Kehidupan yang sihat

5 Cara Meringankan Sakit Ketika Jari Anda Tersangkut di Pintu |

Jari yang dicubit di pintu adalah kecederaan ringan yang biasa. Ini biasa berlaku pada kanak-kanak semasa bermain atau orang dewasa yang tidak berhati-hati. Keadaan ini pastinya membuatkan tangan terasa sakit dan sakit. Dalam kes yang teruk, jari yang tersangkut di pintu juga boleh menyebabkan luka terbuka kerana patah kuku. Nah, bagaimana untuk menghilangkan rasa sakit akibat jari yang dicubit di pintu?

Cara melegakan kesakitan kerana jari-jemari dicubit di pintu

Sumber: Bangsa Produk

Perlanggaran apabila tangan anda terkena pintu boleh menyebabkan keradangan di kawasan yang terjejas.

Keadaan ini ditunjukkan oleh pelbagai gejala termasuk sakit, kemerahan, bengkak, dan lebam. Sekiranya hentakan cukup kuat, jari boleh terasa kaku hingga mati rasa.

Langkah terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengatasi gejala ini adalah dengan melakukan pertolongan cemas.

Inilah cara menangani kesakitan dan luka yang disebabkan oleh tangan yang tersangkut di pintu.

1. Kompres dengan ais

Setelah mencubit, anda dapat mengurangi keradangan, pembengkakan, dan sakit dengan menerapkan paket es ke kawasan jari anda di mana pintu dicubit.

Sensasi es batu yang sejuk dapat menghilangkan rasa sakit di jari. Sapukan kompres tidak lebih dari 15 minit.

Anda boleh menggunakan kompres beberapa kali sehari jika bengkak atau sakit kembali.

Ingat, elakkan menggunakan ais batu terus ke kulit kerana boleh memperburuk keradangan.

2. Beristirahat dari aktiviti

Rawatan seterusnya untuk menghilangkan rasa sakit yang berlaku akibat jari yang dicubit adalah rehat yang pendek, terutama jika kecederaannya agak parah.

Jangan memaksa diri untuk meneruskan kerja, seperti mengangkat benda berat dengan jari, kerana ini dapat meningkatkan rasa sakit.

Anda harus berhati-hati ketika menggerakkan jari agar tidak memburukkan lagi rasa sakit.

3. Sapukan antibiotik

Sekiranya kecederaan pada jari menyebabkan kerosakan pada kulit atau kuku, segera bersihkan kawasan yang cedera dengan air yang mengalir.

Tekan bahagian pendarahan sehingga darah tidak lagi keluar.

Apabila pendarahan luaran berhenti, sapukan krim antibiotik, seperti bacitracin atau neosporin, untuk mencegah jangkitan pada luka.

Selepas itu, tutup luka dengan kain kasa, pembalut, atau plaster. Jangan lupa membersihkan luka dan menukar pakaian sekurang-kurangnya dua kali sehari.

4. Meletakkan jari lebih tinggi daripada dada

Agar jari anda dicubit cepat sembuh, anda perlu meletakkan jari anda lebih tinggi daripada dada anda. Tujuannya adalah untuk melambatkan aliran darah ke jari agar keradangan tidak bertambah buruk.

Kaedah ini tidak hanya dilakukan setelah anda cedera. Anda perlu melakukan ini sekerap mungkin agar jari cepat pulih dari kecederaan.

5. Ambil ubat sakit

Sekiranya gejalanya cukup mengganggu, anda boleh melegakannya dengan menggunakan gel lidah buaya pada luka di tangan yang dicubit.

Sapukan gel aloe vera sambil mengurut perlahan kawasan yang dicubit untuk melancarkan aliran darah.

Anda juga boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol dan ibuprofen. Kedua-dua ubat ini dapat menghilangkan rasa sakit serta bengkak.

Perhatikan keadaan jari anda dari semasa ke semasa, jika rasa sakit semakin teruk dan sukar untuk bergerak, segera dapatkan bantuan perubatan.

Walaupun rasa sakit dan bengkak mulai mereda, pastikan anda tidak segera menggunakan tangan yang cedera untuk melakukan aktiviti yang berat.

Sekiranya anda pergi ke doktor?

Hospital Kanak-kanak Seattle mengatakan kecederaan jenis ini tidak jarang berlaku pada patah tulang. Namun, apabila ini berlaku, patah tulang di tangan berisiko mendapat jangkitan bakteria (osteomielitis).

Biasanya, dalam masa 48 jam selepas anda melakukan rawatan di rumah, rasa sakit dan bengkak di tangan yang tersekat di pintu akan bertambah baik.

Namun, jika kesan akibat dicubit oleh pintu menyebabkan kerosakan pada kuku atau luka terbuka, tempoh pemulihan luka mungkin lebih lama, antara 4 hari atau lebih bergantung pada keparahan kecederaan.

Sekiranya bengkak atau luka menyebabkan kuku terkoyak sebahagiannya, anda perlu berjumpa doktor dengan segera.

Kemudian, doktor boleh mengeluarkan kuku atau mengelakkan kuku jatuh bergantung pada keadaannya. Di samping itu, doktor akan melakukan rawatan yang melindungi luka daripada jangkitan.

Dalam kes ringan, jari yang dicubit dapat disembuhkan dengan rawatan di rumah.

Walau bagaimanapun, rawatan perubatan juga diperlukan, terutama jika kuku rosak, jari sukar untuk bergerak, bengkaknya teruk selama lebih dari 2 hari, dan rasa sakit tidak bertambah baik.