Kesihatan wanita

Kitaran haid anda akan berubah bergantung pada usia anda

Walaupun haid berlaku setiap bulan, namun kitaran haid sering tidak dapat diramalkan. Menstruasi boleh berlaku cepat atau lambat, berlaku setiap bulan atau dua bulan, atau berlangsung selama tujuh hari, kurang, atau bahkan lebih. Dan apabila anda semakin tua, kitaran haid ini akan menyesuaikan diri kerana perubahan hormon yang berkaitan dengan faktor usia, kehamilan, dan pramenopause.

Kitaran haid sebelum 20-an

Pada usia remaja, wanita cenderung mengalami kitaran haid yang tidak menentu. Kitaran haid sering datang lebih cepat atau lebih lambat, yang biasanya disertai dengan beberapa gejala yang terjadi sejak beberapa hari sebelum haid, yang dikenali sebagai Premenstrual Syndrome (PMS).

Gejala PMS biasanya merangkumi kekejangan perut kerana pengecutan otot rahim, sakit payudara dan pembesaran, dan sakit pada kaki dan pinggul.

Kitaran haid pada usia 20-an hingga awal 40-an

Berita baiknya ialah, pada usia 20-an, kitaran haid anda akan lebih teratur dan dapat diramalkan. Jarak antara hari pertama haid bulan ini dan hari pertama haid bulan depan biasanya 28 hari, dan haid akan berlaku selama 2 hingga 7 hari.

Apabila anda mempunyai bayi tetapi tidak menyusu, anda biasanya akan mula haid semula setelah enam minggu melahirkan. Atau, jika anda menyusu, anda akan mempunyai haid sekali lagi setelah berhenti atau mengurangkan jumlah masa anda menyusui. Kekejangan perut semasa haid juga akan bertambah baik setelah anda melahirkan, ini berlaku kerana bukaan serviks menjadi sedikit lebih besar, sehingga aliran darah tidak memerlukan kontraksi rahim yang kuat.

Malangnya, faktor tertentu boleh mempengaruhi kitaran haid anda, seperti pilihan kontraseptif, tekanan, dan masalah lain. Pada usia 20-an hingga awal 30-an, terdapat beberapa gejala yang sekiranya berlaku kepada anda, anda mesti berjumpa doktor dengan segera:

  • Pendarahan yang lebih berat. Ini boleh disebabkan oleh pertumbuhan jinak yang disebut fibroid.
  • Kesakitan berlebihan yang berlangsung sepanjang bulan. Ini boleh disebabkan oleh endometriosis atau jangkitan pada lapisan dalam rahim.
  • Haid lewat. Ini boleh menjadi tanda awal kehamilan atau disebabkan oleh sindrom ovarium polikistik jika haid disertai dengan pertumbuhan rambut yang berlebihan, kenaikan berat badan, dan kolesterol tinggi.

Anda perlu berjumpa doktor jika anda mempunyai kitaran haid yang tidak normal selama lebih dari 7 hari, kitaran haid kurang dari 21 hari atau lebih dari 38 hari, sakit yang lebih parah daripada kekejangan perut biasa, pendarahan antara kitaran haid atau selepas hubungan seksual, atau tempoh yang tidak dijawab. Pemeriksaan dijalankan untuk mengetahui keadaan sebenar anda.

Kitaran haid pada akhir 40-an hingga 50-an

Walaupun menopaus rata-rata berlaku pada usia 50-an, namun menopaus boleh berlaku lebih awal bagi sebilangan wanita, ini disebut menopaus pramatang. Dan biasanya, 10 tahun sebelum menopaus, beberapa wanita sering mengalami perubahan dalam kitaran haid mereka.

Menjelang menopaus, aliran darah haid boleh berubah menjadi lebih ringan, lebih berat, atau lebih lama. Anda juga mungkin mengalami gejala menopaus seperti: kilat panas atau berpeluh pada waktu malam.

Walaupun pada usia ini, ovulasi tidak menentu, anda masih perlu menggunakan alat kawalan kelahiran jika anda tidak mahu hamil. Dan jika pada usia ini anda mengalami pendarahan berat disertai dengan kulit kering, keguguran rambut dan metabolisme yang perlahan, anda perlu berjumpa doktor; kerana ini dapat menunjukkan masalah tiroid di dalam badan anda.