. Bersihkan bahagian atas di dalam, kemudian bahagian bawah.
  • Untuk membersihkan bahagian dalam barisan gigi depan, letakkan bulu secara menegak dan sikat dengan gerakan bulat kecil dengan hujung kepala sikat.
  • Akhirnya, anda perlu membersihkan lidah dengan berus khas untuk membantu mengikis plak pada permukaan lidah sambil menyegarkan nafas

4. Berkumur dengan tergesa-gesa

Setelah menggosok gigi, buangkan buih sikat gigi yang berlebihan tetapi jangan bilas mulut anda selepas itu. Berkumur setelah menggosok gigi akan membersihkan sisa kepekatan fluorida dari busa ubat gigi, mencairkannya dan mengurangkan kesan ubat gigi. Sebenarnya, fluorida sangat penting dalam proses mengingat semula lapisan enamel dan mengurangkan tahap keasidan dalam rongga mulut anda.

Biarkan sebentar sebelum anda boleh membilas gigi dengan air. Beberapa pakar juga mengesyorkan berkumur dengan air suam, terutama jika anda terdedah kepada masalah kepekaan gigi dari air sejuk.

5. Gosok gigi dengan segera setelah makan

Jangan gosok gigi sebaik sahaja makan atau minum makanan berasid, selalu tunggu sekurang-kurangnya 30 minit. Penyelidikan menunjukkan bahawa menyikat terlalu cepat selepas makan dan minum boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan gigi. Sekiranya anda telah memakan makanan atau minuman berasid, anda harus mengelakkan menggosok gigi sekurang-kurangnya 30 minit.

Makanan yang mengandungi asid sitrik, seperti jeruk atau lemon boleh melemahkan email gigi. Sebatian berasid akan menyerang gigi, menghakis enamel dan lapisan asas yang disebut dentin. Akibatnya, menggosok gigi sebenarnya dapat mempercepat proses hakisan.

Refluks asid juga menyebabkan masalah yang sama. Walaupun baik untuk menggosok gigi selepas refluks asid untuk mengelakkan rasa pahit, ia sebenarnya boleh merosakkan gigi.

Pakar kebersihan gigi mengesyorkan memberus gigi sebelum makan atau minum asid, dan minum segelas air setelah selesai menggunakannya untuk membilas asid yang melekat pada permukaan gigi.

Sebaliknya, makanan dan minuman tertentu yang tinggi karbohidrat dan gula boleh menyebabkan bakteria membiak di mulut yang akan menyerang enamel gigi sekurang-kurangnya dua puluh minit selepas anda makan. Dengan menggosok gigi sebaik sahaja memakan makanan ini, anda akan menyingkirkan bakteria sebelum mereka mula memakan gigi anda.

6. Pilihan berus gigi dan ubat gigi yang salah

Lama kelamaan bulu menjadi kasar, kusut, bengkok, dan melengkung sehingga apabila anda memusingkan sikat anda pada sudut 45 darjah, bulu tidak lagi menunjuk ke arah yang betul. Bulu sikat gigi menjadi lebih lembut dan berhenti berfungsi dengan berkesan. Setiap tiga bulan, pastikan anda mengganti berus gigi dengan yang baru.

Berus gigi anda harus dipasang dengan selesa di mulut anda, secara amnya semakin kecil kepala sikat lebih baik untuk anda. Kecuali anda mempunyai mulut yang besar, kepala sikat kecil sama efektifnya untuk membantu mencapai geraham, yang umumnya lebih sukar dibersihkan.

Jenis ubat gigi yang anda gunakan sama pentingnya. Bahan-bahan dalam ubat gigi pemutih khas atau pengawal tartar boleh menjadi keras pada gigi anda. Zarah pemutihan pada ubat gigi boleh membahayakan dan mengikis struktur gigi.

Kami mengesyorkan agar anda menggunakan ubat gigi fluorida biasa. Orang dewasa harus menggunakan ubat gigi yang mengandungi sekurang-kurangnya 1.350 bahagian per juta (ppm) fluorida. Sementara itu, kanak-kanak tidak perlu menggunakan ubat gigi khas. Cukup gunakan ubat gigi keluarga, asalkan mengandungi 1.350-1,500 ppm fluorida.

Sekiranya anda ingin memutihkan senyuman anda, pertimbangkan untuk menukar ubat gigi memutihkan. Namun, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu, kerana ubat gigi pemutih mempunyai kesan kasar yang lebih kuat daripada ubat gigi biasa.

7. Tidak melakukan flossing

Anda tidak bersendirian jika jarang atau tidak pernah menggunakan benang gigi ( benang gigi ). Faktanya ialah berus gigi sahaja tidak mencukupi, terutama untuk dapat menjangkau antara gigi. Berus gigi biasa tidak dapat menghilangkan semua plak yang keras kepala yang tidak anda ketahui.

Flossing tidak hanya untuk membuang plak dan serpihan makanan yang terselit di antara gigi. Melakukan rutin flossing Ia juga dapat mengurangkan risiko penyakit gusi dan bau mulut kerana plak di sepanjang garis gusi. Pakar mengesyorkan untuk flossing pertama sebelum menggosok gigi dan juga setiap hari sebelum tidur.

8. Gunakan ubat kumur setelah menggosok gigi

Menggunakan ubat kumur yang mengandungi fluorida dapat membantu mencegah kerosakan gigi. Walau bagaimanapun, jangan gunakan ubat kumur segera setelah menggosok gigi. Sama seperti berkumur, ini akan menghilangkan kepekatan fluorida dari sisa ubat gigi yang masih melekat pada permukaan gigi anda.

Pilih masa yang berbeza untuk menggunakan ubat kumur, seperti selepas makan tengah hari. Kemudian, jangan makan atau minum selama 30 minit setelah menggunakan ubat kumur untuk mendapatkan faedah yang optimum.

9. Gosok gigi jarang

Kesalahan menggosok gigi yang mungkin anda lakukan adalah memandang rendah aktiviti ini sebelum tidur dan menganggapnya bukan masalah besar. Sebabnya, 98 peratus daripada semua penyakit gigi dapat dielakkan dengan memberus gigi secara berkala dua kali sehari. Sejumlah kajian juga menyebut bahawa kebersihan mulut yang buruk juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Persatuan Pergigian Amerika (ADA) mengesyorkan menggosok gigi pada waktu pagi dan malam sebelum tidur selama 2 minit. Gunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida, ubat kumur, dan flossing Pada masa yang sama, lakukan pemeriksaan gigi secara berkala setiap 6 bulan.