Kesihatan kulit

5 Makanan untuk Mencegah Bintik pada Kulit Kerana Penuaan

Kami memanggil mereka bintik-bintik, atau bintik-bintik, atau bintik-bintik coklat. Muncul di kawasan kulit yang sering terkena sinar matahari, seperti wajah, tangan, punggung tangan, dan bahu, dan biasanya kecil tetapi banyak.

Biasanya bintik-bintik ini akan mula muncul ketika anda mencapai usia 50 tahun. Walau bagaimanapun, orang muda yang sering menghabiskan masa di bawah sinar matahari juga biasanya mempunyai bintik-bintik ini di beberapa bahagian kulit.

Berita baiknya, bintik-bintik pada kulit ini dapat dicegah dengan mengubah diet anda.

Makanan yang dapat mengelakkan bintik-bintik pada kulit

1. Tuna

Ikan ini kaya dengan nutrien, termasuk niasin, piridoksin, magnesium, kalium, dan selenium, yang dapat mencegah dan memperbaiki bintik-bintik coklat yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari.

2. Makanan yang kaya dengan antioksidan

Bintik-bintik pada kulit juga dapat muncul disebabkan molekul radikal bebas yang menyerang sel-sel kulit. Makanan yang kaya dengan antioksidan, seperti buah dan kacang, dapat meneutralkan kesan berbahaya dari radikal bebas ini, dan mengubah penampilan kulit.

Contoh vitamin, mineral, dan nutrien dari makanan yang dapat mencegah dan menghilangkan bintik-bintik pada kulit termasuk vitamin E, vitamin C, selenium, kromium, zink, glutathione, kalsium, dan vitamin D. Tetapi ingat, anda harus mendapatkan nutrien ini dari makanan dan bukan dari makanan tambahan, kecuali disyorkan oleh doktor.

3. Buah-buahan yang kaya dengan vitamin C

Buah-buahan yang kaya dengan vitamin C, seperti jeruk atau nanas, dapat mencegah radikal bebas merosakkan sel-sel kulit, mengakibatkan bintik-bintik coklat pada kulit. Vitamin C juga penting untuk memperbaiki tisu kulit dan memerangi barah kulit.

4. Sayuran mentah

Sayuran mengandungi banyak nutrien, terutama serat, vitamin C, dan vitamin B, yang penting untuk kulit yang sihat. Lebih sihat jika anda makan sayur-sayuran mentah, kerana ini dapat membersihkan racun dari badan yang menjadi penyebab pembentukan bintik-bintik pada kulit.

Apa yang harus dielakkan

Pengambilan alkohol dalam jumlah yang tinggi boleh mencetuskan penampilan bintik-bintik pada kulit. Sekiranya anda sudah mempunyai banyak bintik coklat pada kulit anda, anda harus mengelakkan alkohol dan mengurangkan kafein, makanan bergula, makanan goreng, dan makanan berlemak.

Menyelaraskan diet dapat membantu mencegah lebih banyak bintik pada kulit, dan menyamarkan penampilan bintik-bintik yang sudah anda miliki. Walau bagaimanapun, jika masalah mengesan anda cukup teruk, anda mungkin perlu berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mencari penyelesaian dan rawatan perubatan yang lebih berkesan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found