Kesihatan wanita

Berapa Banyak Keputihan Dalam Sehari Biasa?

Keputihan adalah salah satu sebab wanita berjumpa doktor, kata Dr Michael Cackovic, pakar obstetrik di Ohio Medical Wexner Medical Center. Walaupun keputihan adalah perkara biasa yang berlaku pada semua wanita, kadang-kadang ada beberapa tanda yang tidak biasa yang membuat mereka takut mendapat penyakit kelamin, salah satunya adalah kerana jumlah keputihan dalam sehari terlalu banyak.

Jadi, bagaimana membezakan keputihan normal dan tidak normal? Berapa keputihan dalam sehari masih dianggap normal? Anda boleh mendapatkan semua jawapan dalam ulasan berikut.

Berapa banyak keputihan dalam sehari masih normal?

Apabila anda mengalami keputihan, ini sebenarnya merupakan tanda bahawa anda menghasilkan telur dari ovari (ovari).

Proses ini juga dikenali sebagai ovulasi atau pembebasan telur ke dalam tiub fallopio. Jadi, keputihan adalah perkara biasa yang berlaku pada wanita setiap bulan.

Keputihan dan cairan lain dari serviks umumnya mempunyai fungsi utama yang sama, iaitu untuk menjaga keseimbangan pH normal pada vagina.

Selain itu, cecair faraj juga dapat membantu melincirkan faraj semasa melakukan hubungan seksual.

Menurut dr. Michelle Tham Mez, pakar obstetrik di Sekolah Perubatan Icahn di Gunung Sinai, wanita menghasilkan rata-rata 1-4 mililiter (ml) keputihan sehari, bersamaan dengan satu hingga dua sudu besar.

Jumlah keputihan boleh dikatakan normal asalkan tidak disertai dengan bau yang kuat.

Namun, sebenarnya tidak ada rujukan yang pasti mengenai jumlah keputihan dalam sehari yang dianggap normal.

Ini kerana jumlah atau jumlah keputihan dipengaruhi oleh beberapa faktor, termasuk penggunaan pil kawalan kelahiran, kehamilan, pengaruh diet, tekanan, atau aktiviti seksual.

Wanita menopaus atau selepas menopaus sering mengalami keputihan yang lebih kurang. Ini kerana tahap estrogen pada wanita pascamenopause cenderung turun naik sehingga juga mempengaruhi jumlah keputihan.

Walau bagaimanapun, jika anda mendapati keputihan lebih daripada 4 ml sehari, anda harus segera berjumpa doktor. Sebabnya, keputihan yang berlebihan dapat menunjukkan jangkitan bakteria atau kulat pada vagina yang memerlukan rawatan segera.

Kenali ciri keputihan normal dan tidak normal

Untuk membezakan keputihan normal dan tidak normal, anda dapat melihatnya dari warna, konsistensi, kelantangan, dan bau. Keputihan yang normal biasanya berwarna putih atau telus, tebal atau nipis, dan tidak berbau.

Sekiranya keputihan anda cenderung berbau busuk, jangan panik dulu. Ini tidak boleh menjadi masalah selagi baunya hanya samar atau tidak terlalu kuat.

Bau keputihan samar berasal dari sel-sel serviks dan vagina yang terkelupas. Sekiranya anda mengalami keputihan yang sedikit kuning, ini juga cenderung normal kerana interaksi dengan udara.

Sementara itu, keputihan yang tidak normal akibat jangkitan kulat dicirikan oleh keputihan tebal, tekstur seperti keju, dan cenderung tidak berbau.

Keadaan ini biasanya diikuti oleh gejala lain seperti gatal-gatal, kerengsaan, dan kesakitan semasa hubungan seksual. Sekiranya jumlah keputihan sangat besar dan cenderung berbau busuk, ini adalah tanda jangkitan bakteria vagina.

Untuk mengatasi masalah keputihan yang berlebihan, cuba perbaiki diet anda dan makan lebih banyak yogurt.

Yogurt mengandungi probiotik yang tidak hanya membantu mengekalkan bakteria baik di usus, tetapi juga menjaga bakteria semula jadi di dalam vagina.

Selain itu, gunakan seluar dalam kapas dan ganti dengan kerap agar vagina tetap kering. Elakkan menggunakan sabun wangi, gel, antiseptik, dan douching kerana boleh mempengaruhi keseimbangan pH dan bakteria di dalam vagina.

Juga, amalkan seks yang selamat dengan menggunakan kondom untuk mengelakkan penyakit kelamin.