Kesihatan mental

10 Langkah Menghubungkan Jika Anda Seorang Introvert •

Akan sukar untuk mencapai matlamat kerjaya dan hidup anda jika anda melakukannya sendiri. Diperlukan beberapa kepala dari pelbagai kalangan untuk menyumbang dalam mencapai matlamat ini. Di sinilah peranan sambungan rangkaian diperlukan dalam hidup anda.

Namun, bagi orang yang introvert, hanya berkenalan dengan orang asing menjadikan mereka malas, apalagi harus berkomunikasi untuk membina hubungan. Orang yang mempunyai keperibadian introvert, terutama ketika ditambahkan pada sifat pemalu mereka, kadang-kadang dilabel sebagai orang yang tidak suka bergaul dengan orang baru dan menjalin hubungan. Tetapi jangan risau, jika anda seorang introvert, itu tidak bermakna anda akan sukar membuat hubungan.

Berikut adalah cara yang boleh anda gunakan untuk membuat sambungan:

1. Ikuti naluri anda, jadilah diri anda sendiri

Pada dasarnya, manusia adalah makhluk sosial yang saling memerlukan. Menurut para pakar, sebenarnya manusia tidak secara alami pemalu, tetapi ada sesuatu yang berlaku pada manusia ini sehingga manusia tidak mahu terbuka. Kadang kala, walaupun bagi orang introvert, ketika dia mendengar bahawa sifat introvert tidak dapat dipisahkan dari kata 'sendirian', naluri dia sebagai makhluk sosial akan mendorong orang itu untuk sesekali keluar dari sifatnya yang introvert.

Jangan lupa untuk menjadi diri sendiri. Kadang kala, introvert berpendapat bahawa mereka harus bertindak seperti ekstrovert untuk membina hubungan. Menjadi diri sendiri adalah yang terbaik, jadilah diri anda yang tidak mudah meletup tetapi ikhlas dan rendah hati dalam membina hubungan. Dengan kata lain, tidak apa-apa untuk menjadi sedikit canggung, jangan terus meminta maaf atas kejanggalan anda.

2. Senyum

Ini nampak remeh, mungkin orang tidak memikirkannya lagi. Kadang-kadang di suatu acara, anda begitu sibuk memikirkan bagaimana memulakan perbualan sehingga anda lupa anda berjalan-jalan dengan cemberut di wajah anda. Wajah serius, cemberut, dan marah adalah perkara yang kelihatan menakutkan. Orang akan lebih senang bertemu dengan orang yang tersenyum sambil mengucapkan kata-kata sederhana seperti selamat pagi, selamat makan, dan sebagainya.

3. Mulakan kecil dan jangan lepaskan peluang untuk bertanya khabar

Sekiranya anda merasa terintimidasi untuk bertemu dengan orang yang tidak anda kenal, mulailah menjalin hubungan dengan orang yang anda kenal, seperti saudara atau rakan. Membina hubungan tidak semestinya bermula dengan orang yang sama sekali tidak anda kenali. Petua lain yang cukup mudah adalah membina hubungan dengan rakan anda semasa sekolah atau kuliah. Rakan-rakan Sealma mater adalah sasaran emas untuk menjalin hubungan. Oleh itu, jangan takut untuk berhubung dengan rakan anda semasa anda masih belajar, siapa tahu mereka mungkin menjadi sebahagian daripada rangkaian hubungan anda dan boleh bekerjasama dengan anda.

Sekiranya anda juga pemalu, menghadiri acara yang sesuai dengan minat anda. Dengan ini, anda dapat membina hubungan dengan menyatakan apa yang anda minati di acara tersebut. Membina hubungan bukan untuk mencari jalan persamaan, ini mengenai bagaimana anda menyatakan minat anda. Sekiranya ada seseorang di acara yang anda benar-benar tidak tahu mahu bertemu dengan anda, ikuti jemputan. Jika anda berada dalam sesi "networking", mintalah pihak penganjur untuk membantu anda memperkenalkan diri.

Atau mungkin, bawa rakan anda ke acara tersebut, minta rakan anda untuk memperkenalkan anda. Diperkenalkan lebih mudah daripada tiba-tiba datang kepada orang yang tidak dikenali. Bagaimana jika tidak ada yang memperkenalkan anda? Tarik nafas dalam-dalam dan kuatkan keyakinan anda. Selalu lebih baik mencuba daripada melepaskan peluang.

Sebaik sahaja anda mengetahui nama orang itu, panggil orang itu dengan nama panggilan mereka. Pakar berpendapat bahawa orang lebih suka mendengar nama mereka sendiri. Jadi, semasa berkomunikasi, jangan lupa menyebut nama orang tersebut. Melakukan perkara seperti ini akan menjadikan orang lain lebih selesa, merasa seperti anda dan orang lain sudah saling mengenali.

4. Berhenti meminta maaf

Orang yang introvert dan canggung secara sosial kadang-kadang banyak meminta maaf kerana menurut mereka, membuat hubungan dan berbual dengan orang asing adalah sesuatu yang mengganggu orang lain (kerana mereka sendiri sering merasa kesal apabila mereka ditegur oleh orang yang tidak dikenali). Sebenarnya, membuat hubungan adalah salah satu bahagian dalam membina hubungan. Sekiranya anda terus meminta maaf, ini menunjukkan bahawa anda kurang profesionalisme dan kurang percaya diri. Jangan terus meminta maaf jika anda meminta pertolongan atau nasihat anda. Mungkin di masa depan, hubungan anda memerlukan anda.

