Kesihatan kulit

Bolehkah Kita Memotong Kutikula Kuku? (Petua Tambahan untuk Penjagaan Yang Betul) •

Sebaik-baiknya, anda harus memotong kuku setiap dua minggu. Memotong kuku adalah cara paling bijak untuk menjaga kebersihan dan kesihatan. Namun, adakah boleh memotong kutikula kuku?

Bolehkah saya memotong kutikula kuku saya?

Kutikula kuku adalah lapisan putih kulit mati yang mengelilingi sisi kuku. Semasa melakukan rawatan kuku di salon kecantikan, ahli terapi sering memotong kutikula pelanggan mereka untuk menghasilkan kuku yang panjang dan langsing. Biasanya, kutikula dikeluarkan dengan merendam kuku terlebih dahulu di lembangan air suam untuk melonggarkannya dan kemudian memotongnya.

Walaupun begitu, pakar kesihatan dan pakar kulit bersetuju bahawa sebenarnya kutikula tidak perlu dikeluarkan. Memotong kutikula kuku sebenarnya akan meningkatkan risiko komplikasi masalah kesihatan, seperti jangkitan bakteria yang boleh menyebabkan kuku tumbuh ke dalam, hingga jangkitan kuku jamur. Kenapa begitu?

Ketika kutikula dikeluarkan, kuku terdedah kepada jangkitan kerana kulit kecil ada di sana untuk melindungi kuku anda dari kuman atau bakteria yang dapat memasuki kuku. Setiap kuku mula tumbuh dari poket kecil di bawah kulit, yang disebut matriks kuku. Nah, inilah kutikula yang berfungsi melindungi matriks kuku dari jangkitan.

Selain risiko jangkitan kuku, memotong kutikula dapat menghambat pertumbuhan kuku, menyebabkan keriput, bintik-bintik, atau garis putih pada kuku.

Petua untuk merawat kutikula kuku

Walaupun paling baik dibiarkan, kutikula kuku yang kering dan mengelupas boleh menyakitkan dan pastinya tidak sedap dipandang. Untuk itu anda juga harus memasukkan rejimen perawatan kutikula ke dalam rutin pemangkasan kuku anda. Ikuti kaedah ini:

1. Rendam kuku di dalam air suam

Sediakan lembangan air suam dan rendam hujung jari anda selama beberapa saat. Ini akan membantu melembutkan kutikula dan kulit yang kendur. Sekiranya anda suka, anda boleh menambah satu sudu teh jus lemon atau cuka segar ke dalam air. Ini akan membantu pengelupasan kulit mati.

2. Tolak kutikula ke dalam pakaian batang oren

Sekiranya kutikula tumbuh terlalu tebal, jangan memotongnya tetapi tekan menggunakan alat yang dipanggil batang oren. Setelah kutikula dilembutkan, semestinya lebih mudah untuk menolaknya.

Batang oren adalah tongkat kayu atau logam kecil yang digunakan untuk menolak kutikula dan membersihkan bahagian bawah kuku. Peranti ini boleh dibeli dengan murah di kedai ubat atau dalam talian.

Gunakan hujung batang yang rata untuk menolak kutikula. Tolak perlahan dan lembut. Sekiranya anda menekan terlalu kuat, anda mungkin akan menyakiti diri sendiri dan memperburuk kutikula anda!

Tolak kutikula ke belakang sehingga anda dapat melihat bentuk sabit putih (disebut lunula) di bahagian bawah setiap kuku. Jangan lakukan ini lebih dari sekali atau dua kali sebulan, kerana kutikula cukup sensitif.

Basuh dan sterilkan batang oren tongkat logam setiap kali habis, sementara tongkat kayu harus dibuang dengan segera.

3. Sapukan pelembap kuku dan kutikula

Kutikula adalah lapisan kulit yang masih memerlukan kelembapan. Kutikula kering boleh retak dan mengelupas.

Melembapkan kutikula anda dengan kerap adalah salah satu langkah paling penting untuk menghentikan kutikula anda mengelupas. Anda harus melembapkan sekurang-kurangnya dua kali sehari: pada waktu pagi dan malam sebelum tidur.

Biasanya pakar dermatologi akan mengesyorkan menggunakan pelembap dalam bentuk salap atau krim losyen untuk hasil terbaik. Pada siang hari anda boleh menggunakan losyen tangan yang menyerap dengan cepat dan tidak membiarkan tangan anda merasa berminyak. Pada waktu malam, anda harus menggunakan salap pekat untuk kesan penghidratan yang lebih kuat.

4. Elakkan aktiviti atau bahan yang boleh mengeringkan kutikula

Tangan, kuku, dan kutikula boleh kering dari mencuci pinggan terlalu kerap atau terkena penghilang cat kuku yang mengandungi aseton. Oleh itu, adalah baik untuk memakai sarung tangan sebelum mencuci pinggan dan menggunakan penghilang cat kuku tanpa aseton.

5. Jauhkan tangan dari mulut

Mulut adalah bahagian tubuh yang kotor dan mengandungi air liur yang dapat mengeringkan kulit. Oleh itu, hindari kebiasaan menggigit kuku atau kutikula kerana boleh mencetuskan jangkitan pada kuku dan kawasan sekitarnya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.