Kesihatan

5 Kesan Buruk Pencemaran Udara terhadap Kesihatan Tubuh

Pencemaran atau pencemaran udara adalah masalah utama kesihatan persekitaran global. Kajian oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2013 menyimpulkan bahawa pencemaran udara adalah penyebab barah bagi manusia. Terutama barah paru-paru. Apa kesan kesihatan lain yang disebabkan oleh pencemaran udara?

Kesan pencemaran udara oleh bahan pencemar

Terdapat pelbagai jenis pencemar di udara yang anda hirup setiap hari. Bermula dari karbon monoksida (CO), sulfur dioksida (SO2), nitrogen oksida (NOx), sebatian organik mudah menguap (VOC), ozon (O3), hingga logam berat.

Semua bahan pencemar ini mempunyai komposisi kimia yang berbeza, sifat tindak balas, pelepasan, masa disintegrasi (disintegrasi), dan kecepatan untuk menyebar pada jarak tertentu.

Berikut adalah beberapa kesan buruk pencemaran udara terhadap kesihatan:

1. Bahan zarah (PM)

Bahan zarah atau PM adalah kumpulan zarah pepejal atau cecair yang terdapat di udara. Komponen utama PM adalah sulfat, nitrat, ammonia, natrium klorida, karbon hitam, habuk mineral, dan air.

Kehadiran PM di udara sangat berkaitan dengan peningkatan kes kematian dan penyakit dari masa ke masa. Semakin kecil ukurannya, semakin mudah zarah-zarah berbahaya ini dihirup dan diserap ke dalam tisu paru-paru, di mana ia kemudian mengalir ke dalam darah. Zarah berukuran 2.5 mikron atau kurang berisiko merosakkan kesihatan dan menyebabkan pelbagai penyakit.

Bukan itu sahaja. Pendedahan kepada pencemar dalaman dari asap dari pembakaran kayu tradisional atau dapur arang boleh meningkatkan risiko jangkitan pernafasan akut, penyakit jantung, penyakit paru-paru obstruktif kronik, barah paru-paru, dan risiko kematian pramatang pada usia muda.

2. Ozon (O3)

Ozon yang dimaksudkan di sini bukanlah bahagian penyusun atmosfera Bumi. Ozon, yang merupakan pencemar berbahaya, ada di tanah

Ozon di dalam tanah adalah penyusun utama asap yang terbentuk dari tindak balas cahaya matahari dengan pencemar udara, seperti nitrogen oksida (NOx) dan sebatian organik yang tidak menentu (VOC) dari asap kenderaan, bahan kimia dan sisa industri. Itulah sebabnya risiko kesan pencemaran udara kerana kandungan ozon di dalam tanah akan meningkat pada musim panas.

Ozon yang berlebihan di udara dapat melemahkan fungsi paru-paru. Akibatnya, ia akan menyebabkan masalah pernafasan, mencetuskan gejala asma berulang, dan juga menyebabkan penyakit paru-paru.

Saat ini di Eropah, ozon permukaan tanah dianggap salah satu zarah pencemaran udara yang paling mementingkan. Ini dibuktikan oleh beberapa kajian yang mengatakan bahawa kadar kematian harian meningkat 0.3%, dan penyakit jantung sebanyak 0.4%, setiap zarah ozon di udara meningkat sebanyak 10 mikrogram per meter padu, dilaporkan oleh Science Daily.

3. Nitrogen dioksida (NO2)

Nitrogen dioksida adalah sumber utama aerosol nitrat yang membentuk serpihan zarah kecil. Tahap nitrogen dioksida di udara yang melebihi 200 mikrogram per meter padu dianggap sebagai gas beracun yang membahayakan tubuh.

Kerana zarah-zarah yang menyebabkan pencemaran udara dapat menyebabkan keradangan yang mempengaruhi fungsi saluran pernafasan. Punca utama pelepasan nitrogen dioksida biasanya berasal dari proses pembakaran, seperti pemanasan, penjanaan kuasa, enjin kenderaan, dan kapal.

Satu kajian menunjukkan bahawa gejala bronkitis pada kanak-kanak dengan asma bertambah baik setelah pendedahan jangka panjang kepada zarah nitrogen dioksida. Selain itu, fungsi paru-paru juga akan melemah apabila anda menyedut terlalu banyak zarah nitrogen dioksida di udara.

