Pemakanan

5 Sebab Peningkatan Berat Anda Mungkin Tidak Dijangkakan

Sekiranya kebelakangan ini anda mengalami kenaikan berat badan secara tiba-tiba, anda mungkin perlu berhati-hati. Sebabnya, terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan kenaikan berat badan yang tidak dirancang. Jadi, keadaan apa yang menyebabkan kenaikan berat badan?

Punca kenaikan berat badan

Ramai orang mungkin berpendapat bahawa penyebab kenaikan berat badan terus berlaku kerana diet.

Kesannya, anda mengubah diet untuk menurunkan berat badan. Sebenarnya, kenaikan berat badan bukan hanya soal diet, tetapi keadaan perubatan dan gaya hidup.

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh mencetuskan kenaikan berat badan anda.

1. Gangguan tiroid

Salah satu masalah kesihatan yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan adalah masalah tiroid, lebih-lebih lagi hipotiroidisme.

Hypothyroidism adalah masalah tiroid yang dapat melambatkan metabolisme. Kesannya, berat badan naik.

Gangguan hormon tiroid juga boleh menyebabkan tubuh menahan cairan (pengekalan cecair) kerana kesan hipotiroidisme pada buah pinggang.

2. Insomnia

Bukan rahsia lagi bahawa insomnia yang dapat membuat anda kurang tidur dapat menjadi penyebab kenaikan berat badan.

Anda lihat, perubahan dalam kitaran tidur anda boleh mempengaruhi diet dan mood anda, yang boleh menyebabkan makan berlebihan.

Penyelidikan yang dilakukan oleh pasukan dari Institut Perubatan Howard Hughes melaporkan bahawa peserta yang kurang tidur memakan lebih banyak karbohidrat.

Jumlah karbohidrat lebih banyak daripada yang diperlukan untuk memenuhi keperluan tenaga mereka, terutamanya selepas makan malam.

3. Sindrom ovari polikistik

Orang dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS) sering mengalami kenaikan berat badan secara tiba-tiba, terutamanya di sekitar perut.

Ini mungkin kerana PCOS menyebabkan ovari menghasilkan tahap hormon seks lelaki yang tinggi.

Walaupun tidak ada penawar, dokter biasanya mengesyorkan perubahan gaya hidup, seperti olahraga teratur, diet yang sihat untuk mengurangi gejala, dan ubat hormon.

4. Penuaan

Dengan bertambahnya usia, jisim otot badan akan menurun. Sementara itu, kebanyakan kalori dibakar di otot.

Akibatnya, seseorang mungkin mengalami penurunan jisim otot yang secara tidak langsung mengurangkan kalori yang dibakar setiap hari.

Penurunan kemampuan membakar kalori ini mempengaruhi berat badan. Itulah sebabnya, pengambilan yang biasanya dimakan setiap hari mungkin tidak dibakar dan menyebabkan kenaikan berat badan.

5. Makan semasa melakukan aktiviti lain

Tidak dapat dinafikan bahawa tabiat makan yang buruk, seperti makan ketika melakukan aktiviti lain, dapat memicu kenaikan berat badan.

Contohnya, makan sambil menonton televisyen atau bekerja di komputer sebenarnya boleh mengganggu aktiviti makan.

Ini ternyata membuat anda tidak dapat mengawal pengambilan makanan anda. Sebabnya, anda mungkin tidak menyedari apa yang masuk ke dalam mulut anda kerana anda tidak dapat memproses maklumat tersebut.

Maklumat ini tidak disimpan di otak, jadi anda lebih cenderung makan lebih cepat daripada yang sepatutnya tanpa ingatan waktu makan.

6. Berhenti merokok

Berhenti merokok baik untuk kesihatan, tetapi menghentikan kebiasaan ini ternyata menghadapi berbagai halangan, termasuk kenaikan berat badan.

Punca kenaikan berat badan ini berlaku kerana nikotin yang menekan selera makan tidak lagi tersedia untuk tubuh.

Selain itu, berhenti merokok boleh mencetuskan tekanan yang boleh menyebabkan makan berlebihan.

Walaupun begitu, perubahan berat badan kerana berhenti merokok agak berbeza, bergantung pada keadaan setiap orang.

7. Menstruasi

Peningkatan berat badan yang mungkin berlaku di hampir setiap wanita disebabkan oleh haid.

Wanita mungkin mengalami pengekalan air dan perut kembung semasa haid. Keadaan ini biasanya dipengaruhi oleh perubahan tahap estrogen dan progesteron.

Nasib baik, jenis kenaikan berat badan ini secara amnya reda apabila haid anda berakhir pada bulan tersebut.

Walau bagaimanapun, anda mungkin akan kembali menaikkan berat badan pada bulan-bulan berikutnya, termasuk selepas haid anda bermula atau semasa ovulasi.

8. Kegagalan jantung

Peningkatan berat badan atau pembengkakan yang cepat di kawasan tertentu badan boleh menjadi tanda kegagalan jantung. Ini ternyata disebabkan oleh pengekalan cecair.

Dilaporkan dari American Heart Association, kenaikan berat badan lebih dari 1.5 kilogram selama 24 jam boleh menjadi tanda kegagalan jantung.

Walaupun begitu, ingat juga bahawa berat badan seseorang dapat berubah beberapa kilogram dalam satu hari.

Sekiranya berat badan anda kembali normal tanpa gejala tambahan, penyebab kenaikan berat badan mungkin berkaitan dengan perut kembung.

9. Tekanan atau kemurungan

Jangan sekali-kali memandang rendah kemurungan dan tekanan yang anda rasakan. Ini boleh menjadi penyebab kenaikan berat badan secara tiba-tiba.

Anda lihat, tindak balas badan terhadap tekanan berbeza dari orang ke orang. Sebilangan orang mungkin menggunakan makanan sebagai pelarian dari tekanan dan tekanan.

Ini bermakna bahawa semakin tertekan, semakin banyak makanan yang anda makan tanpa mengira keadaan kesihatan anda.

Ini tentunya cukup membimbangkan kerana orang yang mengalami tekanan biasanya tidak menyedari berapa banyak makanan yang mereka makan. Akibatnya, kenaikan berat badan berlaku.

10. Penggunaan dadah

Sekiranya anda mengambil ubat-ubatan tertentu, ini boleh menjadi pencetus kenaikan berat badan.

Contohnya, pengambilan ubat steroid untuk merawat masalah seperti asma dan radang sendi dapat meningkatkan selera makan.

Selera makan yang meningkat tanpa disertai dengan senaman yang teratur pasti dapat membuat anda bertambah berat badan dengan cepat.

Jadi, penyebab kenaikan berat badan bukan hanya mengenai diet. Ada kalanya kenaikan berat badan berlaku akibat keadaan perubatan atau ubat yang diambil.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui penyelesaian terbaik untuk anda.