5. Menjalin komunikasi dua hala

Lebih baik mempunyai komunikasi dua hala daripada meminta orang lain memimpin komunikasi dan anda bertindak balas secara pasif. Sekiranya anda tidak yakin dengan spontan, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

  • Siapkan apa yang akan anda bicarakan sebagai komunikasi pembuka. Sediakan juga jawapan yang mungkin diminta oleh orang lain, misalnya, apa pekerjaan anda, apa minat anda dan sebagainya.
  • Cuba tuliskan soalan anda terlebih dahulu. Untuk peringkat pembukaan, soalan anda tidak semestinya terlalu sukar untuk dijawab, misalnya:

"Apa yang menarik anda ke bidang ini?"

"Apakah hobi anda?"

"Apa yang anda impikan dalam karier masa depan anda?"

Soalan-soalan di atas mungkin terdengar sangat kerap diajukan, tetapi mereka boleh menjadi permulaan yang baik dalam membuka komunikasi.

6. Jadilah pendengar yang baik

Introvert biasanya pendengar yang baik. Menjadi pendengar yang baik bukanlah aset untuk menonjol di khalayak ramai. Walau bagaimanapun, kemahiran ini dapat meninggalkan kesan yang sangat kuat pada orang ketika berkomunikasi. Mendengar secara terperinci dan mengemukakan soalan yang sukar dijawab oleh orang itu dapat membantu anda membina hubungan yang bermakna.

7. Jangan lupa memberi pujian

Setiap manusia akan merasa senang apabila mendengar sesuatu yang baik yang dikatakan oleh orang lain kepadanya. Beri pujian kepada pembicara anda. Tetapi ingatlah, pastikan bahawa anda benar-benar memuji orang lain dan jangan terlalu memuji. Fikirkan dahulu, jika anda rasa tidak perlu memuji, maka tidak perlu memuji.

8. Jangan memberi nasihat yang tidak diminta

Anda boleh bercakap dengan orang lain, tetapi elakkan memberi nasihat yang tidak diminta. Nasihat yang tidak diminta, seperti:

  • "Anda tidak boleh bekerja terlalu banyak."
  • "Anda tidak seharusnya menonton TV"
  • "Jika aku jadi kamu, aku akan ......"

Nasihat seperti itu lebih senang diucapkan daripada dilakukan. Anda baru sahaja membina hubungan dengan orang lain, itu tidak bermaksud anda mengganggu perniagaan mereka.

9. Tukar kad perniagaan dan jangan lupa menghubungi mereka lagi

Kad perniagaan harus selalu dibawa setiap kali anda membuat sambungan. Kad perniagaan adalah kaedah termudah untuk meninggalkan nama anda dengan orang yang anda ajak bicara, jadi kadangkala akan selalu mengingati anda. Pertukaran kad perniagaan juga membina kredibiliti anda. Sekiranya anda berjanji untuk menghubungi orang lain yang anda ajak bicara, jangan lupa untuk menghubungi mereka lagi. Oleh itu, anda menunjukkan bahawa anda menepati apa yang telah anda janjikan, itu akan meninggalkan kesan yang baik kepada orang lain. Jika tidak, anda mungkin akan dilabel sebagai orang yang "bercakap".

10. Berani untuk mengambil risiko dan jangan terlalu memikirkan penolakan

Dalam menjalin hubungan, penolakan mungkin berlaku. Itu perkara biasa. Jadi, jangan terlalu serius. Itu semua adalah sebahagian daripada proses. Apabila anda dapat mengatasi penolakan, akan lebih mudah bagi anda untuk membuka perbualan dengan orang yang anda tidak kenal. Ambil risiko untuk membuka perbualan, mungkin orang yang duduk di sebelah anda sama introvert dengan anda. Sebenarnya, mungkin orang itu adalah orang yang sangat menyenangkan untuk diajak bicara. Anda tidak akan tahu jika anda tidak mencuba.

Ingat, anda bukan satu-satunya yang suka bersosial

Tetapi, ingatlah bahawa anda bukan satu-satunya introvert di mana sahaja anda berada. Mungkin orang yang duduk di sebelah anda atau berdiri di seberang anda, juga merasa gementar dan bingung bagaimana memulakan perbualan. Daripada duduk diam dan akhirnya bosan, lebih baik cuba membuka perbualan. Ada kemungkinan anda tidak mendapat sambutan, atau perbualan tidak berjalan seperti yang anda harapkan, tetapi ada juga kemungkinan percakapan yang menggembirakan anda akan terlepas jika anda tidak mencuba.

Sekiranya anda tidak pernah cuba membuka, anda tidak akan dapat membuat sambungan. Sekiranya anda merasa seperti lebih dari sekadar introvert, dan bersosial membuat anda merasa panik atau cemas, berjumpa dengan ahli terapi untuk membantu anda memahami apa yang menyebabkannya dan mencari jalan keluar.

BACA JUGA:

  • Apakah perbezaan antara asosial dan antisosial?
  • Bolehkah kegelisahan menyebabkan hipertensi?
  • 6 cara untuk menghilangkan kesunyian ketika kemurungan melanda