Kesihatan kulit

Memerah Jerawat, Selamat atau Tidak? •

Bagi anda yang suka memerah jerawat, anda harus menghentikan tabiat ini. Mengeluarkan kandungan jerawat dengan menekannya sebenarnya akan menjadikan jerawat anda lebih teruk. Bagaimana ini berlaku?

Bahaya memerah jerawat secara sembarangan

Kemunculan jerawat pada kulit, terutama pada Zon-T (dahi, hidung, hingga dagu), agak mengganggu. Selain menyebabkan kesakitan, jerawat di kawasan ini juga dapat mengurangkan keyakinan seseorang kerana mudah dilihat.

Akhirnya, kebanyakan orang menganggap bahawa memerah jerawat di kawasan segitiga ini membantu menghilangkan jerawat. Malangnya, mengeluarkan jerawat tanpa bantuan doktor boleh membuat keadaan kulit menjadi lebih teruk, seperti:

  • jangkitan jerawat,
  • jerawat kelihatan lebih jelas
  • parut jerawat kekal, dan
  • sakit pada jerawat.

Selain itu terdapat sejumlah keadaan lain yang berisiko ketika memerah jerawat, seperti:

Gangguan fungsi otak dan motor

Kawasan Zon-T, dari dahi, jambatan hidung, ke sudut mulut, disambungkan terus ke saluran darah di tengkorak. Apabila jangkitan jerawat berlaku, ia dapat menyebar dengan cepat dan mempunyai akibat yang serius.

Terutama ketika jerawat berada di kawasan tersebut Zon-T Sekiranya ini pecah, bakteria penyebab jerawat akan lebih mudah masuk dan menjangkiti kulit anda. Keadaan ini juga memudahkan bakteria menyebar dan saluran darah di otak berisiko mendapat jangkitan.

Keadaan ini sangat mungkin memandangkan jarak yang mesti dilalui untuk sampai ke otak agak pendek. Apabila ini berlaku, anda menghadapi risiko komplikasi berbahaya.

Sebaliknya, tepat di bawah hidung dan mulut adalah empat saraf kranial utama yang mengawal fungsi di dalam dan di sekitar wajah. Sekiranya salah satu saraf ini dijangkiti, wajah berpotensi mengalami kelumpuhan dan bahkan fungsi motor anda terganggu.

Oleh itu, anda harus menahan diri dari memerah jerawat untuk mengelakkan masalah serius.

Petua untuk memerah jerawat dengan selamat

Sebelum anda mengeluarkan jerawat secara sembarangan, penting untuk mengetahui mengapa jerawat boleh pecah. Anda lihat, sel-sel di sekitar folikel rambut di wajah boleh melekat bersama.

Apabila sel-sel ini melekat bersama, mereka membentuk penyumbatan yang menyekat liang. Lebihan minyak yang dihasilkan oleh kelenjar sebum akan berkumpul dan menyebabkan ketulan, seperti komedo atau pustula.

Lama kelamaan, folikel rambut memenuhi dan membengkak. Sekiranya terlalu kenyang, jerawat akan pecah sehingga dapat mengalirkan nanah dan menyebabkan radang.

Jadi, bagaimana cara memerah jerawat dengan selamat sehingga mengurangkan keradangan pada kulit?

Grease jerawat dengan ubat sebelum menekan

Salah satu cara yang cukup selamat untuk memerah jerawat adalah dengan melakukan rawatan jerawat terlebih dahulu. Kaedah ini biasanya memudahkan anda menghilangkan penyumbatan pada liang pori.

Ubat jerawat tanpa resep, seperti retinoid, benzoil peroksida, dan asid salisilik, terbukti berkesan untuk membuka pori-pori kulit. Hasil rawatan jerawat ini biasanya akan kelihatan selama beberapa minggu jika dilakukan secara berkala.

Cara Menghilangkan Parut Jerawat, dari Rawatan Doktor hingga Tabiat Sihat

Picit jerawat mengikut jenisnya

Sekiranya anda menghadapi komedo, pustula, atau jenis jerawat yang lain, langkah pertama adalah mencuci tangan dan muka terlebih dahulu. Selanjutnya, prosesnya akan berbeza untuk setiap jenis jerawat, termasuk:

Komedo

Setelah menggunakan salap menghilangkan jerawat, menghilangkan komedo dikatakan lebih mudah daripada jerawat lain. Anda boleh dengan lembut menekan tepi luar bintik hitam dengan hujung jari atau kapas.

Secara teori, penyumbatan akan keluar lebih mudah kerana komedo adalah liang terbuka.

komedi putih (whiteheads)

Sementara itu, untuk whiteheads atau whiteheads anda mungkin memerlukan kaedah lain dengan bantuan alat seperti jarum disterilkan.

Sebabnya, whiteheads adalah jerawat tertutup, jadi anda perlu menusuk bintik hitam sehingga isinya keluar dari lebam putih ini.

Pustula jerawat

Jerawat jerawat adalah jerawat yang penuh nanah dan terletak di lapisan kulit yang cukup dalam. Oleh itu, anda perlu menggunakan teknik yang berbeza semasa memerah jerawat ini. Lihat kaedah berikut.

  • Kompres jerawat dengan air suam sehingga nanah naik ke permukaan.
  • Tebuk jerawat dengan alat khas untuk mengeluarkan nanah.
  • Sekiranya tidak ada yang keluar, tunggu sebentar.
  • Elakkan menekan jerawat terlalu kerap.

Memerah jerawat lebih selamat di pakar dermatologi

Memasukkan jerawat sebenarnya tidak digalakkan sendiri memandangkan lebih banyak bahaya dan risiko kaedah ini. Daripada cuba membuang kandungan jerawat itu sendiri, anda harus berjumpa dengan masalah kulit ini dengan doktor.

Dilaporkan dari American Academy of Dermatology, pakar dermatologi mempunyai beberapa kaedah untuk menghilangkan jerawat secara fizikal. Salah satu kaedah disebut pengekstrakan jerawat.

Pengambilan jerawat adalah prosedur dengan bantuan alat steril khas. Kaedah ini biasanya digunakan untuk menghilangkan komedo. Biasanya, kaedah merawat jerawat ini disarankan apabila rawatan jerawat yang lain tidak berjaya.

Ini bermaksud bahawa membuang kandungan jerawat dengan doktor jarang menjadi pilihan pertama kerana ia mahal dan memerlukan masa yang lama.

Sekiranya anda mempunyai jerawat yang teruk, seperti jerawat kistik dan jerawat nodular, doktor anda mungkin menyuntik kortikosteroid ke dalam jerawat. Ini bertujuan untuk mempercepat penyembuhan dan mencegah parut jerawat.

Perlu diingat bahawa menerima terlalu banyak cecair kortikosteroid sebenarnya boleh memperburuk keadaan jerawat nodular dan menyebabkan bekas jerawat kekal.

Di samping itu, pakar dermatologi juga dapat menghilangkan jerawat yang agak besar dan menyakitkan dengan pembuangan air besar. Kaedah ini melibatkan jarum atau pisau bedah untuk membuka gumpalan dan mengeluarkan isi jerawat. Tujuannya adalah jerawat dan nodul sista untuk cepat kering.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan dan penyelesaian yang tepat.