Kesihatan Pencernaan

Gula-gula Kunyah Secara Tidak sengaja Menelan, Apa Yang Perlu Saya Lakukan?

Gula-gula getah sangat digemari oleh hampir semua peringkat umur, kanak-kanak dan orang dewasa. Gula-gula getah dimaksudkan untuk dikunyah dan tidak ditelan. Namun, kadangkala anda boleh menelannya secara tidak sengaja. Walaupun tidak berbahaya, permen karet yang ditelan tidak dapat dicerna dengan baik oleh badan. Gula-gula kunyah tidak akan tersekat di perut selama bertahun-tahun, tetapi akan melalui najis. Jadi, apa yang perlu dilakukan jika anda secara tidak sengaja menelan permen karet?

Menelan gusi tidak berbahaya tetapi…

Menelan gusi tidak berbahaya. Gusi yang ditelan tidak akan hanya duduk di perut. Gula-gula kunyah akan terus melalui saluran pencernaan dan akan melalui najis. Bagaimanapun, prosesnya memerlukan masa beberapa hari.

Di samping itu, dalam kes yang sangat jarang berlaku, menelan gusi ketika anda sembelit boleh menyumbat usus anda. Terutama jika anda menelan permen karet dalam jumlah besar atau kerap. Ini boleh menyukarkan anda untuk buang air besar. Penyumbatan ini juga biasanya berlaku ketika gusi ditelan bersama dengan benda asing seperti duit syiling atau ketika ditelan dengan sesuatu yang sukar dicerna.

Oleh itu, cubalah untuk tidak menelan gusi. Jauhkan juga permen karet dari anak anda sehingga dia faham bahawa permen karet tidak boleh ditelan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda menelan gusi?

Pernahkah anda menelan sekeping gusi secara tidak sengaja? Mungkin ada yang mengatakan ya. Apa yang awak buat ketika itu? Anda mungkin segera panik dan merasa seperti tersedak dan ada sesuatu yang tersekat di kerongkong anda.

Sekiranya demikian, apa yang harus dilakukan? Jangan panik, ingat bahawa gusi tidak akan menetap di perut anda. Gusi akan tetap keluar dengan najis anda. Jangan cuba menghidupkan gusi yang ditelan dengan mengikis tekak anda.

Selepas anda secara tidak sengaja menelan gusi, segera minum air. Minum banyak air sehingga esofagus anda terasa lebih selesa dan tidak menutupnya sehingga membuatkan anda tersedak.

Perlu berjumpa doktor? Anda tidak boleh, kerana gusi akan melalui saluran pencernaan seperti makanan biasa. Tetapi, jika anda menelan permen karet dalam jumlah besar atau dengan benda-benda lain yang tidak dicerna, ia boleh menyebabkan penyumbatan. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk membuangnya dari saluran pencernaan anda.

Gejala penyumbatan biasanya merangkumi sakit perut dan sembelit, kadang-kadang disertai dengan muntah. Sekiranya anda mengalami gejala ini setelah menelan gusi, berjumpa doktor dengan segera.