Kesihatan Seksual

Mana Yang Lebih Baik, Makanan Tambahan Lelaki atau Tonik Segera?

Salah satu masalah pada pasangan semasa hubungan seks adalah disfungsi ereksi lelaki yang menjadikan seks kurang memuaskan. Walau bagaimanapun, ini secara umum dapat diatasi dengan dua penyelesaian, iaitu pengambilan suplemen daya hidup dan ubat kuat "segera". Adakah anda tahu perbezaan antara keduanya? Lihat penjelasan berikut.

Ketahui perbezaan antara ubat kuat dan suplemen kecergasan

Makanan tambahan atau ubat kuat segera biasanya sama berguna untuk mengatasi masalah disfungsi ereksi pada lelaki. Namun, terdapat perbezaan yang ketara, terutama dari segi isi.

Kandungan ini mempengaruhi kesan ubat atau makanan tambahan pada badan. Contohnya, seberapa cepat dan berapa lama ubat itu berfungsi dan kemungkinan kesan sampingan yang mungkin muncul.

Ubat kuat segera

Ubat kuat segera mengandungi bahan kimia aktif yang dapat berfungsi dengan cepat untuk mencetuskan ereksi. Seseorang biasanya mengambil ubat kuat segera satu hingga dua jam sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Menurut Mayo Clinic, terdapat beberapa ubat kuat segera yang terdapat di pasaran, iaitu:

 • Sildenafil
 • Vardenafil
 • Tadalafil
 • Avanafil

Anda mesti selalu berjumpa doktor sebelum mengambil sebarang jenis ubat kuat. Ini penting untuk mengetahui sama ada ubat tertentu sesuai atau tidak untuk keadaan kesihatan anda.

Anda juga perlu memperhatikan kesan sampingan ubat kuat yang mungkin muncul, seperti:

 • Sakit kepala
 • Senak
 • Gangguan visual, seperti kepekaan terhadap cahaya atau penglihatan kabur
 • Hidung berair atau tersumbat
 • Sakit belakang

Walaupun jarang berlaku, salah satu kesan sampingan yang berbahaya adalah priapisme , iaitu keadaan apabila ereksi tidak hilang atau berpanjangan . Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan untuk mengelakkan kecederaan pada organ vital.

Tambahan Vitality

Mungkin anda sudah biasa dengan makanan tambahan kesihatan. Baiklah, suplemen kesihatan biasanya berguna untuk membantu anda memenuhi keperluan pemakanan harian anda tanpa memberi kesan sampingan.

Ini lebih kurang sama dengan suplemen kecergasan lelaki. Suplemen vitaliti mengandungi ramuan herba semula jadi yang mempunyai manfaat dalam meningkatkan kehidupan seks pasangan, terutama dalam membantu mengekalkan stamina lelaki dan juga mengatasi disfungsi ereksi.

Masih dilaporkan oleh Klinik Mayo, beberapa ramuan utama yang biasa terdapat dalam makanan tambahan lelaki termasuk:

L-arginin

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa mengambil L-arginine dapat membantu merawat disfungsi ereksi dengan merangsang saluran darah untuk melebar untuk memperbaiki peredaran darah.

Ekstrak Ginseng

Kajian 2013 yang diterbitkan dalam jurnal Spermatogenesis mengenai hubungan antara ginseng dan fungsi pembiakan lelaki didapati bahawa, ginseng dapat memberikan faedah seperti:

 • Meningkatkan stamina dan daya hidup lelaki
 • Membantu ereksi
 • Meningkatkan penghasilan hormon seks
 • Meningkatkan bilangan dan kualiti sperma

Pasak bumi

pegangan bumi ( Eurycoma longifolia ) juga merupakan salah satu bahan semula jadi yang terdapat dalam makanan tambahan lelaki. Memetik dari jurnal Institut Penerbitan Digital Multidisiplin (MDPI), Pasak Bumi telah terbukti berjaya memulihkan tahap testosteron, dan meningkatkan keadaan fizikal dan kesihatan seksual pesakit secara signifikan.

Manfaat suplemen kecergasan lain biasanya berkaitan dengan stamina atau tenaga, kemampuan berfikir, dan tumpuan. Ini kerana makanan tambahan juga mengandungi beberapa jenis vitamin seperti vitamin B-kompleks, seperti B1, B6, dan B12 yang kadang-kadang sukar untuk memenuhi keperluan harian.

Perbezaan terakhir antara suplemen daya hidup dan tonik segera adalah kesan yang dirasakan oleh badan. Anda perlu mengambil suplemen kecergasan lelaki secara berkala atau dengan kata lain kesan pada tubuh tidak dapat muncul dengan serta-merta.

Jadi, yang mana satu untuk dipilih?

Masalah dalam kehidupan seks anda, seperti disfungsi ereksi, boleh membuat anda tertekan, mempengaruhi keyakinan diri dan menyebabkan masalah dalam hubungan anda.

Walaupun sering menjadi penyelesaian segera, sayangnya ubat kuat juga memberi kesan sampingan. Makanan tambahan boleh menjadi alternatif lain yang lebih selamat untuk mengatasi masalah ini.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk berjumpa doktor sebelum memilih antara ubat kuat atau suplemen kecergasan. Keadaan kesihatan anda adalah faktor utama kesan sampingan yang mungkin muncul di kemudian hari.