Kesihatan Seksual

Adakah Melancap Betul Membuat Lutut Kosong? •

Melancap masih tabu untuk dibincangkan dalam masyarakat. Akhirnya, begitu banyak kesalahpahaman dan mitos melancap beredar tanpa mengetahui yang sebenarnya. Sebenarnya, jika dilihat dari sudut perubatan, melancap sebenarnya sihat. Melancap dapat membantu lelaki mengurangkan risiko barah prostat dan melegakan kesakitan PMS pada wanita. Teruskan membaca untuk mengetahui mana fakta dan mitos mengenai melancap.

Pelbagai mitos mengenai melancap yang salah

1. Melancap menjadikan mata buta

Tidak betul. Tidak ada asas saintifik atau perubatan yang kukuh untuk menyokong mitos mengenai melancap yang menyebabkan kebutaan.

"Kenyataannya adalah bahawa terdapat begitu banyak orang dari semua peringkat umur dan bahagian dunia yang melancap. Namun, tidak pernah terjadi masalah kebutaan, kecacatan fizikal, masalah mental, atau masalah kesihatan yang berisiko besar disebabkan oleh onani, ”kata dr. Michael Ashworth, Ph.D, dilaporkan oleh Psych Central.

2. Melancap menjadikan lutut "kosong"

Tidak betul. Melancap kadang-kadang boleh membuat anda merasa letih, tetapi semua keluhan yang anda ada mengenai lutut berongga atau rasa sakit tidak disebabkan oleh melancap.

Lutut yang mengatakan "retak!" semasa anda bergerak ia datang dari penumpukan gelembung gas di ruang kosong di sekitar sendi lutut yang seharusnya hanya mengandungi cecair pelincir (sinovial). Apabila anda meregangkan lutut anda dengan gerakan yang pantas dan menghentak, ruang di sendi mengembang sehingga tekanan pada sendi menurun. Keadaan ini kemudian mendorong "pecahnya" gelembung gas yang kemudian menghasilkan bunyi.

Adalah wajar bagi semua orang untuk sekali sekala.

3. Melancap menjadikan rambut gugur, jeragat, tumbuh rambut di tapak tangan

Tidak betul. Tidak ada asas saintifik atau perubatan yang kukuh untuk menyokong semua mitos melancap ini. Secara teori, melancap yang kerap dalam jangka panjang boleh menyebabkan peningkatan hormon androgen melebihi had yang boleh mencetuskan tanaman jerawat hormon dan keguguran rambut. Namun, kebanyakan doktor menganggap hubungan ini terlalu terpaksa.

Diduga bahawa pengeluaran hormon seks yang berlebihan boleh menyebabkan kemungkinan kesan sampingan lain, seperti keletihan, kehilangan ingatan, penglihatan kabur, kebocoran air mani, dan sakit pangkal paha.

Tetapi untuk mencapai semua kesan sampingan negatif ini, anda harus melakukan masturbasi dengan kejam - iaitu, melancap lebih dari 3 kali sehari, harus dilakukan setiap hari, dan berterusan selama beberapa tahun tanpa henti. Sudah tentu ini mustahil.

4. Melancap menyukarkan ereksi

Tidak betul. "Melancap dengan kerap, sebenarnya, secara perlahan-lahan dapat menjadikan kulit zakar kurang sensitif terhadap rangsangan," kata Susan Kellog-Spadt, PhD, pengarah perubatan seksual wanita di Pusat Perubatan Pelvis, Pennsylvania, yang dilaporkan oleh Everyday Health.

Kemungkinan anda cenderung 'mati rasa' dengan sensasi yang sama, sehingga sukar mencapai orgasme ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan. Walau bagaimanapun, disfungsi ereksi aka mati pucuk bukan akibat langsung dari melancap.

5. Melancap boleh mencederakan alat kelamin

Tidak betul. Tidak mungkin alat kelamin anda rosak sepenuhnya melalui onani, sama ada dengan tangan atau alat permainan seks. Perkara yang paling mungkin adalah bahawa kulit yang tersendat jengkel akibat geseran yang terlalu banyak, tetapi kesan sampingan ini tidak berbahaya dan sangat mudah dirawat.

Sebaliknya, melancap boleh menyebabkan anda cedera jika anda melakukannya dengan cuai. Contohnya, dengan menggunakan alat permainan seks atau alat bantu yang tidak sesuai, seperti melancap dengan timun atau botol bir. Zakar yang tegak boleh tersekat pada "bukaan vagina" buatan dan menyebabkan disfungsi ereksi. Sebaliknya, barang yang digunakan untuk penembusan ketika seorang wanita melancap juga dapat disedut dan terperangkap di dalam vagina.

6. Melancap membunuh dorongan seks

Tidak betul. Seks secara solo dapat membantu anda meneroka perkara yang anda sukai dan tidak sukai semasa membangkitkan hasrat seksual. Oleh itu, semasa melancap, anda boleh terangsang hingga akhirnya orgasme.

Bagi orang-orang di luar sana, kesenangan ini boleh menyebabkan ketagihan dan akhirnya tubuh menjadi "kebal" terhadap rangsangan seksual dalam bentuk lain. Contohnya, ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Walau bagaimanapun, melancap tidak akan membunuh dorongan seks anda. Melancap yang kerap tidak akan menghabiskan "kuota" orgasme anda seumur hidup. Manusia tidak dilahirkan dengan bilangan orgasme yang terhad.

Seks solo ini sebenarnya membuka peluang yang baik untuk anda berkomunikasi dengan pasangan anda untuk membuat sesi seks yang lebih menarik.

7. Melancap tidak berguna

Tidak betul. Sebenarnya, doktor mengatakan melancap mempunyai banyak manfaat perubatan. Orgasme yang sering dicapai akibat hubungan seks, bersendirian atau dengan pasangan, melepaskan endorfin ke dalam badan.

Endorfin dapat membantu menghilangkan tekanan, membantu anda tidur lebih nyenyak, meningkatkan sistem imun anda dari jangkitan, meningkatkan metabolisme anda, dan melegakan kesakitan, lapor Medical Daily.