Kesihatan kulit

Adakah Kulit Anda Mengendur? Cuba Senaman Muka! |

Kulit wajah yang kendur boleh terjadi ketika anda menurunkan berat badan atau sebagai tanda penuaan. Salah satu cara untuk menghilangkan kulit wajah yang kendur adalah dengan melakukan senaman wajah. Lihat langkah-langkah dalam tinjauan berikut.

Senaman wajah dapat mengatasi kulit wajah yang kendur

Lancarkan Hidup bersemangatLatihan wajah dapat melatih otot dan memperbaiki otot-otot wajah yang kendur sehingga otot akan mengetatkan lagi.

Dengan berbuat demikian, kawasan yang rawan kendur seperti dahi, kantung mata, sekitar pipi dan mulut, dan rahang akan mengetatkan lagi.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, senaman wajah harus dilakukan secara berkala pada waktu pagi dan petang dan dilakukan selama berbulan-bulan.

Selain mengatasi kulit wajah yang kendur, senaman wajah dapat meningkatkan peredaran dan aliran ke wajah sehingga kulit menjadi lebih sihat dan cerah.

Cara melakukan senaman wajah

Setelah mengetahui kebaikannya, anda perlu melakukan senaman wajah. Berikut adalah langkah-langkah pergerakannya bergantung pada kawasan kulit yang kendur, iaitu di sekitar pipi, sekitar mata, dan rahang.

Menghilangkan kendur di pipi

Sebelum melakukan pergerakan, letakkan wajah anda di cermin. Senaman pertama di mulut adalah senyuman. Senyum menguatkan otot di sekitar mulut, termasuk pipi. Kaedahnya ada di bawah.

  • Rehatkan otot di wajah anda.
  • Perlahan-lahan kembangkan senyuman dengan memerah sudut bibir anda. Pastikan bibir anda dalam kedudukan selama 10 saat.
  • Seterusnya, senyuman melebar menampakkan gigi tepi, selama 10 saat. Luaskan senyuman supaya gigi atas kelihatan, tetapi gusi tidak kelihatan, dan tahan selama 10 saat.

Pergerakan kedua dilakukan dengan jari telunjuk. Kembangkan senyuman lebar dan letakkan jari telunjuk anda di sudut mulut anda untuk memegang sudut bibir anda. Pastikan anda tetap santai dan tahan sehingga 10 saat. Kedua-dua latihan dilakukan sebanyak 5 kali.

Pergerakan ketiga adalah gerakan mengunyah. Lakukan pergerakan ini seperti anda mengunyah permen karet. Terus lakukan pergerakan ini hingga 20 kali.

Pergerakan keempat adalah membuat bibir cemberut. Turunkan sudut bibir anda dengan jari telunjuk dan tahan selama lima saat. Lakukan 10 kali.

Menghilangkan kulit kendur di sekitar mata

Duduk dengan punggung lurus, kemudian letakkan telunjuk dan jari tengah di sekitar pelipis anda.

Seterusnya tarik kulit di kawasan itu, letakkan ibu jari anda di belakang telinga dan tahan. Tarik sudut mata sehingga mata hampir tertutup, lakukan sebanyak 20 kali.

Menghilangkan kendur di rahang

Di bahagian ini, anda mungkin dapat melakukan beberapa posisi dan bukannya hanya berdiri di cermin. Berikut adalah beberapa langkah pergerakan.

  • Duduk atau berdiri dalam keadaan santai dan selesa dan condongkan kepala ke belakang. Kemudian, angkat bibir bawah ke bibir atas, tahan kedudukan selama kira-kira lima saat. Lakukannya 4 kali.
  • Condongkan kepala ke belakang seolah-olah memandang ke langit. Kemudian letakkan lidah anda ke siling juga, tahan kedudukan selesai selama 5 saat. Ulangi 3 atau 4 kali.
  • Ambil posisi berbaring di punggung dengan tangan di sebelah anda. Perlahan-lahan, angkat kepala ke atas, anda akan merasakan tarikan belakang badan dan leher. Anda boleh memegang kedudukan dengan tangan anda, tahan dengan kiraan 10 atau 5 jika anda tidak kuat. Anda boleh melakukan lebih dari 15 saat jika badan anda kuat.
  • Pergerakan ini boleh dilakukan dengan berdiri atau duduk. Letakkan satu penumbuk di bawah dagu anda. Kemudian, beri tekanan untuk mengangkat dengan penumbuk, buka mulut dan turunkan rahang anda, tekan tangan anda. Lakukan sebanyak 10-20 kali.

Selain melakukan senaman wajah, anda boleh diselingi dengan makan makanan yang menjadikan kulit anda sihat dan minum lebih banyak air.

Kaedah senaman wajah boleh menjadi alternatif yang lebih selamat daripada pembedahan atau pengelupasan kulit, yang boleh menyebabkan kerosakan saraf, dan pastinya lebih menjimatkan.