Keibubapaan

8 Tabiat Menjaga Kebersihan Diri yang Harus Diajarkan kepada Anak-anak

Mengamalkan gaya hidup bersih dan sihat (PHBS) lebih dari sekadar meminta anak-anak mencuci tangan. Mengajar anak-anak tentang pentingnya menjaga kebersihan diri pada anak-anak dari usia dini dapat mewujudkan tabiat baik yang akan tetap bertahan seumur hidup mereka.

Kebiasaan menjaga kebersihan diri yang perlu diajar kepada anak-anak

Berikut adalah beberapa tabiat kebersihan diri yang boleh anda ajarkan kepada anak anda sejak usia dini.

1. Basuh rambut anda dengan kerap

Sebilangan besar anak kecil perlu diajar mencuci rambut dua hingga tiga kali seminggu. Tidak kerap mencuci tidak digalakkan kerana boleh menjadikan kulit kepala kering dan lebih cenderung kepada kelemumur.

Apabila anda mula bertambah tua, hormon akil baligh akan meningkat dan menjadikan rambut anda lebih berminyak. Pada masa ini, ajar anak-anak mencuci rambut dengan syampu sekerap mungkin, jika perlu, galakkan mereka mencucinya setiap hari.

2. Mandi

Sebilangan kanak-kanak kecil tidak suka mandi, sementara yang lain akan menganggap aktiviti mandi adalah aktiviti yang menyeronokkan. Anda boleh menjadikan mandi sebagai aktiviti yang menyeronokkan dengan membiarkannya berendam di dalam air buih. Sediakan juga air suam untuk membilasnya setelah direndam.

3. Menjaga kesihatan kulit

Kanak-kanak usia prasekolah masih memerlukan bantuan ibu bapa untuk menjaga kulit mereka. Gangguan kulit yang sering terjadi pada usia ini adalah ruam merah, lebam, dan gigitan serangga. Anda boleh mengajar anak anda untuk membiasakan diri memeriksa seluruh tubuhnya sebelum berpakaian. Ajar mereka untuk mencari luka atau kemerahan pada kulit yang memerlukan rawatan.

Apabila anda semakin tua, perubahan hormon akan menjadikan kulit wajah anak anda lebih berminyak. Peningkatan pengeluaran minyak ini dapat memberi masalah pada wajah seperti jerawat. Ramai kanak-kanak memandang rendah jerawat di wajah dengan hanya mencuci muka dengan air dan sabun. Ajar anak-anak anda untuk mencuci muka dua hingga tiga hari sehari dan ajar mereka agar tidak muncul jerawat.

Sekiranya anak anda perempuan, beritahu mereka bahawa berkongsi solek dengan rakan boleh menyebarkan jangkitan kulit. Selain itu, tidur dengan solek juga tidak baik untuk kesihatan kulit wajah.

4. Menjaga kebersihan mulut dan gigi

Gigi dan gusi yang bersih dapat mencegah pelbagai masalah kesihatan mulut, seperti bau mulut dan rongga. Ajar anak menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari jika tidak selepas makan. Kanak-kanak yang lebih tua boleh diajar membawa berus gigi ke dalam beg mereka sehingga mereka dapat menggosok gigi selepas makan di sekolah. Ajar juga anak-anak sejak kecil, bahawa memerlukan sekurang-kurangnya dua minit untuk membersihkan gigi dengan betul dan betul.

5. Bersihkan ketiak

Sebilangan remaja mungkin malas membersihkan ketiak mereka dengan betul dan tidak memakai deodoran. Keringat boleh mencetuskan bau badan pada remaja, dan ia sering bermula seawal usia 9 atau 10 tahun. Ajar anak anda tentang pentingnya membersihkan kawasan ketiak mereka, terutama selepas bersenam. Bergantung pada berapa banyak anak anda berpeluh, anda boleh mencadangkan deodoran antiperspirant untuk mereka. Deodoran biasa mengawal bakteria dan memberikan aroma yang menyenangkan, sementara deodoran antiperspirant mempunyai manfaat tambahan untuk mengurangkan pengeluaran peluh.

6. Basuh tangan anda

Mencuci tangan adalah tonggak yang sangat penting untuk membina kebiasaan menjaga kebersihan diri. Ajar anak anda untuk mencuci tangan sebelum dan selepas makan, setelah bermain di tempat kotor atau menyentuh haiwan, dan setelah bersentuhan dengan orang sakit.

Ajar juga tentang pentingnya mencuci tangan dengan sabun. Mencuci tangan dengan pembersih tangan kurang berkesan daripada mencuci tangan dengan air dan sabun yang mengalir. Oleh itu, jadikan kebiasaan untuk digunakan oleh anak anda pembersih tangan sesedikit mungkin selagi air mengalir dan sabun disediakan untuk mencuci tangan.

7. Kesihatan kuku

Kuku boleh menjadi tempat yang baik untuk bakteria tumbuh. Kuman yang tersangkut di kuku anak anda dapat dengan mudah memindahkan ke mata, hidung dan mulut. Selalu biasakan anak anda membersihkan kotoran di bawah kuku sebelum tidur. Memotong kuku seminggu sekali juga dapat menghilangkan kotoran dan mengurangkan kemungkinan kuku kaki masuk ke dalam.

8. Tabiat di tandas

Setelah anak anda dapat pergi ke tandas sendiri, anda juga harus memastikan bahawa mereka dapat menjaga kebersihan bahagian intim mereka. Ajar mereka membersihkan alat kelamin mereka dari depan ke belakang, dan biasakan mereka membasuh tangan selepas itu. Kebiasaan ini dapat mengurangkan risiko kerengsaan dan mencegah jangkitan.

Bagi wanita muda yang sudah haid, ajar mereka untuk mengingati kitaran haid mereka sendiri sehingga mereka dapat menyiapkan pembalut sebelum haid. Beritahu mereka bahawa kitaran haid mereka mungkin masih tidak teratur dalam dua tahun pertama setelah mereka mengalami haid pertama.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