Kesihatan Pencernaan

5 Fakta Unik Tentang Pundi Hempedu Yang Anda Perlu Tahu

Pundi hempedu adalah organ yang terletak di antara usus dan hati. Nah, organ ini bertindak sebagai simpanan hempedu dari hati sehingga tiba masanya untuk dilepaskan ke dalam usus dan dilakukan untuk membantu proses pencernaan. Ayuh, dapatkan lebih banyak maklumat mengenai pelbagai fakta mengenai pundi hempedu!

Fakta unik mengenai pundi hempedu

Sebilangan besar orang tidak begitu peduli dengan pundi hempedu mereka, sehingga akhirnya mereka harus menjalani rawatan batu empedu dan mengeluarkannya. Sebenarnya, organ yang boleh tumbuh sepanjang 8-10 cm mempunyai peranan penting. Ada apa-apa?

1. Berfungsi sebagai simpanan

Pundi hempedu bertindak sebagai tempat penyimpanan hempedu sebelum diedarkan ke usus untuk pencernaan.

Dalam sehari, hati menghasilkan 500-1,000 ml hempedu setiap hari. Nah, beg ini berguna untuk memusatkan cecair menjadi 10 kali lebih pekat.

Organ, yang berwarna hijau kerana warna cecair ini, dapat menyimpan hingga 30-50 ml hempedu pekat.

2. Makanan rendah kolesterol dan lemak baik untuk organ ini

Siapa yang tidak mahu organ dalaman mereka sihat? Untuk pundi hempedu, diet yang merujuk kepada kolesterol rendah dan lemak sebenarnya menjaga kesihatannya.

Batu empedu adalah salah satu keadaan yang boleh menyerang organ ini. Batu terbentuk dari kolesterol yang mengeras.

Itulah sebabnya, mengikuti diet rendah kolesterol dan rendah lemak dapat meningkatkan kesihatan organ ini.

3. Hati dan pundi hempedu saling berkaitan

Diet yang bertujuan untuk mengekalkan hati yang sihat juga nampaknya memberi kesan pada organ ini.

Jantung yang sihat menjadikan organ ini juga sihat. Oleh itu, makan makanan berlemak tak jenuh tunggal, seperti kacang atau alpukat adalah baik untuk hati dan pundi hempedu anda.

Selain menjaga makanan rendah kolesterol, seberapa sering anda makan juga dapat menentukan kesihatan organ ini. Kerana, makan berlebihan walaupun hanya satu kali berpotensi menyebabkan batu empedu.

4. Pembuangan pundi hempedu boleh menyebabkan komplikasi

Kadang kala organ ini sering dikeluarkan untuk menyembuhkan batu empedu, dan prosedur ini cukup selamat. Walaupun begitu, masih ada kemungkinan komplikasi.

Bermula dari jangkitan yang menyebabkan sakit perut, pendarahan, kebocoran hempedu, hingga kecederaan pada saluran empedu.

Walaupun kemungkinannya rendah, jika anda mengalami gejala sakit perut atau pendarahan setelah pembuangan pundi hempedu, segera berjumpa doktor.

5. Boleh menghidap barah

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, pundi hempedu boleh menjadi barah. Menurut American Cancer Society, gejala penyakit ini serupa dengan batu empedu.

Contohnya, sakit di perut, loya dan muntah, benjolan yang terasa di perut hingga sakit kuning. Oleh itu, tidak ada salahnya berjumpa doktor jika anda mengalami gejala ini.

Ini dilakukan supaya anda mendapatkan rawatan lebih awal daripada mengalami komplikasi yang mungkin timbul.

Sekarang, anda telah menyedari kepentingan organ ini. Jangan lupa untuk mengelakkan makanan berkolesterol tinggi demi kesihatan beg kecil ini yang penuh dengan faedah.