Kesihatan wanita

Lap Pembersih Faraj (Tisu Feminin), Adakah Ia Terbukti Selamat?

Vagina adalah organ pembiakan wanita yang mudah dijangkiti, walaupun organ ini mempunyai tahap keasidan yang tinggi yang dapat membunuh bakteria. Oleh itu, wanita mesti rajin membersihkan kawasan persendirian ini. Sekiranya jangkitan berlaku kerana ragi yang terlalu banyak, vagina akan menjadi jengkel, bengkak, dan gatal. Salah satu langkah pencegahan agar jangkitan yis faraj (kandidiasis vagina) tidak berlaku, kebanyakan anda mungkin mengesyorkan penggunaan tisu khas untuk vagina (tisu feminin). Namun, adakah tisu pembersih faraj ini selamat digunakan?

Adakah tisu pembersih faraj selamat?

Lap bayi tanpa alkohol mungkin selamat dan cukup lembut untuk membersihkan kawasan intim anda. Walau bagaimanapun, penggunaan tisu ini tidak sesuai apabila digunakan untuk membersihkan vagina.

Oleh itu, tisu feminin dibuat khas untuk pembersihan faraj. Wanita juga mula menggunakan tisu ini sebagai pengganti kertas tandas.

Walaupun dibuat khusus untuk menjaga kebersihan vagina, kebanyakan tisu yang dibungkus, termasuk tisu ini, mengandungi bahan kimia, seperti bahan pengawet dan pewangi. Ini boleh menyebabkan reaksi alahan.

Dilaporkan dari Women Voices, sebuah projek penyelidikan pendek dilakukan dengan meninjau 150 ulasan di talian negatif mengenai penggunaan tisu feminin. Ulasan mengadu reaksi kulit terhadap beberapa jenama tisu ini.

Namun, belum ada penyelidikan yang pasti dan berskala besar mengenai kesan jangka panjang penggunaan tisu feminin terhadap kesihatan.

Kemudian, dr. Alyssa Dweck, penolong profesor ginekologi di Mt. Sekolah Perubatan Sinai mengatakan bahawa menggunakan produk kebersihan tambahan untuk vagina mempunyai risiko melakukan perkara sebaliknya.

Bahan kimia yang terkandung boleh mengganggu keseimbangan bakteria normal dan sihat di dalam vagina. Ini dapat menjadikan vagina lebih mudah terkena jangkitan, keputihan, dan bau busuk.

Apakah bahan kimia yang terdapat dalam tisu pembersih vagina?

Semua produk bungkusan yang boleh bertahan lama mesti menggunakan bahan kimia di dalamnya. Begitu juga dengan tisu pembersih faraj. Sebilangan bahan kimia yang terdapat dalam tisu seperti:

penghilang bau

Produk yang mempunyai wangian biasanya boleh menyebabkan reaksi kulit alergi. Oleh itu, dikhuatiri penggunaan wangian pada tisu faraj akan menyebabkan kegatalan.

Pengawet

Bahan ini mesti digunakan dalam produk untuk mencegah pertumbuhan bakteria dan kulat, misalnya pada tisu vagina basah.

Ramai orang peka terhadap pengawet ini, menyebabkan reaksi alahan. Pengawet yang digunakan adalah parabens, formaldehid, phthalates, dan banyak lagi.

Sekiranya anda ingin menggunakan tisu ini, anda harus memperhatikan label pembungkusan dan bahan-bahan yang terdapat dalam bungkusan. Sekiranya mengandungi bahan yang boleh menyebabkan kerengsaan, ia harus dielakkan.

Lalu bagaimana membersihkan vagina dengan betul?

Jawapannya hanyalah membersihkan vagina dengan air. Kandungan produk pembersih belum terbukti 100 persen selamat digunakan untuk vagina, terutama jika anda mempunyai alergi terhadap bahan yang terkandung dalam produk.

Air dapat membersihkan dan membilas semua kotoran yang dilepaskan dari vagina tanpa mengubah pH dan menyebabkan kerengsaan. Anda boleh berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan produk pembersih faraj.

Kemudian, yang lebih penting adalah bagaimana membersihkan vagina anda. Jangan menggosok kawasan intim anda terlalu keras. Ini boleh menyebabkan lepuh, terutamanya jika anda mempunyai kuku yang panjang.