Gigi dan Mulut

Punca Petua Gigi dan Rawatan Kanak-kanak Patah

Adakah gigi anak anda kelihatan kekuningan, berpori dan bintik-bintik kecoklatan muncul pada gigi, atau adakah mereka mempunyai rongga? Berhati-hati. Ini boleh menjadi tanda anak anda mempunyai masalah gigi. Masalah pergigian pada kanak-kanak biasanya berlaku kerana kanak-kanak gemar makanan manis tetapi tidak biasa menggosok gigi. Ketahui apa yang menyebabkan gigi anak anda merosot dan rawatan apa yang boleh dilakukan.

Punca kerosakan gigi pada kanak-kanak

Masalah dengan gigi tidak hanya dirasakan oleh orang dewasa. Kanak-kanak lebih terdedah kepadanya. Berikut adalah beberapa penyebab masalah kerosakan gigi pada anak anda.

1. Gigi adalah gigi kerana minum susu dari botol pacifier

Kerosakan gigi adalah kerosakan gigi anak kerana selalu minum susu dengan botol pacifier. Terutama apabila dilakukan ketika tidur, ini akan menjadikan gigi cepat rosak.

Minum susu dari botol dalam keadaan tidur mungkin selesa bagi bayi. Tetapi, berhati-hatilah jika ini dilakukan berjam-jam, boleh membahayakan gigi bayi. Apabila susu melekat atau menggumpal di sekitar gigi untuk waktu yang lama, ia dapat membuat gigi mudah terserang bakteria dan asid.

Susu mengandungi gula yang merupakan makanan untuk bakteria. Sekiranya gula susu melekat pada gigi, ini bermaksud menyediakan makanan untuk bakteria membiak di gigi sehingga gigi menjadi rongga.

Gigi depan atas anak adalah yang paling mudah mengalami kerosakan daripadanya. Perhatikan tanda-tanda kerosakan gigi depan anak anda, seperti bintik putih atau kuning pada gigi. Sebaiknya bawa anak anda ke doktor gigi dengan segera.

Sekiranya tidak dirawat, penyebab kerosakan gigi ini boleh menyebabkan kesakitan dan menyukarkan kanak-kanak mengunyah makanan.

Ibu bapa dapat menolong anak-anak menetapkan waktu tertentu untuk minum susu setiap hari kerana penggunaan dari botol sepanjang hari boleh merosakkan gigi bayi. Sekiranya anak itu sudah dewasa, tidak ada salahnya mengajarnya minum susu dengan segelas. Akan lebih baik melatih kemahiran motor dan koordinasi anak.

2. Rongga atau karies gigi

Rongga berlaku apabila bakteria memakan enamel gigi, menyebabkan kerosakan dan akhirnya berlubang. Makanan yang tinggal di gigi dan tidak dibersihkan boleh mencetuskan masalah ini.

Ini kerana makanan yang melekat pada gigi akhirnya menjadi makanan untuk pembiakan bakteria. Asid kemudian mengumpul pada gigi, melembutkan enamel pada gigi, dan akhirnya berlubang.

Lubang ini akan menjadi lebih besar jika tidak dirawat dengan segera. Sekiranya dibiarkan, rongga pada gigi bayi bayi boleh berpindah ke gigi kekal anak.

Gigi bayi menentukan ruang untuk gigi kekal atau gigi dewasa tumbuh. Sekiranya gigi bayi rosak, ia tidak dapat membantu gigi kekal tumbuh pada kedudukan yang betul. Ini boleh menyebabkan gigi tersekat atau condong.

Rongga boleh menyebabkan gusi bengkak dan boleh menyebabkan kemungkinan jangkitan merebak ke tempat lain. Punca kerosakan gigi pada kanak-kanak juga ditandai dengan bintik-bintik putih atau kekuningan pada gigi.

3. Gingivitis (radang gusi)

Ramai kanak-kanak juga mengalami masalah gigi yang disebut gingivitis. Gingivitis adalah peringkat pertama penyakit gusi. Penyebab gigi anak yang rosak ini adalah kerana anak-anak sering makan makanan ringan, seperti coklat dan gula-gula, dan diperburuk oleh tabiat buruk menggosok gigi.

