Ubat dan Makanan Tambahan

Sebab dan Cara Mencegah Rintangan Antibiotik

Mungkin anda telah mengambil antibiotik sebagai rawatan untuk merawat penyakit. Tetapi apa yang berlaku apabila antibiotik tidak berfungsi di dalam badan? Ini mungkin berlaku jika anda mempunyai ketahanan terhadap antibiotik. Bakteria boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit dan jika antibiotik tidak dapat mencegah pertumbuhan bakteria di dalam badan, anda berada dalam keadaan berbahaya.

Mengapa anda mempunyai ketahanan terhadap antibiotik

Menurut CDC (Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit), jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang tahan terhadap antibiotik sukar dan kadang-kadang mustahil untuk disembuhkan. Orang yang mempunyai ketahanan terhadap antibiotik yang mengalami jangkitan sering memerlukan tempoh tinggal di hospital yang lebih lama, lawatan ke doktor secara berterusan, dan rawatan alternatif yang agak mahal.

Rintangan antibiotik tidak bermaksud bahawa tubuh kebal terhadap antibiotik, tetapi jenis bakteria tertentu menjadi tahan atau tahan terhadap antibiotik yang dirancang untuk membunuhnya.

Kerana ketahanan terhadap antibiotik berbahaya, anda perlu menghindarinya dengan mengetahui apa yang menyebabkannya. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Pentadbiran antibiotik yang berlebihan

Penggunaan antibiotik yang berlebihan dalam usaha mengatasi jangkitan atau penyakit adalah penyebab utama ketahanan terhadap antibiotik yang sering dijumpai. Penting untuk anda ketahui bahawa antibiotik digunakan semasa mereka benar-benar diperlukan.

Semakin kerap anda mengambil antibiotik, semakin besar kemungkinan bakteria menjadi tahan. Ini bermaksud bahawa antibiotik tidak lagi dapat merawat jenis bakteria tertentu pada masa akan datang.

Salah satu contoh penggunaan antibiotik yang berlebihan adalah ketika anda demam, antibiotik tidak diperlukan jika disebabkan oleh virus, bukan bakteria. Walau bagaimanapun, antibiotik masih sering digunakan untuk merawat selesema.

Kekurangan kebersihan

Menjaga kebersihan adalah penting untuk mencegah pelbagai penyakit, termasuk dalam usaha mencegah perkembangan bakteria tahan. Malangnya, tidak semua orang dapat melakukan ini.

Sebenarnya, tabiat sederhana seperti mencuci tangan secara berkala dapat membantu mencegah penyebaran bakteria tahan antibiotik.

Mutasi atau bakteria tahan semula jadi

Bakteria secara semula jadi menjadi tahan terhadap antibiotik dan pengambilan antibiotik dapat menjadikan bakteria lebih tahan. Ini berlaku kerana:

 • Proses ketahanan berlaku kerana dicetuskan oleh antibiotik
 • Terima gen ketahanan dari bakteria lain

Sukar untuk mencegah ketahanan terhadap antibiotik yang disebabkan oleh proses semula jadi ini.

Sebagai tambahan kepada tiga perkara di atas, ketahanan terhadap antibiotik juga disebabkan oleh:

 • Pesakit tidak menyelesaikan rawatan
 • Hospital dan klinik tidak mengawal penyebaran jangkitan
 • Kurangnya pengembangan jenis antibiotik baru

Mencegah dan mengawal ketahanan terhadap antibiotik

Tidak semua orang dapat sepenuhnya menghindari risiko ketahanan terhadap antibiotik, tetapi sebilangan orang lebih rentan terhadap masalah ini. Contohnya jika anda menghidap penyakit kronik. Sekiranya antibiotik tidak lagi berkesan, sukar bagi anda untuk mengatasi jangkitan dan mengawal ancaman pelbagai penyakit.

Melaporkan dari laman web rasmi Pertubuhan Kesihatan Sedunia, anda boleh melakukan usaha untuk mencegah penyebaran dengan:

 • Hanya gunakan antibiotik apabila disyorkan oleh profesional perubatan
 • Tidak perlu meminta antibiotik apabila anda tidak disyorkan
 • Sentiasa patuhi nasihat pakar perubatan dalam menggunakan antibiotik
 • Jangan sekali-kali berkongsi atau mengambil antibiotik yang tersisa
 • Cegah jangkitan dengan kerap mencuci tangan, menjauhkan diri dari orang sakit, dan mendapatkan vaksin terkini.
 • Sediakan makanan secara bersih dan pilih makanan yang ditanam / dihasilkan tanpa penggunaan antibiotik.

Rintangan antibiotik semakin meningkat di seluruh pelosok dunia. Ambil langkah pencegahan seperti yang disarankan oleh WHO agar anda tidak mendapat ketahanan terhadap antibiotik sekaligus mencegah penyebarannya.