Pemakanan

Petua Memulakan Diet Bebas Gluten •

Beberapa produk makanan yang dijual sering ditulis "bebas gluten" pada label. Namun, adakah anda tahu apa itu gluten? Dan, mengapa harus ada makanan yang diberi label khusus "bebas gluten"?

Apa itu gluten?

Gluten adalah protein yang terdapat dalam tepung dan beberapa jenis gandum lain. Makanan yang diberi label "bebas gluten" khusus untuk orang yang tidak toleran gluten. Orang yang mempunyai intoleransi gluten akan menghasilkan tindak balas imun yang tidak normal apabila gluten dicerna oleh badan.

Perkara yang paling sering dialami oleh orang yang tidak bertoleransi terhadap gluten adalah penyakit seliak, yang merupakan reaksi negatif dalam sistem pencernaan kerana makan gluten. Beberapa gejala yang akan dialami penderita seliak semasa mengonsumsi gluten termasuk cirit-birit, kekejangan perut, kembung, gas, sembelit, dan anemia.

Para penyelidik juga telah menemui satu lagi bentuk intoleransi gluten, iaitu kepekaan gluten bukan celiac. Biasanya, orang yang mengalami ini akan mengalami gejala yang serupa dengan penyakit seliak, seperti cirit-birit, keletihan, dan sakit sendi. Namun, mereka tidak mengalami gangguan usus setelah memakan gluten. Gejala ini boleh berlaku kerana pencernaan yang lemah.

Apa itu bebas gluten?

Diet bebas gluten atau bebas gluten adalah diet di mana anda hanya makan makanan yang tidak mengandungi protein gluten. Diet bebas gluten bertujuan untuk merawat penyakit seliak dan bermanfaat bagi orang yang mempunyai kepekaan gluten bukan celiac.

Bagaimana memulakan diet bebas gluten?

Berikut adalah beberapa petua untuk hidup bebas gluten, terutama bagi anda yang mempunyai penyakit seliak atau kepekaan gluten bukan celiac.

1. Cari makanan yang mengandungi gluten

Sebelum memulakan hidup bebas gluten, anda harus mengetahui makanan apa yang mengandungi gluten. Anda juga perlu memastikan bahawa makanan yang anda makan tidak diproses atau dicampurkan dengan biji-bijian, aditif, atau pengawet yang mengandungi gluten.

Beberapa makanan yang mengandungi gluten yang sering anda temui setiap hari adalah roti, mi, pasta, kek, keropok, biskut, dan semua jenis makanan yang menggunakan tepung gandum. Bir juga harus dielakkan kerana minuman beralkohol ini dibuat dari gandum (kecuali untuk versi bebas gluten).

2. Pilih alternatif bebas gluten

Beberapa makanan yang bebas gluten secara semula jadi adalah kacang semulajadi (tidak diproses), telur segar, daging segar, sayur-sayuran dan buah-buahan, dan kebanyakan produk tenusu.

Beberapa biji-bijian dan pati yang bebas gluten termasuk bayam, soba, tepung jagung dan jagung, tepung bebas gluten (beras, kacang soya, jagung, kentang, kacang), millet, beras, sorgum, kacang soya, dan ubi kayu.

Begitu juga, jika anda ingin terus makan kek, pastri, roti, mi, atau pasta, anda boleh mengganti tepung gandum dengan tepung jagung, tepung beras, atau tepung ubi kayu.

3. Perhatikan label makanan

Malangnya, tidak ada cara untuk memberitahu dengan segera sama ada makanan mengandungi gluten atau tidak. Jadi, satu-satunya cara untuk memastikannya adalah dengan membaca label pada makanan yang anda beli.

Sekiranya anda ragu-ragu, semasa anda pergi pasar raya, anda boleh menuju ke bahagian buah dan sayur-sayuran yang bebas gluten secara semula jadi. Kerana biasanya, makanan siap sejuk, makanan ringan, dan bijirin mengandungi gluten. Namun, sekarang ini banyak pasar raya mempunyai produk bebas gluten seperti roti, biskut, bijirin, dan makanan olahan beku yang diletakkan di bahagian makanan sihat. Atau, anda boleh meminta kakitangan pasar raya untuk melihat apakah mereka menjual makanan bebas gluten.

4. Jangan takut untuk meminta makanan percuma gluten kepada kakitangan restoran

Sekiranya anda makan di restoran, anda perlu bertanya kepada kakitangan restoran mengenai makanan yang akan anda pesan, sama ada mengandungi gluten atau bebas gluten. Sebagai alternatif, anda boleh meminta senarai makanan yang bebas gluten atau anda boleh memesan secara khusus agar gluten yang terdapat dalam makanan yang anda pesan dibuang.

Sebilangan besar koki restoran terbiasa menerima permintaan makanan bebas gluten sehingga mereka tahu apa yang harus dilakukan, termasuk menggunakan peralatan memasak berasingan untuk hidangan bebas gluten, yang tidak bercampur dengan bahan yang mengandung gluten.