4. Sulfur dioksida (SO2)

Sulfur dioksida adalah gas tidak berwarna dengan bau khas. Zarah-zarah yang menyebabkan pencemaran udara dihasilkan dari pembakaran bahan bakar fosil.

Sumber utama sulfur dioksida berasal dari pembakaran bahan bakar fosil seperti arang batu dan minyak yang digunakan untuk pemanasan domestik, penjanaan kuasa, dan kenderaan bermotor. Selain itu, peleburan bijih mineral yang mengandungi sulfur juga menyumbang kepada zarah sulfur dioksida yang terbang di udara.

Sulfur dioksida boleh merosakkan dan mempengaruhi pelbagai fungsi sistem dalam badan. Bermula dari kerosakan sistem pernafasan, penurunan fungsi paru-paru, hingga menyebabkan kerengsaan mata.

Pendedahan berlebihan terhadap sebatian kimia ini juga boleh menyebabkan batuk, asma, bronkitis kronik, dan meningkatkan risiko jangkitan pernafasan kita.

5. Karbon monoksida (CO)

Karbon monoksida adalah gas beracun yang menyebabkan pencemaran udara. Gas ini tidak berwarna, tidak berbau, bahkan tidak merengsakan kulit dan mata. Walau bagaimanapun, menghirup sejumlah besar karbon monoksida sangat berbahaya, jadi ini adalah risiko buruk bagi kesihatan tubuh.

Pembakaran gas, minyak, petrol, dan bahan api pepejal atau kayu, adalah beberapa sumber gas karbon monoksida. Karbon monoksida dikatakan gas berbahaya kerana menghalang oksigen daripada mengikat hemoglobin dalam sel darah merah.

Sebaliknya, ia adalah karbon monoksida yang akan mengikat secara langsung ke hemoglobin. Akibatnya, bekalan oksigen ke jantung akan berkurang, mengakibatkan kekurangan oksigen di dalam badan.

Menjaga kesihatan di tengah udara yang tercemar

Data WHO menunjukkan bahawa 9 dari 10 orang di dunia menghirup udara yang sudah sangat tercemar dengan bahan pencemar. Berikut adalah beberapa petua mudah dan berkesan untuk melindungi anda dan keluarga anda dari bahaya pencemaran udara:

 • Pencemaran udara akan dirasakan paling teruk semasa hari panas. Oleh itu, seboleh-bolehnya hadkan masa aktiviti luar anda hanya pada waktu pagi atau petang.
 • Elakkan berjalan, bersenam, atau berbasikal di jalan dengan lalulintas. Sekiranya tidak dapat dielakkan, pakai topeng atau tutup mulut dan hidung dengan sapu tangan untuk menapis gas dan asap.
 • Jimat elektrik di rumah. Tenaga elektrik dan sumber tenaga lain mewujudkan pencemaran udara. Dengan mengurangkan penggunaan tenaga anda, anda dapat membantu meningkatkan kualiti udara dengan mengehadkan pelepasan gas rumah hijau. Matikan lampu pada waktu pagi hingga tengah hari, dan matikan penghawa dingin jika tidak perlu.
 • Gunakan bas, kereta api komuter, MRT / LRT, atau alternatif lain daripada memandu kereta anda sendiri. Sekiranya jaraknya cukup jauh tetapi tujuannya berada dalam arah yang sama, cubalah memotong kereta orang lain.
 • Jangan bakar sampah. Membakar sampah adalah salah satu sumber pencemaran utama di negara ini.
 • Makan makanan sihat yang kaya dengan antioksidan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Antioksidan dapat membantu melindungi tubuh anda dari kesan berbahaya akibat radikal bebas yang disebabkan oleh pencemaran udara.
 • Pertimbangkan untuk membeli pembersih udara bilik (pembersih air).
 • Bersihkan penapis AC secara berkala.
 • Basuh cadar dan mainan yang disumbat untuk menghilangkan tungau debu.
 • Buka tingkap untuk mengedarkan udara lama dengan yang baru pada hari yang cerah sejuk.
 • Jangan biarkan sesiapa sahaja merokok di dalam bilik.