Ubat dan Makanan Tambahan

Fenobarbital •

Ubat Phenobarbital apa?

Untuk apa Phenobarbital?

Phenobarbital adalah ubat dengan fungsi mengawal kejang. Mengawal dan mengurangkan kejang akan membolehkan anda melakukan lebih banyak aktiviti harian anda, mengurangkan risiko bahaya apabila anda kehilangan kesedaran, dan mengurangkan risiko anda untuk keadaan yang berpotensi mengancam nyawa yang disebabkan oleh serangan yang kerap. Phenobarbital berada dalam klasifikasi anticonvulsant / hipnotik barbiturat. Ubat ini berfungsi dengan mengawal aktiviti elektrik yang tidak normal di otak yang berlaku semasa sawan. Ubat ini juga digunakan untuk waktu yang singkat (biasanya tidak lebih dari 2 minggu) untuk menenangkan anda atau membantu anda tidur ketika anda mengalami serangan kecemasan. Ubat ini berfungsi dengan mempengaruhi bahagian otak tertentu untuk tujuan menenangkan.

Dos phenobarbital dan kesan sampingan phenobarbital akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Phenobarbital?

Minum ubat ini dari mulut sebelum atau sesudah makan, biasanya sekali sehari pada waktu tidur untuk mengawal kejang, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ambil ubat ini dengan makanan atau susu untuk mengelakkan sakit perut. Sekiranya anda mengambil ubat dalam bentuk cair, ukur dos dengan berhati-hati menggunakan meter khas. Jangan gunakan sudu isi rumah kerana anda mungkin tidak mendapat dos yang betul.

Dos berdasarkan keadaan perubatan anda, tahap Phenobarbital darah, dan tindak balas anda terhadap rawatan. Dos pada kanak-kanak juga mungkin berdasarkan berat badan mereka.

Doktor anda mungkin mengarahkan anda pada dos yang lebih rendah terlebih dahulu dan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda untuk mengelakkan kesan sampingan seperti mengantuk dan pening. Ikut arahan doktor dengan teliti. Jangan minum ubat ini lebih kurang daripada dos yang ditetapkan.

Mungkin memerlukan beberapa minggu untuk mendapatkan kesan terbaik dan mengawal kejang anda sepenuhnya. Ubat ini berfungsi paling baik apabila jumlah dosnya berada pada tahap yang tetap. Oleh itu, ambil ubat ini setiap hari pada masa yang sama.

Jangan berhenti mengambil ubat ini (dan ubat antikonvulsan lain) tanpa berunding dengan doktor anda. Anda mungkin bertambah teruk atau menyebabkan sawan yang sangat teruk dan sukar dirawat (status epilepticus) jika ubat ini tiba-tiba dihentikan.

Ubat ini boleh menyebabkan reaksi penarikan, terutama jika sudah lama digunakan atau dalam dos yang tinggi. Dalam kes seperti itu, gejala penarikan (seperti kegelisahan, halusinasi, kedutan, masalah tidur) mungkin berlaku jika anda tiba-tiba berhenti menggunakan ubat ini. Pengambilan phenobarbital boleh menjadi teruk dan merangkumi sawan dan (jarang) kematian. Untuk mengelakkan ini, doktor dapat mengurangkan dos secara beransur-ansur. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut, dan segera laporkan reaksi buruk.

Bersama dengan khasiatnya, ubat ini boleh menyebabkan ketagihan, walaupun jarang. Risiko ini mungkin meningkat sekiranya anda pernah menyalahgunakan alkohol atau dadah pada masa lalu. Ambil ubat ini tepat seperti yang ditetapkan untuk mengurangkan risiko ketagihan anda.

Sekiranya ubat ini digunakan untuk waktu yang lama untuk mengurangkan kegelisahan atau untuk membantu anda tidur, ia mungkin tidak berfungsi juga. Phenobarbital hanya boleh digunakan untuk waktu yang singkat untuk mengurangkan kegelisahan atau membantu tidur. Bercakap dengan doktor anda sekiranya ubat ini berhenti berfungsi dengan baik.

Beritahu doktor anda sekiranya kegelisahan atau kejang anda bertambah buruk (contohnya jumlah kejang meningkat).

Bagaimana Phenobarbital disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.