Pemakanan

Kenali Diet Pisang untuk Berat Badan |

Pisang bagus untuk sarapan atau makanan ringan jika anda mahukan diet yang lebih sihat. Namun, tahukah anda bahawa pisang juga dapat membantu menurunkan berat badan? Dikenali sebagai Diet Pisang Pagi, lihat selok-belok diet pisang berikut.

Apakah diet pisang?

Diet pisang adalah sejenis diet yang mengutamakan makan pisang pada waktu pagi sebagai peraturan utama. Diet yang disebut dalam bahasa Inggeris diet pisang Ini juga dikenali sebagai Diet Pisang Pagi atau Diet Asa-Banana.

Diet pisang dimulakan oleh pasangan dari Jepun. Isterinya, Sumiko Watanabe, adalah seorang ahli farmasi dan pakar dalam bidang perubatan untuk pencegahan penyakit. Suaminya, Hitoshi Watanabe, belajar kaunseling dan perubatan tradisional Cina.

Diet ini bermula ketika pasangan Sumiko dan Hitoshi hendak berkahwin. Hitoshi telah menambah berat badan dan ingin menurunkan berat badan sebelum berkahwin.

Setelah mencuba beberapa diet dan aktiviti yang berbeza kecergasan, Hitoshi akhirnya berjaya menurunkan berat badannya dari 80 kg hingga 72 kg, tetapi berat badannya tidak dapat turun lebih jauh daripada 72 kg.

Mengetahui hal ini, Sumiko menyarankan diet pisang dan diet ini berjaya menjadikan Hitoshi mencapai berat badan yang diinginkan. Hitoshi kemudian menyebarkan corak diet pisang kepada masyarakat di internet dan menjadi banyak perbincangan.

Apa peraturan makan diet pisang?

Sudah tentu, diet ini tidak hanya dilakukan dengan pengambilan pisang semasa sarapan. Berikut adalah panduan lengkap mengenai diet pisang bagi anda yang ingin mencuba.

1. Makan pisang yang belum diproses untuk sarapan

Dalam diet ini, pisang adalah makanan pertama yang anda makan setelah bangun tidur. Pisang yang dimaksudkan adalah pisang utuh dan bukan pisang yang diproses seperti pisang goreng atau kuih pisang.

Anda boleh makan lebih dari satu buah mengikut kehendak anda. Sekiranya anda tidak suka pisang, anda boleh mencuba buah-buahan lain tetapi hanya memakan satu jenis buah, misalnya menggantikan satu pisang dengan satu epal.

Selepas itu, tunggu 15 - 30 minit sebelum anda boleh makan makanan lain.

2. Minum air

Anda disarankan minum air, terutamanya ketika makan pisang untuk sarapan. Sebaiknya jangan minum air sejuk dan lebih baik jika anda minum air pada suhu bilik.

Anda juga boleh minum teh atau air halia suam untuk menghangatkan badan. Sekiranya anda ingin minum jenis minuman lain, tunggu 15 - 30 minit selepas ritual sarapan pisang anda selesai.

Diet ini tidak memerlukan anda mengambil air hingga 2 liter sehari. Ini kerana keperluan setiap orang berbeza-beza bergantung pada keadaan individu dan keadaan persekitaran seperti cuaca dan tahap kelembapan.

3. Anda boleh makan apa sahaja semasa makan tengah hari dan makan malam

Makanan yang dicadangkan dari Jepun, terutama nasi dengan beberapa lauk. Untuk makan malam, anda mesti makan sebelum jam 8 malam. Sekiranya anda makan terlalu dekat dengan waktu tidur, badan anda masih perlu berusaha mencernanya semasa anda tidur.

Ini akan menyebabkan anda merasa tidak segar dan letih ketika bangun pada keesokan harinya, kerana waktu tidur anda tidak digunakan semaksimum mungkin untuk merehatkan organ-organ badan.

