Kesihatan kulit

Gatal Selepas Mandi? Ini mungkin disebabkan oleh sebab ini

Selepas mandi, badan harus lebih bersih dan segar. Namun, sebilangan orang sebenarnya merasa gatal setelah mandi. Kenapa begitu, ya? Adakah ini bermaksud bahawa mandi tidak bersih? Lihat pelbagai kemungkinan penyebab di bawah.

Punca badan gatal selepas mandi

1. Kulit kering

Bagi orang yang mempunyai jenis kulit kering, mandi memang boleh menghilangkan kelembapan semula jadi kulit. Terutama jika anda mandi lama, misalnya hingga setengah jam.

Sebabnya, air dan sabun akan menghilangkan sebum, yang merupakan minyak semula jadi yang dihasilkan oleh kulit. Sebenarnya, sebum bertanggungjawab untuk melembapkan kulit.

Baiklah, kulit kering akan menyebabkan gatal akibat kegatalan. Belum lagi kulit kering boleh mencetuskan keadaan kulit yang lain, seperti eksim.

Untuk mengatasi gatal-gatal setelah mandi kerana kulit kering, segera gunakan pelembap ( losyen badan sebaik sahaja anda mengering.

2. Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak adalah kerengsaan yang disebabkan oleh sentuhan kulit atau sentuhan langsung dengan bahan tertentu. Semasa mandi, sudah tentu anda akan berhubung dengan beberapa bahan kimia seperti sabun dan syampu.

Bukan hanya itu, tuala yang anda gunakan juga mengandungi kesan pencuci, pewangi dan pelembut kain. Semua ini berpotensi menyebabkan dermatitis kontak.

Berhenti sementara menggunakan sabun semasa anda dan gunakan sabun dengan pH yang seimbang dengan keadaan kulit anda.

Anda juga harus mengelakkan pelembap kulit, detergen, atau pelincir kain yang mengandungi wangian dan peluntur. Biasanya produk ini terlalu berisiko untuk menyebabkan kerengsaan atau mencetuskan dermatitis kontak.

Selain itu, jangan menggaru badan anda walaupun sangat gatal kerana risiko jangkitan. Lebih baik menggunakan salap calamine untuk merawat gatal selepas mandi atau terus berjumpa doktor.

3. Alahan

Reaksi alergi pada kulit akan menyebabkan gatal. Sekiranya gatal-gatal anda berlaku selepas anda mandi, anda mungkin alergi terhadap sesuatu yang anda ambil semasa mandi. Contohnya sabun, syampu, atau peralatan mandian lain.

Untuk selamat, ganti sabun dan syampu anda terlebih dahulu dengan produk yang selamat untuk kulit sensitif dan tidak mengandungi terlalu banyak bahan seperti alkohol dan minyak wangi. Kemudian, periksa keadaan anda kepada doktor untuk mengelakkan kulit menjadi lebih teruk.

4. Pruritus Aquagenik

Keadaan ini adalah gatal pada kulit setelah bersentuhan dengan air atau udara lembap. Walau bagaimanapun, keadaan ini jarang berlaku. Biasanya semakin kerap anda menggaru, gatal akan semakin teruk.

Kulit gatal yang disebabkan oleh pruritus akuagenik boleh berlaku tanpa ada gejala yang ketara pada kulit. Tetapi ia juga boleh menyebabkan gejala seperti berikut.

  • Kemerahan
  • Benjolan, bintik atau lepuh
  • Kulit kering, retak
  • Kulit menjadi sedikit bersisik

Kami mengesyorkan agar anda berjumpa dengan pakar dermatologi untuk merawat keadaan anda. Doktor juga boleh memerintahkan beberapa siri ujian untuk mengesahkan diagnosis.