Kemudian, satu lagi penyebab gingivitis adalah terlalu banyak plak pada gigi. Ini menjadikan bakteria melekat pada gigi dan membiak diikuti dengan tidak membiasakan gigi dengan kerap.

Sekiranya gusi anak anda bengkak, meradang, atau gusi berdarah setelah menggosok gigi, anda harus segera berjumpa doktor kerana bimbang anak anda mungkin mengalami gingivitis.

4. Terlalu lama menghisap ibu jari

Menghisap ibu jari atau pacu adalah aktiviti biasa bagi bayi dan kanak-kanak kecil. Ini adalah salah satu cara yang memberi anda rasa tenang, aman, dan selesa.

Namun, lebih baik jika anak berusia 5 tahun, hindari kebiasaan ini kerana nisa adalah penyebab kerosakan gigi pada anak-anak.

Kekerapan menghisap ibu jari atau pacifier terlalu lama boleh menjadikan gigi atas tidak bergaris. Ini boleh menyukarkan anak menggigit atau mengunyah. Kemudian, keadaan ini juga boleh menjadikan rahang atas dan bawah menjadi tidak sejajar.

5. Gigi yang lebih sensitif

Sekiranya anak anda mempunyai gigi sensitif, mereka boleh merasa tidak selesa atau jengkel. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan gigi anak ini rosak, seperti:

  • Terdapat lubang dan rongga yang berkembang.
  • Berlakunya letusan atau pergerakan gigi.
  • Susunan rahang yang tidak normal yang mengakibatkan pengisaran gigi.
  • Terdapat gigi yang patah.

Cara merawat gigi anak anda agar tidak rosak

Penjagaan gigi kanak-kanak harus dimulakan sebelum gigi pertama bayi meletus. Walaupun gigi belum kelihatan, tetapi itu tidak bermakna gigi anak anda tidak ada. Sebenarnya gigi sudah mula terbentuk pada trimester kedua kehamilan. Semasa kelahiran, bayi anda akan mempunyai 20 gigi primer, yang masih tumbuh sepenuhnya di rahang.

Berikut adalah cara merawat gigi anak-anak agar mereka tidak cepat rosak dari anak kecil mereka, seperti yang dipetik dari laman web Kesihatan Kanak-kanak.

  • Selepas gigi anak anda muncul, anda harus menggosok gigi dengan lembut. Anda boleh melakukannya dengan berus gigi bayi dan air.
  • Apabila anak anda lebih tua dan mula memahami cara menggosok gigi, sekitar usia 2 tahun, anda boleh mengajar anak anda untuk mengeluarkan busa yang muncul ketika menggosok gigi. Elakkan kanak-kanak menelan ubat gigi.
  • Pada usia 3 tahun, anda boleh memberinya ubat gigi fluorida seukuran kacang polong. Pastikan anak anda mendapat cukup fluorida untuk melindungi gigi mereka daripada asid. Jangan juga mengandungi terlalu banyak fluorida pada ubat gigi kanak-kanak kerana ia tidak baik untuk kesihatan gigi.
  • Biasakan anak-anak selalu menggosok gigi dua kali sehari secara berkala, iaitu selepas sarapan dan sebelum tidur. Ini dapat mengelakkan gigi anak menjadi rosak. Kemudian, jangan lupa untuk selalu mengawasi anak anda ketika menggosok gigi mereka sendiri, terutama bagi mereka yang berumur kurang dari 6 tahun.
  • Hadkan makan makanan bergula kerana boleh mengikis enamel dan menyebabkan rongga pada gigi anak anda. Jadikan kebiasaan untuk selalu menggosok gigi setelah makan makanan manis agar gula dalam makanan tidak melekat pada gigi dan rongga dapat dielakkan.
  • Jangan lupa untuk membawa anak kecil anda ke doktor untuk pemeriksaan gigi setiap 6 bulan, atau ketika si kecil menunjukkan masalah pada gigi atau gusi mereka.