Pemakanan

Memproses Kacang Merah yang Sihat dan Mudah Dengan 4 Petua Ini

Sekiranya anda merancang untuk membeli kacang merah untuk memprosesnya menjadi bubur atau makanan lazat lain, pastikan anda terlebih dahulu mengetahui cara memproses kacang merah untuk memastikannya kaya dengan nutrien.

Bagaimana cara memproses kacang merah dengan betul?

Biji ginjal adalah salah satu makanan yang kaya dengan serat. Selain itu, kacang merah mengandungi asid folik, kalsium, karbohidrat, dan tinggi protein. Agar tidak kehilangan faedah atau nutrien dalam kacang, anda perlu memasaknya atau memprosesnya dengan betul. Berikut adalah beberapa langkah yang tepat untuk memproses kacang merah.

1. Pilih kacang merah yang betul

Sebelum memproses kacang ginjal untuk memasak, pastikan anda tahu cara memilih kacang ginjal yang betul. Sekiranya anda membeli kacang ginjal kering, pilihlah yang mempunyai permukaan yang halus, bentuknya sempurna, tidak banyak kotoran yang melekat, tidak tumbuh, tidak busuk, berwarna merah, tidak hitam, dan tidak menunjukkan keriput. Petua ini juga berlaku semasa memilih kacang merah segar, ya.

Sekiranya anda membeli kacang merah rebus, pilihlah yang tidak berbau masam, tidak licin / berlendir, dan cukup lembut. Sekiranya anda membeli kacang merah dalam tin, pilihlah yang tidak lekuk, bocor, kotor, dan berkarat. Perhatikan juga tarikh luput dan baik sebelum yang ada di dalam tin.

2. Basuh hingga bersih

Setelah dibeli, basuh kacang merah dalam air mengalir hingga bersih. Khusus untuk kacang merah rebus dan kalengan, basuh hingga permukaan kacang kasar dan tidak ada sisa lendir atau air rendaman.

3. Rendam kacang merah

Setelah memilih kacang ginjal yang baik, pastikan untuk mencucinya di bawah air yang mengalir. Selepas itu, anda perlu merendamnya selama 1-2 jam. Merendam dilakukan untuk melembutkan kacang merah, memudahkan anda memproses kacang merah menjadi makanan yang enak. Sediakan periuk atau lembangan air bersih untuk rendaman. Berikut adalah arahan untuk merendamnya.

  • Untuk kacang ginjal kering, rendam dalam air semalaman. Pastikan semua kacang terendam di dalam air. Kacang merah akan mengembang hingga 2 kali ganda. Oleh itu, tambahkan air hingga cukup untuk menutup kacang yang diperluas.
  • Untuk kacang ginjal segar, rendam 1-2 jam sebelum memasak.

4. Mendidih

Biji ginjal mengandungi toksin semula jadi yang disebut phytohemagglutinins. Gejala keracunan termasuk loya, muntah, sakit perut, diikuti dengan cirit-birit. Proses merendam dan mendidih yang betul dapat menghilangkan racun.

Begini caranya: setelah merendam (lihat titik di atas), tambahkan air rendaman dan rebus kacang merah dengan air baru selama 2 jam di atas api sederhana hingga lembut. Semasa mendidih, pastikan kacang selalu terendam di dalam air. Sekiranya air telah berkurang, jangan ragu untuk menambahkannya.

Anda boleh memeriksa kelembutan kacang merah dengan menekannya dengan jari anda. Sekiranya teksturnya tidak lagi renyah dan mudah hancur, ini bermaksud kacang dimasak sepenuhnya.

Setelah masak, buang air masak dan kemudian siram kacang dengan air sejuk dan toskan. Kacang merah siap diproses menjadi pelbagai hidangan lazat. Sekiranya anda merebus ini pada waktu yang sama untuk memasak, misalnya kacang merah ais, jangan tambah gula sebelum kacang benar-benar lembut. Kerana kacang akan lebih lembut lebih lama.

Oleh itu, pastikan anda memasak atau memproses kacang ginjal hingga masak dan ikuti semua langkah di atas. Selain lembut dan enak, kacang merah lebih selamat dimakan jika diproses dengan betul. Selamat memasak!