Pemakanan

Makan Bubur, Kenapa perut cepat lapar lagi? Inilah penyebabnya

Bubur adalah salah satu menu sarapan yang paling popular. Makan bubur pada waktu pagi boleh menjadi makanan utama bagi sesetengah orang sebelum memulakan aktiviti. Namun, di sebalik keseronokan makan bubur, banyak yang berpendapat bahawa makan bubur akan membuat anda berasa lapar lagi dengan lebih cepat. Adakah itu benar atau hanya cadangan kerana anda belum makan nasi padat? Inilah penjelasannya.

Makan bubur benar-benar membuat anda lapar

Bubur secara amnya diproses dari nasi putih yang dimasak dalam jumlah air yang sangat banyak. Kerana terdapat banyak air, bahkan beras akan kehilangan ciri tekstur kasarnya menjadi sangat halus. Selain itu, kerana dimasak dalam jangka masa yang lama, pati beras menyebar dan sebati dengan air. Hasilnya adalah bubur biasa yang sangat lembut dan pekat.

Bubur adalah salah satu menu sarapan rendah kalori. Walaupun begitu, bubur memang membuatkan anda cepat lapar. Ini kerana bubur tidak terlalu kaya dengan vitamin, protein, mineral, dan nutrien lain yang diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan aktiviti sehingga tengah hari. Ini kerana kandungan bubur ayam terbesar adalah air. Proses memasak dengan air yang sangat lama juga mengubah struktur padi. Nasi, yang penuh dengan vitamin, mineral, protein, dan serat, berubah menjadi pati, kandungan utamanya adalah glukosa dan karbohidrat.

Proses memasak yang panjang menjadikan indeks glisemik bubur menjadi tinggi. Indeks glisemik adalah angka yang menunjukkan seberapa cepat kadar gula meningkat. Semakin tinggi bilangannya, semakin cepat gula darah meningkat. Selain itu, indeks glisemik yang tinggi disebabkan oleh mudahnya pencernaan bubur oleh badan. Pada masa itu perut saya terasa lapar. Indeks glisemik makanan boleh meningkat apabila diproses dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, pilih makanan dengan indeks glisemik rendah untuk memastikan anda kenyang lebih lama.

Bagaimana tidak cepat lapar setelah makan bubur?

Seperti yang dijelaskan di atas, sarapan atau makan dengan bubur membuat anda cepat lapar kerana kandungan nutriennya tidak lengkap. Sebenarnya, agar perut anda kenyang untuk waktu yang lama, sehingga waktu makan tengah hari misalnya, anda mesti makan makanan yang tinggi nutriennya.

Nutrien yang anda perlukan untuk membuat anda kenyang lebih lama adalah vitamin, protein, mineral, serat, dan karbohidrat kompleks. Jadi, selagi anda melengkapkan bubur dengan nutrien lain, anda benar-benar boleh kenyang lebih lama dengan bubur itu.

Namun, di mana anda boleh mendapatkan nutrien ini untuk menemani bubur anda? Lihat petua berikut.

1. Masukkan sayur

Sayuran kaya dengan vitamin, mineral dan serat yang diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan fungsi hariannya. Oleh itu, pastikan anda selalu makan bubur dengan sayur-sayuran. Contohnya, bayam, wortel, daun bawang, bok choi, dan lain-lain.

2. Gunakan daging atau telur rendah lemak

Protein sangat berguna sehingga makanan anda dapat bertahan lama di dalam perut. Cara menambah bubur dengan protein adalah dengan menambahkan daging rendah lemak. Contohnya, ayam tanpa kulit, daging lembu tanpa lemak babi (lemak), atau telur rebus.

3. Buat kuahnya

Kaldu, seperti daging lembu dan kaldu ayam, kaya dengan nutrien seperti protein dan bahan lain yang boleh mencetuskan pengeluaran kolagen dalam badan. Oleh itu, kuahnya lebih sedap daripada air biasa. Di samping itu, anda akan kenyang lebih lama dengan makan bubur dengan kaldu.

4. Topping kacang

Sumber protein, vitamin, dan mineral yang anda dapat adalah kacang. Bagi kebanyakan orang, makan bubur tidak lengkap tanpa kacang, seperti kacang tanah. Jadi, lain kali jangan memesan bubur tanpa kacang jika anda tidak mahu perut anda lapar lagi.