Keibubapaan

Berapa Banyak Keturunan Mempengaruhi Ketinggian Kanak-kanak?

Terdapat dua perkara yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan, iaitu faktor persekitaran dan faktor keturunan. Sudah tentu, faktor persekitaran adalah faktor yang boleh diperbaiki. Sementara itu, keturunan tidak dapat diubah lagi. Satu perkara yang sering dianggap berkaitan dengan keturunan adalah ketinggian. Biasanya, ibu bapa yang pendek akan mempunyai anak yang pendek, dan sebaliknya. Namun, seberapa besar pengaruh keturunan pada ketinggian anak?

Pengaruh keturunan pada ketinggian kanak-kanak

Keturunan memainkan peranan yang sangat penting dalam ketinggian seseorang. Menurut Chao-Qiang Lai dari Tufts University, kira-kira 60-80% perbezaan ketinggian antara individu ditentukan oleh faktor genetik, sementara 20-40% dipengaruhi oleh faktor persekitaran, terutama pemakanan, yang dilaporkan oleh Scientific American.

Ini sedikit berbeza dengan hasil kajian Dubois, et al pada tahun 2012. Kajian menunjukkan bahawa keturunan mempengaruhi ketinggian seseorang ketika lahir dalam jumlah yang rendah (hanya sekitar 4.8-7.9% pada wanita). Namun, seiring bertambahnya usia, pengaruh keturunan pada ketinggian akan meningkat, menggantikan faktor persekitaran yang semakin rendah.

Sebaliknya, pengaruh faktor persekitaran semasa kelahiran sangat besar (sekitar 74.2-87.3% pada wanita). Ini membuktikan bahawa keadaan persekitaran yang menyokong dapat membantu anak-anak membesar dan berkembang dengan lebih baik. Pada hari-hari awal kehidupan, keturunan hanya memainkan peranan kecil dalam ketinggian anak.

Jadi, faktor persekitaran yang baik dapat membetulkan keturunan buruk pada awal kehidupan. Sementara itu, ketika anak lebih tua, keturunan lebih berpengaruh daripada faktor persekitaran. Tidak menghairankan bahawa dua tahun pertama kehidupan anak adalah masa kritikal dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak yang optimum.

Faktor persekitaran dapat meningkatkan kesan keturunan

Lebih baik jika anak itu lebih tinggi daripada ibu bapanya. Walau bagaimanapun, sebilangan kanak-kanak juga boleh mempunyai ketinggian yang lebih pendek daripada ibu bapa mereka. Nah, faktor persekitaran - terutamanya pemakanan - ternyata berperanan di sini.

Faktor persekitaran yang baik, terutama pada awal kehidupan kanak-kanak, dapat memaksimumkan potensi genetik (keturunan) anak. Oleh itu, kanak-kanak dapat mencapai ketinggian optimum mengikut potensi genetik mereka. Ingat, ketinggian terkumpul selama bertahun-tahun. Jadi, ketinggian pada masa kanak-kanak boleh mempengaruhi ketinggian orang dewasa.

Apakah jenis persekitaran yang dapat menyokong pertumbuhan ketinggian?

Selain mendapatkan nutrisi yang mencukupi, cara terbaik untuk memaksimumkan pertumbuhan tinggi badan adalah melakukan senaman secara teratur, tidur yang cukup, dan selalu menjaga kesihatan anda.

Keperluan pemakanan dipenuhi dengan betul, terutama kalsium, dapat membantu pertumbuhan tulang, sehingga tulang tumbuh lebih lama. Pemakanan yang baik juga dapat membantu menjaga kesihatan, jadi anda tidak mudah sakit. Penyakit yang kerap, terutama pada bayi dan kanak-kanak, boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan, sehingga tidak berjalan dengan optimum.

Tidur yang baik dan senaman yang teratur juga dapat membantu meningkatkan ketinggian. Bagaimana untuk? Semasa tidur dan bersenam, tubuh mengeluarkan lebih banyak hormon pertumbuhan. Dengan cara itu, ini dapat membantu memaksimumkan pertumbuhan ketinggian.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