Kesihatan Pencernaan

7 Sekatan Makanan untuk Orang dengan Hepatitis |

Pesakit dengan hepatitis mungkin diminta oleh doktor untuk berhati-hati dalam memilih makanan. Sebabnya, makanan dan minuman tertentu boleh merosakkan fungsi hati dan memperburuk hepatitis yang dialami. Berikut adalah sekatan pemakanan untuk orang dengan hepatitis.

Tabu makanan untuk penghidap hepatitis

Sebenarnya, tidak ada garis panduan diet khusus untuk pesakit hepatitis. Walau bagaimanapun, makanan dan minuman di bawah ini disyorkan untuk dielakkan untuk sementara waktu. Ini bertujuan untuk mencegah risiko kerosakan hati yang lebih teruk akibat hepatitis.

Berikut adalah senarai pantang larang makanan dan minuman yang perlu diberi perhatian oleh penderita hepatitis.

1. Alkohol

Alkohol adalah salah satu jenis minuman yang termasuk dalam senarai larangan diet bagi penghidap hepatitis. Kenapa begitu?

Alkohol terhadap kesihatan hati mempunyai pengaruh buruk, baik yang mengalami hepatitis dan penyakit hati yang lain. Ini kerana alkohol dan minuman keras dapat mempercepat kadar kerosakan hati pada pesakit hepatitis C.

Malah, pengambilan alkohol juga menghalang fungsi ubat antivirus. Itulah sebabnya pesakit dengan hepatitis dan penyakit hati yang lain sangat disarankan untuk menghindari alkohol.

Selain itu, minuman beralkohol seperti bir mengandungi kalori yang tinggi. Sekiranya anda berlebihan berat badan, berhenti minum alkohol juga membantu mengurangkan pengambilan kalori.

Perlu juga diperhatikan bahawa alkohol di sini bukan hanya dalam bentuk minuman keras. Beberapa ubat penahan sakit seperti sirap batuk juga mengandungi alkohol.

Hati Berlemak Beralkohol: Penyakit Hati Kerana Minum Alkohol

2. Makanan masin

Sebagai tambahan kepada alkohol, makanan masin dengan kandungan garam yang tinggi juga merangkumi sekatan diet bagi orang yang menderita hepatitis.

Anda lihat, hati yang telah rusak oleh hepatitis biasanya tidak dapat mencerna garam (natrium) dengan baik. Tahap natrium yang terlalu tinggi dalam badan dapat meningkatkan tekanan darah. Keadaan ini kemudian dapat meningkatkan risiko hati berlemak.

Ini juga dibuktikan melalui penyelidikan dari Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan . Pakar dalam kajian ini mencuba diet tinggi garam pada tikus ayam dan menganalisis embrio ayam yang terdedah kepada persekitaran masin.

Akibatnya, kadar natrium yang berlebihan mempengaruhi perubahan pada hati haiwan, seperti peningkatan kematian sel yang meningkatkan risiko fibrosis. Walaupun begitu, para pakar masih perlu meneliti lebih lanjut apakah kesannya sama pada tubuh manusia.

Walaupun begitu, anda masih perlu membaca label pemakanan dan mengurangkan pengambilan makanan yang diproses dengan garam tinggi, seperti makanan dalam tin, untuk mengelakkan kerosakan hati.

3. Makanan tinggi lemak tepu

Sekiranya anda menghidap hepatitis, itu tidak bermakna anda harus mengelakkan pengambilan lemak. Sebabnya, hepatitis dapat menurunkan berat badan secara tiba-tiba. Oleh itu, penting untuk mengambil lemak sihat dalam had yang munasabah untuk mengekalkan berat badan yang seimbang.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh makan lemak sahaja. Ini kerana larangan diet lain untuk penderita hepatitis adalah makanan tinggi lemak jenuh, seperti:

  • mentega,
  • susu, dan
  • semua produk haiwan.

Apabila badan mendapat pengambilan lemak tepu terlalu banyak, hati akan bekerja lebih keras untuk mencerna lemak. Sekiranya tidak dicerna dengan betul, lemak jenuh dapat menyebabkan keradangan yang kemudian dapat mengembangkan sirosis hati.

Tidak hanya itu, lemak jenuh juga dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dan menurunkan kolesterol baik. Akibatnya, risiko penyakit hati lain, seperti hati berlemak juga meningkat.

