Pemakanan

Badan Terlalu Tipis Menyebabkan 5 Keadaan Ini |

Ramai orang merasa mempunyai badan yang kurus. Namun, tahukah anda bahawa kurus sama berbahaya dengan kelebihan berat badan? Badan terlalu kurus adalah keadaan yang perlu diberi perhatian.

Bagaimana kesan terlalu kurus untuk kesihatan?

Ketebalan adalah keadaan kurang berat badan jika dibandingkan dengan ketinggian. Atau, boleh dikatakan bahawa bahagian berat badannya tidak sebanding dengan tinggi badannya.

Seseorang kurus (kurang berat badan) apabila mempunyai nilai indeks jisim badan (BMI) kurang daripada 18.5. Untuk mengetahui apakah indeks jisim badan anda, hitunglah dengan kalkulator indeks jisim badan.

Lalu, bagaimana keadaan yang berlaku apabila badan anda terlalu kurus? Lihat senarai di bawah.

1. Kekurangan nutrien

Orang yang kurus mempunyai risiko besar mengalami kekurangan nutrien, tanpa mengira jenis nutrien. Kekurangan pengambilan satu nutrien akan memberi kesan kepada pelbagai keadaan penyakit lain.

Sebagai contoh, jika anda kekurangan zat besi, anda akan mempunyai risiko lebih besar terkena anemia. Anemia akan membuat orang merasa lemah dengan mudah. Sekiranya anda kekurangan kalsium, anda berisiko menghidap osteopenia dan osteoporosis.

2. Rawan penyakit

Sistem kekebalan tubuh yang lemah adalah salah satu masalah yang dialami oleh orang yang terlalu kurus. Mereka biasanya kekurangan pengambilan kalori, protein, dan antioksidan. Sebenarnya, anda memerlukan pemakanan yang mencukupi agar sistem ketahanan badan tetap kuat.

Nutrien protein berfungsi untuk membuat hormon, enzim, dan membuat tisu baru yang diserang jangkitan. Antioksidan berguna untuk melawan radikal bebas dalam badan. Apabila kedua-duanya kurang, tubuh anda menjadi lebih mudah terkena pelbagai penyakit.

Kajian mengenai Mikrobiologi dan Jangkitan Klinikal pada tahun 2018 membuktikan bahawa ada kaitan antara jangkitan dengan kekurangan berat badan. Semakin kurus seseorang, semakin besar risiko menghidap penyakit berjangkit.

3. Tidak subur

Orang yang terlalu kurus mempunyai risiko amenore yang lebih tinggi. Amenorea adalah gangguan kitaran haid, jadi anda mungkin berhenti haid.

Kitaran haid yang tidak teratur dalam jangka masa panjang boleh mengganggu pengeluaran telur dalam tubuh wanita. Sekiranya badan anda tidak menghasilkan telur, anda akan subur dan sukar untuk hamil.

4. Osteoporosis

Lancarkan Garis Kesihatan, orang yang mempunyai badan yang terlalu kurus mempunyai risiko penurunan kepadatan tulang atau ketumpatan mineral tulang (BMD) lebih teruk daripada orang yang mempunyai berat badan normal.

Ketumpatan tulang yang berkurang tentu saja membuat anda mudah terkena osteoporosis. Dalam satu kajian, 24% wanita dengan BMI kurang dari 18.5 menunjukkan BMD lebih rendah berbanding wanita dengan berat badan normal.

5. Perubahan hormon

Kesan lain yang terlalu kurus adalah berkaitan dengan keseimbangan hormon. Orang yang terlalu kurus berisiko mengalami gangguan hormon, termasuk hormon penting yang mengatur kesihatan tulang dan jantung.

Bagi wanita, gangguan hormon pembiakan juga biasa berlaku, menyebabkan haid tidak teratur atau bahkan tidak ada haid. Sekiranya keadaan ini dibiarkan, anda mungkin tidak subur.

Selain itu, badan yang terlalu kurus boleh menyebabkan gangguan hormon stres. Hormon tekanan cenderung meningkat dan ini boleh mengganggu keadaan psikologi anda.

Menjadi terlalu kurus juga boleh mempengaruhi pengeluaran hormon tiroid. Hormon tiroid ini mempunyai fungsi penting dalam pelbagai sistem dalam tubuh, dari menjaga sistem pernafasan, menjaga waktu subuh badan, mengatur degupan jantung, hingga menguatkan otot.

Sekiranya penghasilan hormon ini dikurangkan atau dihambat, semua fungsi badan juga akan menurun secara automatik.