Kesihatan kulit

Berpeluh malam? Mungkin inilah penyebabnya

Mungkin anda merasa panas dan berkeringat pada waktu malam, walaupun pada waktu itu udaranya cukup mesra. Jadi, mengapa ini berlaku dan adakah cara untuk memperbaikinya? Ayuh, cari jawapannya melalui tinjauan berikut.

Mengapa badan berpeluh pada waktu malam?

Peluh diperlukan oleh badan sebagai cara untuk mengekalkan suhu badan inti yang normal. Biasanya, berpeluh dipicu oleh kenaikan suhu badan kerana aktiviti fizikal atau aktiviti yang berat di tempat yang panas.

Peluh juga muncul ketika anda berada di ruangan yang sejuk, atau ketika badan anda masih dalam keadaan tenang, misalnya ketika anda sedang tidur.

Sudah tentu, badan yang banyak berpeluh ketika tidur pada waktu malam akan membuat anda merasa tidak selesa, terutama jika ia berulang kali dan mengganggu tidur.

Berpeluh pada waktu malam sebenarnya bukan penyakit. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar akan ada masalah kesihatan lain yang anda alami. Berikut adalah pelbagai keadaan yang gejalanya boleh menyebabkan berpeluh malam.

1. Menopaus

Kerana perubahan besar dalam jumlah hormon estrogen dan progesteron, wanita yang memasuki menopaus biasanya mengalami: kilat panas. Kilatan panas adalah rasa panas secara tiba-tiba dari dalam badan dan biasanya dirasakan di wajah, leher, dan dada.

Selain berpeluh di tengah malam, gejala kilat panas juga dapat menjadikan kulit menjadi merah, jantung berdegup lebih cepat, dan kesemutan di hujung jari.

Menyebabkan Peluh Malam, Tanda Menopaus atau Serangan Jantung?

2. Jangkitan

Banyak penyakit berjangkit berkait rapat dengan kemunculan kejadian ini. Salah satu jangkitan yang paling biasa yang menyebabkan keringat malam adalah batuk kering atau tuberkulosis.

Namun, bukan hanya itu, jangkitan bakteria seperti radang pada injap jantung (endokarditis), radang tulang (osteomielitis), dan HIV juga boleh menyebabkan anda berpeluh pada waktu malam.

3. Dadah

Ubat-ubatan tertentu, seperti antidepresan, steroid, dan penghilang rasa sakit, termasuk aspirin dan paracetamol, adalah jenis ubat yang boleh menyebabkan anda berpeluh di tengah malam.

Anda juga perlu berhati-hati dengan kebiasaan mengambil kafein dan alkohol, kerana kedua-dua bahan ini juga dapat memicu keringat malam.

4. Gangguan hormon

Gangguan yang berkaitan dengan perubahan hormon juga boleh menjadi faktor berlakunya peluh yang banyak pada waktu malam. Sebilangan masalah hormon yang berkaitan dengan keadaan ini adalah hipertiroidisme, diabetes, gula darah tinggi, dan tahap hormon seks yang tidak normal.

5. Hipoglikemia

Hipoglikemia adalah keadaan apabila gula darah di dalam badan terlalu rendah. Keadaan ini boleh menyebabkan berpeluh pada waktu yang tidak sesuai, termasuk pada waktu malam. Hipoglikemia biasanya berlaku pada orang yang menghidap diabetes di mana tahap gula dalam darah tidak stabil.

6. Kanser

Salah satu jenis barah yang paling biasa dan boleh menyebabkan berpeluh malam adalah limfoma. Kanser ini menyerang kelenjar getah bening dan limfosit atau sejenis sel darah putih di dalam badan.

Selain berpeluh tengah malam, barah limfoma juga menyebabkan gejala lain seperti penurunan berat badan yang drastik dan demam tanpa sebab.

7. Hyperhidrosis

Hyperhidrosis adalah keadaan apabila badan mengalami peluh berlebihan tanpa sebab yang jelas. Oleh itu, orang yang mengalami ini disarankan untuk memakai pakaian yang longgar dan bernafas untuk mengurangkan pengeluaran peluh yang dihasilkan oleh badan.

Apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan berpeluh pada waktu malam?

Kerana kejadian itu dapat dicetuskan oleh pelbagai perkara, kunci utama untuk mengurangkan keringat malam tentu saja dapat mengatasi keadaan atau penyakit yang menyebabkannya.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai penyakit yang disebutkan sebelumnya, anda harus berjumpa doktor. Terutama jika:

  • Keringat malam berlaku berulang kali dan lebih kerap,
  • mengganggu tidur anda sehingga terpaksa menukar pakaian,
  • disertai dengan demam, penurunan berat badan, sakit, atau gejala lain, dan
  • berlaku hanya selepas beberapa bulan atau tahun menopaus.

Dengan melakukan pemeriksaan, anda akan mengetahui punca sebenar keadaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.

Doktor akan memberi ubat mengikut penyakit yang diderita dan mungkin mengesyorkan psikoterapi jika badan berpeluh pada waktu malam dipicu oleh keadaan psikologi.

Anda juga dapat mengubah kebiasaan tidur anda, seperti tidur di tempat yang lebih sejuk, memakai pakaian yang longgar, dan mengurangkan makanan dan minuman yang meningkatkan suhu badan, seperti kafein, alkohol, dan makanan pedas.