Pemakanan

5 Kegunaan Ghee untuk Tubuh |

Ghee mungkin menjadi ramuan kegemaran banyak orang untuk menambah rasa hidangan. Selain memiliki rasa yang sedap, ghee juga mempunyai aroma yang khas dan cukup pelbagai fungsi. Apa kelebihan produk yang juga diketahui mentega ghee ini?

Kandungan nutrien ghee

ghee adalah sejenis minyak berasaskan mentega. Minyak ini pada dasarnya adalah bentuk mentega yang dijernihkan iaitu mentega dari mana air dan pepejal susu telah dikeluarkan.

Untuk membuat mentega ghee, anda perlu merebus mentega biasa. Mentega akan dipecah menjadi pepejal susu dan lemak cair. Setelah memisahkan pepejal susu, anda akan mendapat ghee kuning keemasan dengan aroma khas.

Oleh kerana pepejal susu telah dikeluarkan, bahan ini tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk. Produk ini boleh bertahan pada suhu bilik selama beberapa minggu. Pada suhu ini, ghee mempunyai bentuk padat seperti minyak kelapa.

Minyak ini biasa digunakan dalam pelbagai resipi India dan Pakistan. Namun, berkat kandungan gizi dan potensi faedahnya, minyak yang sedap ini juga digunakan dalam perubatan tradisional Ayurveda.

Berikut adalah nutrien yang anda dapat dengan mengambil satu sudu: mentega ghee .

  • Tenaga: 123 kcal
  • Jumlah lemak: 14 gram
  • Lemak tepu: 9 gram
  • Lemak tak jenuh: 4.5 gram
  • Vitamin A: Kadar Kecukupan Pemakanan 13% (RDA)
  • Vitamin E: 3% RDA
  • Kolesterol: 25 miligram

Ghee lebih padat daripada mentega biasa. Jadi, kandungan kalori dan lemak juga lebih banyak. Seperti bahan mentah, mentega ghee Ini juga mengandung vitamin D, vitamin B12, dan vitamin K walaupun dalam jumlah yang berbeza.

Manfaat kesihatan ghee

Berikut adalah beberapa kebaikan ghee untuk kesihatan.

1. Sumber lemak untuk badan

Hampir 100% kandungan nutrien ghee adalah lemak yang terbahagi kepada lemak tepu dan tak jenuh. Seperti mentega pada umumnya, ini bermaksud bahawa ghee boleh menjadi sumber lemak yang kaya untuk tubuh.

Tubuh menggunakan lemak sebagai sumber tenaga serta simpanan setelah glukosa (karbohidrat) habis. Selain itu, lemak juga melindungi organ tubuh, membantu penyerapan nutrien, dan membina sel dan hormon badan.

2. Membantu mengurangkan keradangan pada usus

Minyak ini adalah sumber asid butirat, asid lemak yang terbentuk apabila bakteria usus memecah serat dalam makanan. Bahan ini juga terkandung dalam minyak sayuran dan mentega ghee walaupun jumlahnya tidak banyak di usus anda.

Asid butik mempunyai banyak faedah kesihatan, terutama sistem pencernaan. Kajian terbaru dalam jurnal Sains Unggas menunjukkan sebatian ini berpotensi mengurangkan keradangan pada usus dan menjadikan saluran pencernaan menjadi sihat.

3. Tingkatkan pengambilan vitamin A anda

Kandungan vitamin A dalam ghee nampaknya tidak kalah dengan sumber yang lebih popular seperti wortel, minyak ikan, dan hati sapi. Dengan memakan satu sudu besar mentega ghee , anda dapat memenuhi 13% keperluan vitamin A setiap hari.

Vitamin A mempunyai peranan penting dalam menjaga kesihatan mata. Selain fungsi ini, tubuh anda juga memerlukan vitamin A untuk membentuk dan mengekalkan tulang, tisu lembut, kulit, dan membran mukus yang sihat.

4. Membantu mengawal kolesterol dan berat badan

Makanan berlemak tinggi seperti ghee biasanya identik dengan peningkatan berat badan dan kadar kolesterol. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Jenis lemak tertentu sebenarnya dapat membantu mengawal kolesterol dan mengekalkan berat badan anda.

Mentega Ghee yang kaya dengan asid linoleat, misalnya. Menurut kajian pada tahun 2019, asam linoleat berpotensi menurunkan kadar kolesterol, menghambat kegemukan, dan bahkan mencegah pembentukan plak pada saluran darah.

5. Membantu jantung yang sihat

Mentega Ghee termasuk sumber asid lemak omega-3 yang sihat dan mampu mengurangkan keradangan dalam badan. Keradangan adalah permulaan banyak penyakit, terutamanya kerosakan pada saluran darah yang boleh menyebabkan strok.

Asid lemak omega-3 juga mampu menurunkan kadar trigliserida, tekanan darah, dan pembekuan darah. Ketiganya adalah faktor penting yang membantu menjaga kesihatan jantung anda.

Ghee adalah produk mentega yang mempunyai banyak faedah, baik dari segi masakan dan kesihatan. Namun, memandangkan kandungan lemak tepu cukup tinggi, pastikan anda mengambil produk ini dalam jumlah yang berpatutan.