Ubat dan Makanan Tambahan

Apakah Akibatnya Sekiranya Anda Mengambil Ubat Dengan Menggunakan Soda? •

Hampir semua ubat terasa pahit. Oleh itu, banyak orang menggunakan pelbagai cara untuk meneutralkan rasa yang tidak menyenangkan di lidah. Banyak cara digunakan, misalnya memasukkan ubat ke dalam pisang, makan sesuatu yang manis setelah minum ubat, bahkan mungkin merancang untuk minum ubat menggunakan soda. Nah, sebelum anda mengambil ubat menggunakan soda, ketahui terlebih dahulu fakta dalam ulasan berikut.

Bolehkah saya minum ubat dengan soda?

Adakah anda salah seorang yang mempunyai atau merancang untuk minum ubat menggunakan soda? Tahan. Menurut Dr. Rajni Pathak, koordinator pemeriksaan kesihatan dan pencegahan penyakit di Fortis Hospital Mohali, India, soda berasid. Keasidan soda ini dapat mengurangkan prestasi antibakteria ubat.

Sebenarnya, apabila digabungkan dengan ubat-ubatan tertentu, soda boleh menyebabkan alergi atau kesan sampingan yang tidak diingini pada sesetengah orang. Soda juga dapat membatasi penyerapan zat besi. Oleh itu, pengambilan makanan tambahan atau ubat-ubatan yang mengandungi zat besi tidak berguna.

Perkara yang sama juga dinyatakan oleh Katrina A Bramstedt, Ph.D., seorang ahli bioetika di Luxembourg Agency for Research Integrity, Eropah, yang menyatakan bahawa anda tidak boleh minum ubat dengan soda. Sebabnya, beberapa jenis ubat boleh rosak di mulut.

Oleh itu, anda masih harus minum air untuk mengelakkan reaksi ubat negatif terhadap soda. Walaupun tidak semua ubat bertindak balas negatif terhadap soda, untuk selamat anda tetap harus minum ubat itu dengan air.

Minuman lain yang boleh bertindak balas negatif terhadap dadah

Menurut pakar toksikologi perubatan dr. Lesile Dye, FACMT, selain soda terdapat beberapa minuman lain yang dapat mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan dan mengancam kesihatan. Antaranya ialah:

Jus delima

Walaupun segar dan menyelerakan, delima mempunyai enzim yang dapat memecah ubat tekanan darah tertentu. Untuk itu, anda harus mengelakkan minum ubat dengan jus delima dan lebih baik menggantinya dengan air.

Susu

Susu mengandungi kalsium yang dapat menghalang keberkesanan ubat tiroid. Oleh itu, anda tidak boleh mengambil ubat dengan susu. Sebenarnya, anda mungkin perlu menunggu empat jam selepas mengambil ubat anda sekiranya anda ingin minum produk berasaskan tenusu.

Kafein

Minuman berkafein cukup berbahaya jika diminum dengan ubat perangsang. Oleh itu, jangan minum ubat dengan kopi ketika mengambil efedrin (penekan selera makan), ubat asma, dan amfetamin (Adderal).

Minuman sukan

Kalium dalam minuman sukan akan sangat berbahaya apabila digabungkan dengan ubat-ubatan. Mineral ini biasanya bertindak balas secara negatif semasa anda menggunakannya untuk mengambil ubat untuk kegagalan jantung atau darah tinggi.

Teh hijau

Mengambil ubat dengan teh hijau dapat mengurangkan keberkesanan ubat penipisan darah seperti coumarin atau warfarin. Ini disebabkan oleh kandungan vitamin K di dalamnya.

Wain (alkohol)

Sekiranya anda mengambil ubat antidepresan dengan wain, risikonya agak tinggi. Gabungan ini boleh menyebabkan hipertensi, sakit kepala, peningkatan degupan jantung, dan strok.

Peraturan untuk mengambil ubat adalah baik dan tepat

Tidak dengan soda atau teh, ubat harus diminum bersama air. Air biasa tidak mengandungi bahan yang melambatkan penyerapan ubat atau bertindak balas secara negatif. Oleh itu, doktor biasanya mengesyorkan agar anda mengambil ubat anda dengan air.

Selain tidak menyebabkan kesan negatif, air juga membantu menelan ubat dengan lebih mudah dan mencegahnya tersekat di kerongkongan. Dadah yang tersekat di kerongkongan anda biasanya boleh menyebabkan keradangan dan kerengsaan. Oleh itu, disarankan agar anda minum segelas air semasa mengambil ubat tersebut sehingga pil tersebut akan lulus dengan sempurna.

Di samping itu, jangan minum ubat semasa berbaring. Walaupun anda merasa terlalu lemah untuk berdiri, paksa dan minta orang lain menolong anda bangun. Berbaring meningkatkan risiko tersedak.

Cuba untuk tidak mengambil ubat tidak dekat dengan waktu tidur. Sekurang-kurangnya, anda perlu mengambilnya 15 minit sebelum tidur untuk memberi masa ubat itu merembes ke esofagus dan masuk ke perut.