Badan yang letih tidak akan berfungsi dengan optimum malah mencetuskan kenaikan berat badan. Di samping itu, anda disarankan untuk memperhatikan isyarat yang diberikan oleh tubuh anda: ketika anda benar-benar merasa lapar, ketika anda sebenarnya kenyang.

4. Makan makanan ringan

Anda dibenarkan makan makanan ringan, tetapi anda hanya boleh makan satu jenis makanan ringan antara makan tengah hari dan makan malam. Makanan ringan boleh berupa coklat, kek, atau makanan manis lain.

Walau bagaimanapun, elakkan makanan ringan berasaskan tenusu seperti ais krim. Selepas itu, anda tidak disarankan untuk makan makanan ringan lagi. Pencuci mulut selepas makan malam juga tidak digalakkan.

5. Tidur yang cukup dan elakkan bangun dengan penggera

Akan lebih mudah bagi anda untuk mengawal berat badan anda sekiranya badan anda tidak letih. Tidur sebelum tengah malam dan bangun tanpa terjaga oleh penggera adalah kunci untuk badan anda dapat berfungsi dengan normal tanpa sumber tekanan tambahan.

Bangun dengan menggunakan penggera akan membuat otak anda berada dalam tekanan atau tekanan agar sistem pencernaan anda tidak berjalan dengan lancar.

6. Sila bersenam, tetapi jangan memaksanya

Anda dinasihatkan untuk bersenam, tetapi pilih jenis senaman yang anda sukai. Sekiranya pemikiran untuk bersenam membuat anda stres, anda tidak perlu 'benar-benar' bersenam.

Memilih aktiviti fizikal yang tidak membuat anda kehabisan nafas dan tidak kelihatan seperti latihan pembakaran kalori adalah alternatif. Berjalan santai atau hanya mengayunkan tangan anda boleh menjadi pilihan.

Bagaimana diet pisang mempengaruhi kesihatan?

Makan buah pada waktu pagi baik untuk kesihatan. Buah mudah dicerna sehingga tidak mengejutkan sistem pencernaan. Selain itu, cadangan untuk tidur sebelum tengah malam dan tidak makan selepas jam 8 malam dapat membantu mengurangkan berat badan.

Menurut penyelidikan, mereka yang tidur 7-9 jam sehari cenderung mempunyai berat badan yang ideal. Kita juga cenderung makan berlebihan atau makan makanan yang tidak sihat ketika kita letih.

Nasihat diet pisang untuk berhenti makan ketika anda kenyang 80% juga dapat membantu anda mengawal jumlah kalori yang anda ambil.

Mengehadkan pengambilan makanan ringan (makanan ringan) dan produk tenusu dan produk olahannya dapat mengurangkan pengambilan kalori, terutama lemak dan gula sehingga dapat mencegah kenaikan berat badan yang disebabkan oleh berlebihan kalori.

Berapakah bilangan kalori minimum yang mesti dipenuhi semasa berdiet?

Diet pisang juga menekankan pentingnya menjaga tubuh yang sihat dan mengelakkan tekanan. Ini dapat membantu tubuh anda berfungsi dengan optimum sehingga kerja badan menjadi normal, termasuk kerja sistem pencernaan.

Berat badan dari diet pisang adalah mungkin kerana anda cenderung untuk makan lebih sedikit. Hanya makan buah untuk sarapan pagi serta mengurangkan makanan ringan dapat menyumbang kepada penurunan berat badan.

Diet ini tidak memaksa anda untuk membuat perubahan besar seperti mengganti makanan anda dengan sayur-sayuran, atau mengharuskan anda bersenam beberapa jam sehari.

Oleh kerana pendekatan gaya hidup, penurunan berat badan yang berlaku cenderung panjang dan mungkin tidak begitu ketara seperti yang dilihat. Walau bagaimanapun, penurunan berat badan yang berlaku dapat bertahan lama kerana gaya hidup anda itulah yang sebenarnya berubah dalam diet ini.