Kesihatan

Kesan minum kopi membuatkan anda membuang air besar? Inilah penyebabnya

Kesan minum kopi lebih daripada sekadar menjadikan mata celik. Kita tahu bahawa kafein dalam kopi adalah diuretik ringan. Maksudnya, minum kopi menjadikan tubuh mengeluarkan lebih banyak cecair daripada biasa (baca: buang air kecil berulang-ulang kali).

Nah, bagi sesetengah orang - lebih tepatnya sekitar 30 peratus manusia di bumi - minum kopi selalu membuat mereka merasa mempunyai keperluan buang air besar. Mungkin tidak masuk akal bahawa kesan minum kopi, yang dianggap sebagai minuman diuretik (atau dehidrasi), dapat menyebabkan buang air besar.

Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang yang mengikuti pergerakan usus bolak-balik akibat minum kopi, anda mungkin tertanya-tanya apa sebab di sebalik rahsia universal ini.

Kesan minum kopi pada sistem pencernaan

Menurut saintis, sebatian kimia dalam kopi dapat merangsang usus distal. Bahan kimia dalam kopi merangsang pengecutan otot di usus besar seperti pengecutan perut yang anda alami setelah makan - untuk membantu membuang sampah keluar dari badan anda dengan lebih cepat. Tetapi masih belum jelas sebatian kimia mana (dari ratusan bahan kimia aktif dalam kopi) yang bertanggungjawab untuk rangsangan ini.

Kopi juga boleh mencetuskan pembebasan gastrin, hormon yang dihasilkan di dalam perut dan diketahui dapat meningkatkan aktiviti motor di usus besar, yang akan mempercepat pergerakan usus. Oleh kerana kawasan usus besar ini paling dekat dengan rektum, para penyelidik menyimpulkan bahawa peningkatan aktiviti di sana bertanggungjawab untuk kesan pencahar kopi.

Selain itu, sifat berasid kopi menyebabkan peningkatan pengeluaran asid perut dan asid hempedu di dalam badan. Hati membuat hempedu dan menyimpannya di pundi hempedu, dan kopi dapat membuat pundi hempedu melepaskan hempedu ke dalam usus, menyebabkan cirit-birit. Bisa jadi, peningkatan keasidan dalam tubuh secara keseluruhan menjadikan sisa buangan perut lebih cepat daripada biasa.

Apa yang lebih mengejutkan ialah kesan minum kopi kafein (tanpa kafein) juga menunjukkan keinginan untuk membuang air besar. Ini menyebabkan para penyelidik membuat kesimpulan bahawa penyebab pergerakan usus setelah minum kopi bukanlah kafein, tetapi ada bahan lain dalam kopi yang bertanggungjawab terhadap reputasi minuman hitam pahit ini sebagai pencahar.

Ingin membuang air besar setelah minum kopi? Mungkin kerana gula dan krimermiliknya

Satu kajian tahun 2003 yang diterbitkan dalam Journal of Human Nutrition and Dietetics, yang dilaporkan oleh Live Science, mendapati bahawa daya tahan yang kuat terhadap sifat diuretik kopi sering terjadi pada individu yang selalu minum kopi. Tetapi, selain dari kopi itu sendiri, jika anda menambah pemanis, produk tenusu, atau topping bukan tenusu lain ke cawan kopi anda, ia boleh memberi tekanan tambahan pada sistem pencernaan badan.

Pemanis tiruan dalam campuran kopi boleh menyebabkan kembung, gas, dan cirit-birit. Produk tenusu seperti susu, whip cream, dan / atau creamer mengandungi gula yang disebut laktosa. Laktosa boleh mencetuskan cirit-birit dan aduan pencernaan lain bagi orang yang tidak bertoleransi laktosa. Walaupun di antara mereka yang tidak mempunyai syarat, kemampuan untuk mencerna laktosa cenderung menurun seiring bertambahnya usia - menjadikannya lebih cenderung bolak-balik akibat minum kopi.