4. Kerang mentah

Sebilangan besar kes jangkitan hepatitis virus akut disebabkan oleh pengambilan kerang mentah yang tercemar. Kerang sering dituai dari perairan yang tercemar kumbahan dan boleh mengandungi patogen mikroba di air laut.

Pesakit hepatitis B perlu berhati-hati dengan kerang mentah. Tabu makanan ini untuk penderita hepatitis berpotensi mengandung mikroba yang disebut Vibrio vulnificus.

Mikroba yang sihat ini sebenarnya dapat memasuki aliran darah melalui luka terbuka, atau saluran pencernaan, yang dapat menyebabkan sepsis. Keadaan ini ternyata berbahaya bagi pesakit dengan gangguan sistem imun atau kerosakan hati akibat jangkitan, seperti hepatitis virus.

Sebenarnya, jangkitan dengan mikroba ini mempunyai kadar kematian yang tinggi, iaitu 50% pada pesakit dengan penyakit hati. Sementara itu, angka ini meningkatkan risiko 80 hingga 200 kali lebih banyak pada pesakit penyakit hati.

Oleh itu, pesakit hepatitis mungkin diminta oleh doktor untuk tidak memakan makanan mentah seperti kerang semasa rawatan hepatitis.

5. Terlalu banyak besi

Bagi anda yang gemar makan makanan dengan zat besi tinggi mungkin perlu berwaspada. Perkembangan hepatitis C mungkin terjadi akibat pengambilan zat besi hepatik yang dipercepat. Keadaan ini boleh berlaku kerana penghasilan radikal bebas yang dirangsang oleh besi.

Itulah sebabnya doktor boleh mengesyorkan diet rendah zat besi untuk pesakit hepatitis. Ini bertujuan untuk mengurangkan potensi karsinoma hepatoselular (HCC).

Selain makanan dengan kandungan zat besi yang tinggi, anda mungkin juga diminta untuk mengelakkan makanan tambahan zat besi untuk sementara waktu. Sentiasa berbincang dengan doktor anda mengenai sekatan diet bagi orang yang menderita hepatitis agar anda tidak mengambil langkah yang salah.

6. Pengambilan protein yang berlebihan

Pengambilan protein yang mencukupi penting untuk membina jisim otot dan membantu proses penyembuhan. Namun, terlalu banyak makanan berprotein tinggi ternyata menjadi pantang larang bagi penghidap hepatitis.

Setiap kali anda makan daging merah, sistem pencernaan, termasuk hati, akan bekerja lebih keras untuk memproses sebahagian besar protein.

Sementara itu, hepatitis menyebabkan fungsi hati tidak sebagus pada umumnya, jadi terlalu banyak protein sebenarnya boleh menjadi toksik bagi tubuh.

Protein yang tertinggal boleh menyebabkan pengumpulan amonia di dalam badan yang kemudian dapat menyebabkan sejumlah komplikasi, seperti:

  • penurunan fungsi otak,
  • sirosis hati, atau
  • pengumpulan cecair di perut (asites).

Oleh itu, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda mengehadkan pengambilan protein anda. Bincangkan dengan pakar pemakanan mengenai diet rendah protein ketika mengalami hepatitis.

7. Makanan manis

Bukan rahsia lagi bahawa pengambilan terlalu banyak gula tidak baik untuk kesihatan, termasuk fungsi hati. Batasan diet bagi penghidap hepatitis biasanya mengandungi karbohidrat sederhana yang dapat meningkatkan gula darah.

Sekiranya gula darah anda terlalu tinggi, tentu saja risiko diabetes juga meningkat dan dapat memperburuk kerosakan hati akibat hepatitis. Anda boleh makan gula-gula. Namun, anda perlu menghadkan makanan dengan gula tambahan, seperti:

  • pelbagai pastri,
  • roti putih,
  • puding, atau
  • ais krim.

Anda boleh mengganti makanan ini dengan makanan yang mengandungi gula semula jadi dan karbohidrat berserat, seperti strawberi, jeruk, atau epal.

Serat makanan sekurang-kurangnya memperlambat penyerapan glukosa darah di dalam badan. Ini dapat membantu mengimbangkan gula darah.

Tujuh senarai makanan di atas adalah pantang larang bagi pesakit penyakit hati, termasuk mereka yang menderita hepatitis. Sentiasa berbincang dengan doktor atau pakar pemakanan anda mengenai diet yang perlu diikuti ketika mengalami penyakit tertentu.