Ubat dan Makanan Tambahan

Glipizide •

Ubat Glipizide apa?

Untuk apa glipizide?

Glipizide adalah ubat yang digunakan dengan program diet dan olahraga yang teratur untuk mengendalikan gula darah tinggi pada orang dengan diabetes tipe 2. Ia juga dapat digunakan dengan ubat diabetes yang lain. Mengawal gula darah tinggi membantu mencegah kerosakan buah pinggang, kebutaan, masalah saraf, kehilangan anggota badan, dan masalah fungsi seksual. Pengawalan diabetes yang baik juga dapat mengurangkan risiko terkena serangan jantung atau strok. Glipzide tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai sulfonylureas. Ia mengurangkan gula darah dengan menyebabkan tubuh mengeluarkan insulin semula jadi.

Bagaimana anda menggunakan glipizide?

Minum ubat ini dari mulut 30 minit sebelum sarapan atau makanan pertama hari seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari. Sebilangan pesakit, terutama yang mengambil dos tinggi, mungkin diminta untuk meminumnya dua kali sehari. Dos adalah berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan.

Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, doktor mungkin mengarahkan anda memulakan ubat ini dengan dos yang rendah dan meningkatkannya secara beransur-ansur. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Sekiranya anda sudah mengambil ubat anti-diabetes lain (seperti chlorpropamide), ikuti arahan doktor anda dengan berhati-hati untuk menghentikan ubat lama dan mulakan glipizide.

Colesevelam dapat mengurangkan penyerapan glipizide. Sekiranya anda mengambil colesevelam, ambil glipizide sekurang-kurangnya 4 jam sebelum mengambil colesevelam.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedah terbaik. Untuk membantu anda mengingati, minum ubat anda pada masa yang sama setiap hari.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk (tahap gula dalam darah anda terlalu tinggi atau terlalu rendah).

Bagaimana glipizide disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.