Kesihatan Otak dan Saraf

4 Gejala Saraf Mencubit yang Tidak Harus Anda Abaikan

Orang yang mengalami kegemukan, baru-baru ini cedera, atau mengalami rematik di tangan mereka paling rentan terhadap saraf yang terjepit. Orang yang pekerjaannya melibatkan pergerakan badan yang berulang-ulang, seperti pekerja binaan, pekerja kilang, pekerja pejabat, dan atlet berlari juga berisiko mengalami keadaan ini. Walaupun agak biasa, jangan memandang rendah saraf yang terjepit. Sekiranya saraf terus-menerus ditinggalkan di bawah tekanan oleh persekitarannya (boleh menjadi tulang, tulang rawan, otot, atau tendon), lama-kelamaan saraf anda akan rosak secara kekal. Selain sakit, tentu saja, apakah gejala saraf yang terjepit yang harus anda ketahui?

Gejala saraf terjepit yang perlu anda perhatikan

Gejala saraf terjepit yang dialami seseorang boleh berbeza dengan orang lain. Begitu juga dengan intensiti keparahan. Walau bagaimanapun, meninggalkan gejala sahaja boleh memperburuk keadaan dan menyebabkan kerosakan saraf.

Oleh itu, anda perlu memperhatikan simptom saraf terjepit berikut dan segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

1. Rasa sakit itu seperti ditikam oleh objek tajam atau panas terik

Rasa sakit pada saraf yang dicubit berbeza dengan rasa sakit ketika terseliuh atau terseliuh. Semasa terseliuh atau terseliuh, rasa sakit itu membosankan dan hanya tertumpu pada sendi yang bengkak.

Walau bagaimanapun, saraf yang terjepit biasanya akan menyebabkan ketidakselesaan di hujung saraf yang meradang. Sebagai contoh, jika saraf yang dicubit adalah saraf sciatic di punggung bawah, maka rasa sakit sebenarnya akan muncul di kaki.

Rasa sakit juga tidak menyengat seperti luka terbuka, tetapi rasa sakit yang tajam seperti pin dan jarum diikuti dengan sensasi terbakar.

2. Rasa kebas atau kurang kepekaan pada bahagian tertentu badan

Rasa kebas atau kurang kepekaan di kawasan tertentu badan boleh menjadi tanda saraf terjepit. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh tekanan pada aliran darah ke saraf. Tekanan tinggi akan menyekat aliran darah, mengurangkan kadar oksigen dalam sel saraf sehingga kemampuan saraf merasa terganggu.

3. Kesemutan yang kerap di tangan atau kaki

Kesemutan atau paraesthesia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Keadaan ini adalah tanda bahawa saraf akan berada di bawah tekanan besar yang menyekat aliran darah. Selalunya terjadi ketika kaki atau lengan dilipat untuk waktu yang lama dan akan bertambah baik dengan pergerakan kawasan kesemutan.

Walau bagaimanapun, parestesi hanya berlaku jika saraf sentiasa mengalami tekanan. Sekiranya ia kerap berlaku, tetapi tidak jelas atau tidak pasti apa yang menyebabkannya, ini boleh menjadi tanda saraf terjepit.

4. Otot di bahagian tubuh tertentu menjadi lemah

Kelemahan pada otot adalah tanda bahawa salah satu saraf motor anda berada di bawah banyak tekanan dan mengalami cubitan. Keadaan ini memberi isyarat kepada tubuh bahawa otot yang terhubung ke saraf tidak berfungsi dengan baik.

Sekiranya keadaan ini disertai oleh gejala lain, seperti masalah koordinasi atau kesukaran bernafas, kemungkinan besar menunjukkan penyakit lain, seperti serangan jantung, strok, atau sklerosis berganda.

Nasib baik, gejala saraf yang dicubit hanya muncul dalam waktu yang singkat dan akan kembali normal setelah tekanan pada saraf dikurangkan secara perlahan, misalnya dengan memampatkan.