Pemakanan

Terokai Kandungan dan Faedah Pemakanan dari Maple Syrup

Sirap maple boleh menjadi salah satu alternatif pemanis semula jadi yang lebih selamat untuk anda. Namun, tahukah anda kandungan nutrisi dan faedah kesihatan sirap maple? Lihat ulasan penuh di bawah.

Kandungan pemakanan sirap maple

Sirap maple dibuat dari getah pokok maple yang diproses melalui proses semula jadi. Sirap maple sangat mirip dengan warna madu, berwarna coklat dan tekstur tebal.

Kerana dibuat secara semula jadi, pemanis yang satu ini dipercayai lebih berkhasiat daripada gula. Ini kerana sirap maple mengandungi jumlah vitamin, mineral, antioksidan, dan fitokimia yang lebih tinggi daripada gula putih atau sirup fruktosa tinggi.

Untuk mengetahui dengan lebih jelas kandungan nutrien sirap maple, mari kupasnya satu persatu di bawah.

1. Kalori

Kalori adalah pengambilan penting yang diperlukan oleh semua orang, walaupun bagi anda yang sedang menjalani diet. Kandungan kalori sirap maple sangat mirip dengan kandungan kalori madu.

Dalam setiap sudu sirap maple mengandungi 52 kalori, sementara madu mengandungi 64 kalori pada dos yang sama.

2. Makronutrien

Makronutrien (makronutrien) terdiri daripada karbohidrat, protein, dan lemak yang diperlukan untuk pertumbuhan, perkembangan, dan menjalankan fungsi tubuh. Di samping itu, badan memerlukan makronutrien untuk membentuk tenaga dan metabolisme badan.

Setiap sudu sirap maple mengandungi 13.5 gram karbohidrat, tetapi 12.4 gram itu sendiri berasal dari gula. Selain itu, sirap ini juga mengandungi 0.1 gram lemak dalam jumlah yang sama.

3. Pelbagai mineral

Dilihat dari kandungan mineral, setiap 100 gram sirap maple mengandungi:

  • 165% mangan,
  • 28% zink,
  • 7% kalsium,
  • 7% besi, dan
  • 6% kalium.

Jelas bahawa sirap maple mengandungi jumlah mineral yang cukup tinggi, terutama mangan dan zink. Ini bermaksud bahawa sirap maple dapat membantu memenuhi keperluan mineral harian anda.

Namun, anda juga harus berhati-hati dengan kandungan gula. Ini kerana sirap maple mengandungi dua pertiga sukrosa (seperti gula pasir) dan 67% gula.

Jika dikonsumsi secara berlebihan, ia dapat memicu pelbagai masalah kesihatan seperti kegemukan, diabetes tipe 2, dan penyakit jantung.

4. Antioksidan

Lancarkan Garis Kesihatan, sebuah kajian menunjukkan sirap maple mengandungi 24 sebatian antioksidan. Beberapa antioksidan utama termasuk asid benzoat, asid gallic, asid cinnamic, dan pelbagai flavonoid seperti catechin, epicatechins, rutin, dan quercetin.

Antioksidan bermanfaat untuk membantu melawan radikal bebas dan mengurangkan kerosakan oksidatif. Kerosakan oksidatif ini adalah dalang di sebalik masalah penuaan dan pelbagai penyakit seperti barah.

Sebilangan faedah kesihatan sirap maple

Sumber: Dr. Hyman

Setelah mengetahui pelbagai nutrien yang terdapat dalam sirap maple, anda dapat meraih faedah sirap maple. Ini dengan syarat anda menggunakannya dalam jumlah yang betul dan tidak berlebihan kerana makanan ini tinggi gula.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan sirap maple.

1. Melawan keradangan

Kandungan antioksidan tinggi dalam sirap maple dapat membantu anda melawan sejumlah penyakit radang, seperti arthritis, kolitis, dan penyakit jantung.

Bukan hanya itu, kandungan antioksidannya dapat mengurangkan tekanan oksidatif yang bertanggungjawab untuk penuaan pramatang dan penurunan imuniti.

2. Menurunkan risiko barah

Sekali lagi, kandungan antioksidan dalam sirap maple memberikan banyak manfaat untuk tubuh. Kali ini melindungi sel dari kerosakan dan mutasi DNA. Seperti yang anda ketahui, mutasi DNA adalah penyebab barah.

Namun, anda masih tidak boleh bergantung pada sirap maple sahaja untuk mengurangkan risiko barah anda. Sekurang-kurangnya, risiko ini dapat diturunkan dengan memilih jenis pemanis semula jadi yang sesuai untuk kesihatan anda.

3. Mengekalkan kulit yang sihat

Tidak jauh berbeza dengan madu, menggunakan sirap maple pada kulit dapat membantu mengurangkan keradangan kulit, kemerahan, bintik-bintik gelap, dan kulit kering. Manfaat sirap maple lebih berkesan apabila digabungkan dengan susu, yogurt, oat, atau madu.

Dengan campuran bahan semula jadi ini, anda boleh membuat topeng muka semula jadi yang dapat melembapkan kulit sambil mengurangkan bakteria dan tanda-tanda kerengsaan.

4. Melancarkan sistem pencernaan

Sebilangan besar pemanis di pasaran boleh menyebabkan gejala gangguan pencernaan seperti perut kembung dan sembelit. Berita baiknya, sebuah kajian dari University of Rhode Island mendapati bahawa masalah pencernaan dapat dikurangkan dengan sirap maple.

Pakar mendedahkan bahawa sirap maple mengandungi sejenis karbohidrat yang disebut inulin. Inulin ini tidak dicerna di organ perut, tetapi diserap secara langsung oleh organ usus dan digunakan untuk meningkatkan pertumbuhan bakteria baik.

Apabila pertumbuhan bakteria baik dalam usus tetap optimum, bakteria akan membantu memudahkan pencernaan sambil merangsang sistem imun. Oleh itu, tubuh akan dapat melawan penyakit seperti penyakit Alzheimer dengan lebih baik.