Kehamilan

Kelebihan Mendengarkan Muzik Semasa Mengandung Ibu dan Bayi

Semasa mengandung, ibu biasanya mengalami perubahan mood dengan mudah. Nah, mendengar muzik boleh menjadi perkara yang menggembirakan yang dapat anda lakukan untuk mengatasi suasana yang tidak kemas. Lebih-lebih lagi, terdapat beberapa faedah yang dapat dirasakan oleh ibu daripada mendengar muzik semasa mengandung ibu dan bayi. Apa faedahnya? Lihat penjelasan di bawah!

Kebaikan mendengar muzik semasa mengandung ibu

Perasaan gelisah, tekanan, atau mood yang tidak menentu sering menjadi masalah atau keluhan yang biasa bagi wanita hamil.

Ibu perlu tahu bahawa kegelisahan dan tekanan boleh memberi kesan negatif kepada ibu dan bayi.

Oleh itu, lebih baik bagi wanita hamil untuk melakukan aktiviti yang dapat menghilangkan ketegangan dan meningkatkan mood, seperti mendengar muzik.

Berikut adalah penjelasan mengenai faedah mendengar muzik semasa hamil.

1. Ia menjadi lebih mudah untuk tidur

Dipetik dari American Pregnancy Association, insomnia semasa kehamilan adalah perkara biasa dan mempengaruhi hampir 78% wanita hamil.

Ini juga boleh berlaku pada setiap trimester kehamilan, bergantung pada kesihatan fizikal dan mental ibu.

Salah satu penyelesaian mudah yang dapat anda lakukan ketika anda mengalami masalah tidur adalah dengan mendengar muzik.

Dalam penyelidikan Kesan Mendengar Muzik pada Wanita Hamil mendapati bahawa terapi muzik pada wanita hamil dapat meningkatkan kualiti tidur.

Kajian ini menyokong teori bahawa faedah mendengar muzik semasa kehamilan dapat mengurangkan tekanan, kegelisahan, dan tidur dengan lebih baik.

2. Mengurangkan tekanan dan kegelisahan

Dipetik dari Forum Antarabangsa untuk Kesejahteraan dalam Kehamilan, salah satu kelebihan mendengar muzik semasa hamil adalah mengurangkan tahap tekanan yang dirasakan oleh ibu.

Tekanan dan kegelisahan telah terbukti memberi kesan buruk terhadap kesihatan ibu dan perkembangan janin. Perasaan ini sering muncul menjelang waktu bersalin.

Agar tidak berlarutan, cuba dengarkan muzik yang santai atau yang anda suka.

Apabila santai, tubuh menghasilkan serotonin dan endorfin, hormon yang membuat anda merasa senang, hormon ini kemudian akan dipindahkan ke bayi melalui plasenta.

3. Menurunkan tekanan darah

Komplikasi kehamilan kadang-kadang boleh timbul walaupun si ibu telah berusaha menjaga kesihatan dirinya dan janin.

Salah satu jenis yang cukup biasa adalah preeklampsia, atau tekanan darah tinggi, yang menyukarkan darah untuk mencapai plasenta.

Ternyata, menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Semantic Scholar, mendengarkan muzik ketika hamil mempunyai manfaat yang luar biasa, iaitu menurunkan tekanan darah pada wanita dengan preeklampsia.

Pilih genre muzik yang anda suka, tidak terhad kepada muzik klasik atau lagu pengantar tidur.

Kebaikan mendengar muzik semasa mengandung bayi

Dipetik dari UNICEF, mendengarkan muzik semasa hamil bukan sahaja memberi manfaat kepada wanita hamil. Namun, ia juga memberi kesan positif pada janin.

Dijelaskan sedikit di atas bahawa kegelisahan dan tekanan yang berpanjangan pada wanita hamil boleh memberi kesan kepada bayi.

Sebagai contoh, ia boleh menyebabkan kelahiran pramatang, berat lahir rendah, dan meningkatkan risiko masalah tingkah laku dalam perkembangan anak.

Menjelang akhir trimester kedua, janin di rahim dapat mendengar sepenuhnya.

Suara utama yang dapat didengarnya adalah degupan jantung, pernafasan, pengepaman darah, dan suara pencernaan ibu. Janin juga dapat mendengar suara yang keluar dari luar badan ibu.

Selepas kelahiran, bayi akan ingat dan terhibur dengan suara yang didengarnya semasa dalam kandungan. Salah satunya ialah bunyi muzik yang didengarkan oleh ibu.

Berikut adalah beberapa kelebihan mendengar muzik semasa mengandung bayi.

1. Berperanan dalam perkembangan otak

Mendengarkan muzik semasa hamil dapat mengembangkan asas-asas kemahiran belajar dan tingkah laku pada anak-anak di kemudian hari.

Ini kerana muzik dapat merangsang pertumbuhan struktur otak dan menghubungkan banyak pengaktifan sel otak.

Boleh dikatakan bahawa perkembangan otak dapat dirangsang sejak bayi masih dalam kandungan.

Oleh itu, faedah mendengar muzik semasa hamil bukan sahaja untuk ibu, tetapi juga untuk bayi.

Namun, perlu juga diingat bahawa muzik memang dapat merangsang perkembangan otak awal, tetapi tidak menjamin kecerdasan kanak-kanak.

Ini ditentukan oleh bagaimana ibu bapa melatih perkembangan kognitif, deria, dan motorik mereka.

2. Bantu bayi tidur

Manfaat lain untuk mendengar muzik semasa mengandung bayi adalah membantu menenangkan mereka dan membuat mereka tertidur lebih cepat.

Lebih-lebih lagi, bayi juga dapat mengingat dan mengenali muzik yang biasa didengar oleh ibu ketika dia masih dalam kandungan.

Muzik yang telah dikenali akan menjadi terapi tersendiri untuknya sehingga dapat menyeimbangkan degupan jantung dan juga memperbaiki pernafasan.

Bukan hanya itu, mendengar muzik juga dapat membantu membentuk corak tidur bayi menjadi lebih teratur.

3. Memperbaiki refleks bayi baru lahir

Mendengarkan muzik semasa hamil sebenarnya dapat membuatnya merasakan getaran yang dihasilkan oleh muzik itu.

Ini memprovokasi janin di rahim untuk bergerak mengikut rentak getaran muzik di rahim.

Kemudian setelah bayi dilahirkan, ini dapat memperbaiki refleks yang biasanya dimiliki oleh bayi baru lahir.

4. Meningkatkan deria pendengaran bayi

Apabila ibu mendengar muzik melalui fon kepala, ia dapat meningkatkan daya tumpuan, deria pendengaran, dan kemahiran bayi dalam kandungan.

Mungkin bayi itu tidak memahami muzik semasa dia dalam kandungan.

Namun, getaran dan gelombang muzik yang dihasilkan dapat membuat bayi lebih fokus pada suara ketika dia dilahirkan.

Perkara lain yang perlu anda perhatikan ketika mendengar muzik semasa hamil adalah memastikan kelantangan tidak terlalu kuat.

Anda juga boleh berjumpa dengan pakar obstetrik anda untuk mendapatkan penjelasan lebih lanjut mengenai faedah mendengar muzik semasa hamil.