Keibubapaan

Cara Melatih Anak yang Pemalu untuk Lebih Berani di khalayak ramai

Anak-anak kecil kadang-kadang malu dan ada yang sangat yakin. Ini adalah sesuatu yang mungkin anda sering lihat dan normal. Walaupun anak anda malu, anda sebagai ibu bapa perlu melatih anak anda agar lebih berani dan keluar dari zon selesa mereka. Jadi, dia akan kelihatan sebagai anak yang lebih yakin dan senang bergaul dengan rakan-rakan. Kemudian, ini dapat membantu mengembangkan anak anda.

Apa yang membuat kanak-kanak malu?

Malu adalah perkara biasa. Sebanyak 20-48% orang mempunyai keperibadian pemalu, mungkin termasuk anda. Kebanyakan kanak-kanak yang pemalu dilahirkan seperti itu.

Namun, beberapa pengalaman yang telah diterima oleh kanak-kanak juga boleh menyebabkan anak-anak menjadi pemalu. Kejadian mungkin telah menyebabkan anak anda menjadi pemalu. Jadi, anak anda mungkin memerlukan pertolongan untuk mengatasi rasa malu.

Bagaimana melatih anak-anak agar tidak malu?

Kanak-kanak yang pemalu biasanya bebas, bijak, dan berempati. Walau bagaimanapun, kelemahannya ialah kanak-kanak yang pemalu sering tidak suka atau takut untuk mencuba perkara baru. Dia biasanya mengambil masa lebih lama untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru sehingga mungkin lebih sukar untuk berteman.

Bukannya dia tidak mahu berkawan, dia mahu berkawan, tetapi dia sukar untuk mendekati orang lain. Ini mungkin kerana dia takut atau dia tidak tahu bagaimana memulakannya.

Untuk itu, anda perlu mengajar anak-anak yang pemalu untuk lebih berani di khalayak ramai. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu anak anda berhenti malu lagi ialah:

1. Membina keyakinan diri

Sebaiknya jangan memberitahu anak bahawa dia pemalu, ini hanya akan membuatkan anak merasa kurang yakin dan lebih berbeza dengan kanak-kanak lain. Ini akan menjadikan anak lebih malu.

Anda hanya perlu mengawasi anak anda semasa dia bermain, beri dia lebih banyak masa untuk belajar tentang persekitarannya. Setelah dia selesa, dia akan senang bermain dan tidak malu lagi. Beri keyakinan kepada anak anda bahawa dia dapat melakukan apa sahaja yang dia mahukan.

2. Letakkan anak dalam keadaan sosial

Beri anak peluang untuk selalu berinteraksi dengan orang lain, walaupun dengan orang yang mereka tidak kenal. Ini dapat membantu mengurangkan rasa malu anak secara perlahan.

Contohnya, ajar anak-anak untuk memesan sendiri dan membayar makanan mereka sendiri semasa di restoran. Atau, ajak anak-anak bermain di luar di taman awam dengan kanak-kanak lain.

Semakin kerap kanak-kanak mengunjungi lokasi baru dan melihat orang baru, semakin banyak kanak-kanak lebih yakin dan kurang malu.

3. Menunjukkan empati

Sekiranya anda melihat anak anda takut atau malu ketika bertemu orang, beritahu dia bahawa dia tidak perlu takut. Juga, mungkin anda perlu memberitahu anak anda bahawa anda juga pemalu dan bagaimana anda menangani rasa malu anda sendiri.

Dengan menunjukkan rasa empati, anda membantu anak anda merasa difahami dan diterima, membantunya memahami bagaimana perasaannya, dan bagaimana dia harus menanganinya.

4. Bantu anak-anak berinteraksi dengan orang lain

Sebilangan kanak-kanak mungkin tidak tahu apa yang harus dilakukan semasa bertemu orang. Anda mungkin perlu menunjukkan cara memberi salam kepada orang lain, bercakap, dan bersahabat dengan orang lain.

Dengan cara itu, anak anda dapat meniru tingkah laku anda. Galakkan anak-anak untuk memberi salam kepada rakan semasa mereka berlalu atau bermain bersama. Ajak rakan untuk bercakap dengan anda, supaya anak merasakan suasana di sekelilingnya selesa.

Sekiranya anak anda berjaya bercakap di hadapan orang lain, anda mungkin perlu memuji. Ini membuatnya merasa dihargai dan merasakan bahawa apa yang telah dilakukannya betul.

Sekiranya anak anda masih pendiam di hadapan orang, anda mungkin harus membincangkannya dengan anak anda dan selalu mengajak anak anda untuk berinteraksi dengan orang-orang agar dia terbiasa.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