Ubat dan Makanan Tambahan

Levocetirizine •

Apa ubat Levocetirizine?

Untuk apa levocetirizine?

Levocetirizine adalah antihistamin yang digunakan untuk melegakan gejala alergi seperti mata dan hidung yang berair atau gatal, bersin, ruam, dan gatal. Ia berfungsi dengan menyekat bahan semula jadi tertentu (histamin) yang dihasilkan oleh tubuh apabila berlaku reaksi alergi.

Bagaimana menggunakan levocetirizine?

Gunakan ubat ini secara amnya sekali sehari pada waktu malam, sama ada dengan makan atau selepasnya, seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda menggunakan bentuk cecair ubat ini, ukur dos dengan teliti menggunakan alat / sudu pengukur khas. Tidak disyorkan untuk mengukur dos menggunakan satu sudu untuk mengelakkan pemberian dos yang salah.

Dos bergantung pada usia, keadaan kesihatan, dan tindak balas anda terhadap rawatan. Jangan meningkatkan dos anda atau menggunakan ubat ini lebih kerap daripada yang disyorkan.

Beritahu doktor anda jika keadaan tidak berubah atau bertambah buruk.

Bagaimana levocetirizine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.