Gangguan Darah

9 Usaha Pencegahan Anemia Penting yang Perlu Tahu |

Anemia adalah keadaan yang berlaku ketika tubuh kekurangan sel darah merah. Sel darah merah memainkan peranan penting dalam menjaga bekalan nutrien dan oksigen ke setiap sel, tisu, dan organ tubuh sehingga mereka selalu berfungsi dengan baik. Apabila anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi, anda berisiko mengalami gejala anemia yang biasa, seperti keletihan dan kelemahan, kulit pucat, dan sukar bernafas. Jadi, apakah langkah-langkah yang tepat untuk mencegah anemia?

Apakah langkah-langkah untuk mencegah anemia?

Apabila didiagnosis menghidap anemia, badan anda tidak mendapat cukup darah beroksigen. Akibatnya, anda mungkin merasa letih atau lemah, dan mudah pusing atau mudah sakit kepala.

Setiap jenis anemia mempunyai gejala yang dapat melemahkan dan mengganggu aktiviti harian, dan bahkan boleh menyebabkan komplikasi anemia.

Walaupun terdapat beberapa pilihan rawatan untuk anemia, pencegahan anemia tentunya jauh lebih baik daripada harus mengatasinya.

Berikut adalah beberapa langkah pencegahan anemia yang boleh anda ambil.

1. Makan makanan kaya zat besi

Zat besi diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan hemoglobin dalam sel darah merah.

Hemoglobin adalah bahan yang memberikan warna merah anda dan membolehkan sel darah membawa oksigen ke seluruh badan anda.

Oleh itu, makan lebih banyak makanan yang tinggi zat besi boleh menjadi salah satu kaedah termudah untuk mencegah anemia. Beberapa makanan yang mengandungi zat besi, antara lain:

 • daging tanpa lemak,
 • telur,
 • sayur-sayuran hijau, seperti bayam dan sayur sawi, dan
 • bijirin yang diperkaya dengan besi.

Menurut Nutrition Adequacy Rate (RDA) dari Kementerian Kesehatan Indonesia, orang dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 26 mg zat besi sehari untuk mencegah kambuh anemia.

2. Makan makanan yang mengandungi vitamin B12

Cara lain untuk mencegah anemia adalah dengan memakan makanan yang tinggi vitamin B12.

Vitamin B12 adalah nutrien penting yang dapat membantu menjaga saraf yang sihat, membuat DNA, dan memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah yang sihat.

Masih mengutip jadual AKG milik Kementerian Kesihatan, orang dewasa disarankan untuk memenuhi keperluan vitamin B12 sebanyak 2.6 mcg sehari sebagai langkah untuk mencegah anemia.

Sumber vitamin B12 yang anda dapat dari makanan, seperti:

 • hati haiwan, seperti lembu dan ayam,
 • kerang laut,
 • ikan,
 • daging,
 • ayam,
 • telur, dan
 • susu dan produk tenusu lain yang mengandungi vitamin B12.

3. Makan makanan yang mengandungi asid folik

Asid folik (vitamin B9) membantu tubuh membuat sel baru, termasuk sel darah merah baru untuk menggantikan sel darah merah yang mati.

Sebab itu, asid folik adalah salah satu nutrien penting untuk mencegah anemia.

Makanan yang mengandungi asid folik boleh anda dapatkan dari:

 • sayur-sayuran berdaun hijau, seperti bayam,
 • Buah oren,
 • kacang polong,
 • roti,
 • bijirin,
 • nasi, dan
 • pasta.

4. Makan makanan yang mengandungi vitamin C

Pengambilan makanan atau buah yang kerap mengandungi vitamin C boleh menjadi cara semula jadi untuk mencegah anemia.

Orang dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 75 mg vitamin C sehari untuk mengekalkan sel darah yang sihat dan fungsi badan yang lain.

Vitamin C berperanan dalam penyerapan zat besi dalam usus kecil. Inilah sebabnya mengapa orang yang kekurangan vitamin C berisiko terkena anemia.

5. Beri susu lembu kepada kanak-kanak dari 1 tahun ke atas

Menurut American Academy of Pediatrics (AAP), pemberian susu lembu kepada bayi boleh menjadi salah satu usaha untuk mencegah anemia dari usia dini.

