Keibubapaan

Mengenal Tangisan Ungu pada Bayi dan Cara Mengatasinya

Adakah anda pernah mendengar istilah itu tangisan ungu pada bayi? Istilah ini tidak merujuk kepada keadaan badan bayi berubah menjadi ungu (ungu) ketika menangis kerana bekalan udara yang tidak mencukupi. Lalu, apa itu tangisan ungu dan bagaimana menyelesaikannya? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Apa itu tangisan ungu?

Sebilangan besar ibu bapa mungkin merasa risau apabila anak mereka yang baru lahir menangis. Terutama jika tangisan ini berlaku berterusan selama beberapa jam misalnya.

Sebagai ibu bapa, anda mungkin berfikir bahawa bayi yang baru lahir ini mungkin merasa sakit atau tidak sihat.

Walau bagaimanapun, bayi yang selalu menangis tidak selalu disebabkan oleh perkara ini. Bayi yang terus menangis dapat menunjukkan bahawa dia sedang mengalami tangisan ungu.

Tangisan ungu adalah tahap normal perkembangan bayi yang dicirikan oleh tangisan yang berterusan. Bayi mula memasuki peringkat ini sebelum berumur 3 minggu dan berterusan sehingga mereka berumur sekitar 3 atau 4 bulan.

Perlu diingat bahawa bayi yang sihat biasanya menangis lebih kerap. Ini adalah cara mereka berkomunikasi, ketika mereka merasa lapar atau perlu kencing.

Jadi, tangisan ungu Apa yang berlaku pada bayi adalah perkara biasa dan anda tidak perlu risau.

Nah, tahap ini disebut tangisan ungu kerana ia merupakan singkatan dari beberapa perkataan. Menurut American Academy of Pediatrics, singkatannya terdiri daripada:

  • P bermaksud puncak tangisan. Selama beberapa bulan bayi akan mengalami puncak menangis pada bulan kedua dan akan menurun pada bulan ketiga hingga kelima.
  • U bermaksud tidak disangka.Tangisan akan berlaku secara tiba-tiba tanpa sebab yang jelas.
  • R bermaksud tahan menenangkan. Anda mungkin sukar untuk menenangkannya seperti biasa.
  • P bermaksud sakit seperti muka.Pada peringkat ini bayi akan kelihatan kesakitan walaupun tidak merasa sakit.
  • L bermaksud tahan lama. Tempoh menangis boleh berlangsung selama 30 minit atau bahkan berjam-jam dan boleh berlangsung selama beberapa hari.
  • E bermaksud petang.Biasanya puncak menangis berlaku pada waktu malam.

Cara mengatasi tangisan ungu pada bayi

Mengetahui tahap menangis pada bayi memberi ketenangan fikiran kepada ibu bapa. Ini juga membantu ibu bapa mencari jalan yang betul untuk menanganinya.

Sebenarnya, bagaimana meredakan tangisan bayi tidak ada bezanya, hanya memerlukan masa untuk menerapkannya.

Untuk menjadi jelas, teknik berikut dapat membantu mengatasi tangisan ungu pada bayi, termasuk:

Buat hubungan kulit-ke-kulit

Meletakkan bayi anda di tangan anda memberi anda peluang untuk melakukan hubungan kulit ke kulit dengan bayi anda. Ini akan memberikan perasaan selesa yang dapat membantu menghentikan tangisan bayi.

Meliputi Si Kecil

Selain sentuhan, menyelimuti bayi dapat memberikan kehangatan dan menambahkan rasa aman. Ini diharapkan dapat menghentikan tangisan sebentar.

Membawa bayi anda

Sekiranya anda masih menangis, cubalah pegang bayi anda semasa anda berjalan atau menggegarkan badan anda. Tindakan ini bertujuan untuk memberi tahu si kecil bahawa ibu atau bapanya berada di sisinya.

Mandi bayi dengan air suam

Sekiranya dia menangis sebelum waktu mandi, segera mandikan bayi dengan air suam. Ini akan membantu mengurangkan tekanan pada bayi.

Bawa dia keluar dari rumah

Membawa bayi anda ke kebun atau halaman untuk menikmati udara segar dapat menenangkan bayi anda ketika dia menangis.

Memeriksa badan bayi

Sekiranya cara mengatasi tangisan ungu pada bayi sebelumnya tidak menunjukkan hasil, anda perlu memeriksa suhu badannya.

Cuba tukar lampinnya atau beri makan ketika tiba masanya untuk makan.

Sekiranya tidak berjaya, apa yang harus dilakukan?

Sekiranya pelbagai kaedah di atas juga tidak dapat melegakan tangisan ungu dialami oleh Si Kecil, segera berjumpa doktor.

Doktor akan membantu anda mencari punca tangisan bayi anda dan juga memberi rawatan kepadanya agar keadaannya jauh lebih baik.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