Pemakanan

Kebaikan dan Risiko Susu Pasteurisasi |

Salah satu produk tenusu yang popular di pasaran adalah susu pasteur. Proses pasteurisasi diketahui dapat membantu mengurangkan penyebaran penyakit. Jadi, adakah faedah yang sama terdapat dalam susu pasteur atau adakah ia mencetuskan kesan buruk?

Apa itu susu pasteur?

Susu yang dipasteurisasi adalah susu yang telah dipasteurisasi. Proses ini menggunakan haba untuk memusnahkan patogen dan mikroorganisma dalam makanan.

Maksudnya, susu yang melalui proses ini akan dipanaskan terlebih dahulu pada suhu tertentu secara berterusan.

Susu yang telah dipanaskan juga diharapkan dapat meningkatkan kualiti susu dan memusnahkan enzim yang tidak diingini dalam susu, terutama pada susu mentah.

Walaupun begitu, ramai yang berpendapat bahawa proses pemanasan ini sebenarnya dapat mengurangkan kebaikan susu itu sendiri.

Jenis susu yang dipasteurisasi

Memandangkan susu menjalani proses pemanasan hingga suhu yang ditentukan, terdapat pelbagai jenis susu yang dipasteurisasi. Berikut adalah beberapa jenis susu yang sering dijual di pasaran.

1. Rawatan suhu tinggi-masa pendek

Seperti namanya, proses ini bertujuan untuk membunuh bakteria patogen melalui pemanasan suhu tinggi dalam masa yang singkat. Apabila susu dipanaskan dengan cara ini, anda akan mendapat susu yang telah dipanaskan pada suhu 72 ° Celcius selama 15 saat.

2. Rawatan suhu rendah-lama

Tidak seperti jenis sebelumnya, kaedah ini menggunakan suhu pemanasan yang lebih rendah, tetapi jangka masa yang lebih lama. Susu biasanya akan dipanaskan pada suhu 63 ° Celcius selama 30 minit.

3. Ultrapasteurisasi

Pemprosesan ultra biasanya dilakukan dengan memanaskan susu dan krim hingga suhu 138 ° C selama minimum dua saat. Susu yang dihasilkan dari pemanasan ini mesti disimpan di dalam peti sejuk agar dapat bertahan sekurang-kurangnya dua atau tiga bulan.

4. Suhu ultra tinggi (UHT) pasteurisasi

Jenis pasteurisasi yang paling popular, kaedah ini dilakukan dengan memanaskan krim atau susu 138 - 150 ° C selama 1 - 2 saat. Apabila dibungkus dalam bekas kedap udara dan steril, susu UHT boleh bertahan hingga 90 hari tanpa perlu disejukkan.

Kebaikan susu pasteur

Kebanyakan orang percaya bahawa pengambilan susu mentah dapat meningkatkan risiko jangkitan bakteria di dalam badan. Itulah sebabnya, proses pemanasan susu pada proses pasteurisasi memberikan faedah dalam bentuk membunuh bakteria yang ditakuti.

Terdapat banyak penyakit yang berpunca dari makanan. Itulah sebabnya menghilangkan patogen yang menyebabkan penyakit ini penting untuk memastikan susu selamat untuk dimakan.

Contohnya, susu mentah dipercayai menyebabkan jangkitan kuman Listeria, Salmonella, dan E coli. Sejumlah bakteria berbahaya ini mencetuskan masalah kesihatan yang serius, terutama pada pesakit dengan gangguan sistem imun, orang tua, dan anak-anak.

Oleh itu, susu yang dipasteurisasi bermanfaat kerana ia memanas untuk menghilangkan bakteria penyebab penyakit seperti:

 • listeriosis,
 • demam kepialu (kepialu),
 • batuk kering (TB),
 • difteria, dan
 • brucellosis.

Walaupun begitu, para pakar masih memerlukan kajian lebih lanjut mengenai manfaat susu pasteurisasi, terutama berkaitan dengan kandungan nutrisinya.

Kelemahan minum susu pasteur

Walaupun mempunyai manfaat membunuh bakteria berbahaya, susu yang dipasteurisasi ternyata mempunyai pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan.

Anda lihat, suhu yang digunakan dalam proses pemanasan agak tinggi, terutama pada jenis UHT. Kesannya, komponen susu dari segi perubahan fizikal atau kimia.

Sebagai tambahan kepada kematian enzim dan mikroorganisma buruk dalam susu, susu jenis ini mengubah rasa susu. Sebenarnya, proses ini dianggap merosakkan vitamin, mineral, dan nutrien lain dalam susu.

Beberapa perubahan vitamin dan mineral yang terdapat dalam susu yang telah dipanaskan termasuk:

 • kehilangan vitamin A, vitamin C, vitamin B6, dan vitamin B12 dalam susu,
 • menukar gula susu (laktosa) menjadi beta-laktosa,
 • kurangkan sedikit mineral kalsium dan fosforus dalam susu
 • memusnahkan 20% yodium dalam susu.

Itulah sebabnya, banyak orang menganggap manfaat susu yang telah melalui proses pemanasan tidak akan semaksimum mungkin.

Petua memilih susu

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai faedah susu pasteur, ada baiknya anda mengikuti beberapa petua di bawah ini semasa membeli susu.

 • Sentiasa baca label maklumat nilai pemakanan yang terdapat pada bungkusan.
 • Tanya penjual mengenai kandungan nutrien susu.
 • Elakkan membeli susu atau produk tenusu di tepi jalan kecuali dapat dipastikan keselamatannya.

Dengan cara itu, anda boleh mendapat faedah maksimum dari susu yang dipanaskan ini. Lebih-lebih lagi, anda boleh mengelakkan bahaya susu mentah dengan memilih susu yang baik.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda mengenai faedah mengambil susu pasteur.