Namun, pastikan anda memberi susu lembu kepada anak anda ketika dia — sekurang-kurangnya — mulai satu tahun dan seterusnya.

Ini kerana susu formula yang diperbuat daripada lembu mempunyai kandungan zat besi yang rendah.

Masih dari AAP, susu lembu juga dapat merengsakan lapisan usus bayi, memicu pendarahan dan kehilangan zat besi dalam tubuh anak.

Walaupun risikonya kecil, bayi yang mengambil susu lembu terlalu cepat berisiko kekurangan zat besi. Susu ibu masih merupakan pengambilan nutrien terbaik untuk bayi di bawah satu tahun.

Tetapi, jika disebabkan oleh keadaan tertentu, anda harus memberi susu formula kepada bayi yang belum berumur 1 tahun, cubalah memberi susu kedelai untuk mencegah anemia.

Anda mungkin juga perlu berjumpa doktor untuk mencari pengganti susu ibu yang sesuai dengan keperluan pemakanan bayi anda.

6. Berhenti minum alkohol

Minuman yang memabukkan dianggap mengurangkan pengeluaran sel darah merah di sumsum tulang. Ini kerana alkohol menyebabkan nutrien dari makanan lain tidak dapat diserap oleh badan dengan baik.

Nutrien yang banyak dikurangkan kerana minum alkohol pada amnya adalah vitamin B12 dan folat.

Sebenarnya, vitamin B12 dan asid folik sangat berguna untuk menghasilkan sel darah merah. Itulah sebabnya, segera berhenti minum alkohol sebagai salah satu cara untuk mencegah anemia.

7. Masak menggunakan perkakas yang diperbuat daripada besi

Pencegahan anemia juga dapat dilakukan dengan memasak menggunakan perkakas besi.besi rata).

Periuk besi dan kuali akan membantu memasukkan tahap besi ke dalam masakan anda.

Walaupun tidak jelas apa kaitannya, beberapa kajian mendapati kuali besi tuang atau kuali dapat melepaskan besi dari makanan yang dimasak.

Namun, tidak semua bahan memasak dapat melepaskan zat besi ketika dimasak dalam wajan besi.

Cara untuk mencegah anemia hanya dapat dilakukan pada makanan yang terasa masam, seperti saus tomat dan hidangan yang disiapkan dengan cuka, lemon, atau jus limau.

Usaha untuk mencegah anemia akan memberi kesan yang optimum sekiranya bahan-bahan yang terasa masam ditambahkan terakhir, sebelum makanan dimasak, dan segera disajikan.

8. Menggunakan kawalan kelahiran hormon

Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan rahim menebal secara berlebihan. Kesannya, anda mengalami pendarahan haid yang lebih teruk.

Kehilangan banyak darah semasa haid akhirnya membuat anda terdedah kepada anemia.

Kawalan kelahiran hormon membantu mencegah anemia semasa haid dengan menyeimbangkan hormon dalam badan anda.

Dipetik dari Mayo Clinic, alat kawalan kelahiran yang anda gunakan mengandungi hormon yang dapat menipiskan rahim sehingga anda tidak berdarah berlebihan.

9. Atasi masalah kesihatan yang menyebabkannya

Pendarahan berat semasa haid boleh menyebabkan anemia.

Oleh itu, mengatasi penyebab pendarahan teruk, seperti tumor rahim, polip, gangguan fungsi ovari, penggunaan keluarga yang tidak hormon, hingga barah dapat mencegah anemia kembali.

Kunci untuk mencegah anemia semasa haid adalah dengan mengekalkan zat besi yang mencukupi dan mengatasi faktor-faktor yang menyebabkan haid berat.

Walaupun beberapa usaha pencegahan anemia di atas cukup mudah dilakukan, beberapa jenis anemia sayangnya tidak dapat dicegah.

Anemia akibat gangguan genetik, seperti anemia sel sabit dan talasemia adalah contohnya.

Namun, jangan berkecil hati. Cara-cara untuk mencegah anemia di atas juga dapat membantu agar gejala anda tidak berulang atau bertambah buruk.

Cuba berjumpa doktor mengenai aduan anda supaya anda dapat mendapatkan rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found