Kesihatan kulit

Adakah anda mempunyai banyak tahi lalat? Ternyata inilah penyebabnya •

anda mempunyai tahi lalat? Adakah ia sedikit atau banyak? Setiap orang biasanya mempunyai tanda ini pada bahagian badan yang kelihatan atau tidak kelihatan. Adakah anda ingin tahu, bagaimana anda mendapat bintik-bintik coklat atau hitam kecil ini pada kulit? Dan apakah maksudnya jika anda mempunyai lebih banyak tahi lalat daripada yang lain? Lihat artikel berikut.

Proses pembentukan tahi lalat pada kulit

Tahi lalat atau nevus pigmentosus Ini adalah bintik-bintik coklat atau kehitaman kecil yang muncul di atas permukaan kulit. Orang dengan kulit yang lebih ringan biasanya akan mempunyai tahi lalat lebih banyak daripada mereka yang mempunyai kulit yang lebih gelap. Nevus biasanya bermula pada masa kanak-kanak dan tumbuh pada 25 tahun pertama kehidupan seseorang, dan ada yang hadir sejak lahir.

Menurut penyelidikan, rata-rata manusia mempunyai 10 hingga 40 bintik-bintik kecil di tubuhnya dan ini dianggap normal dan semula jadi. Tahi lalat adalah pertumbuhan kulit yang biasa dan disebabkan oleh proses semula jadi di dalam kulit.

Melanin adalah pigmen atau pewarna semula jadi yang memberikan warna, kulit, dan iris mata. Di kulit, melanin dihasilkan dalam sel yang disebut melanosit. Melanosit terletak di dua lapisan atas kulit. Melanosit cenderung menyebar secara merata di sepanjang kulit dan memberikan warna semula jadi pada kulit.

Apabila terkena sinar matahari, melanosit menghasilkan lebih banyak melanin, dan menggelapkan kulit dengan menghasilkan warna coklat pada kulit akibat paparan cahaya matahari atau cahaya matahari. Apabila melanosit tidak dapat menyebar secara merata dan terkumpul pada kulit pada satu titik pada kulit, tahi lalat terbentuk pada kulit anda.

Bintik-bintik ini boleh terbentuk di mana sahaja di badan. Tetapi ia cenderung tumbuh lebih kerap pada bahagian badan yang sering terdedah kepada cahaya matahari seperti tangan, lengan, dada, leher atau muka. Paparan atau kuantiti nevus pigmentosus seseorang boleh berubah. Ini disebabkan oleh perubahan hormon.

Bintik-bintik kecil ini berbahaya dan ada yang tidak berbahaya. Walaupun tidak berbahaya, beberapa orang menjadi tidak selamat kerana bentuknya yang kadang-kadang mengganggu penampilan.

Mengapa sebilangan orang mempunyai banyak tahi lalat?

1. Faktor genetik

Orang yang mempunyai kulit ringan cenderung mempunyai lebih banyak nevus daripada orang yang mempunyai kulit gelap. Pertumbuhan tahi lalat biasanya akan muncul pada 25 tahun pertama kehidupan. Tetapi banyak orang juga mempunyai tanda ini sejak lahir. Ini lebih cenderung terjadi pada seseorang yang ahli keluarganya juga mempunyai banyak tanda-tanda ini dan ini boleh menurun.

2. Hidup dalam iklim yang panas

Menurut penyelidikan, tahi lalat akan mudah muncul pada orang yang tinggal di iklim panas. Ini kerana mereka sering terdedah kepada cahaya matahari. Kerana apabila terkena sinar matahari, melanin akan menghasilkan lebih banyak melanosit dan jika banyak melanosit menumpuk dan tidak menyebar secara merata, nevus akan terbentuk dan muncul dengan mudah.

3. Ubat-ubatan tertentu

Kemunculan tahi lalat yang terus tumbuh di tubuh dapat dipicu oleh pengambilan ubat tertentu, seperti ubat hormon, antibiotik, dan antidepresan.

Ubat-ubatan ini akan menjadikan prestasi sistem imun menurun sehingga kepekaan kulit dapat meningkat terhadap cahaya matahari. Ini kemudiannya berkaitan dengan penyebab yang disebutkan sebelumnya dan meningkatkan risiko mempunyai lebih banyak tahi lalat.