Kecergasan

5 Pergerakan Yoga untuk Menurunkan Berat Badan, Hanya 10 Minit!

Manfaat yoga untuk kesihatan fizikal tidak dapat diragukan lagi, mulai dari peningkatan fleksibilitas dan keseimbangan tubuh, memperbaiki pernafasan, hingga menguatkan otot-otot tubuh. Yoga juga dapat menenangkan fikiran dan mempertajam fokus mental anda. Jadi, seberapa berkesan melakukan yoga untuk menurunkan berat badan?

Ketahui keberkesanan yoga untuk menurunkan berat badan

Yoga berbeza dengan senaman kardio atau aerobik yang sering anda gunakan untuk menurunkan berat badan. Dipetik dari LiveScience, Beth A. Lewis, profesor dari University of Minnesota School of Kinesiology, Amerika Syarikat menyatakan bahawa latihan yoga bersama dengan meditasi dapat membakar lebih banyak kalori.

Latihan yoga selama satu jam dapat membakar lebih banyak kalori daripada berjalan dalam jangka masa yang sama. Sebagai perbandingan, berjalan selama satu jam dapat membakar sekitar 266 kalori, sementara yoga dapat membakar 288 kalori.

Bukan hanya itu, yoga juga membantu pembentukan kekuatan otot badan. Biasanya otot yang berfungsi semasa yoga adalah otot lengan, otot inti, hamstring , punggung dan betis. Bersenam otot ini dapat membina dan meningkatkan jisim otot, sama seperti ketika anda bersenam di gimnasium.

Jika dibandingkan dengan lemak badan, peningkatan jisim otot berpotensi membakar lebih banyak kalori dalam badan. Walaupun otot tidak berfungsi selepas bersenam.

Yoga adalah sukan yang berguna untuk menguatkan otot jantung. Apabila otot jantung kuat, saluran darah dapat mengalir darah lebih banyak dan lebih cepat untuk membekalkan oksigen ke sel-sel otot.

Ini membolehkan sel-sel tubuh membakar lebih banyak lemak semasa bersenam dan berehat selepas itu. Semakin banyak kalori yang anda bakar, semakin cepat metabolisme anda berfungsi untuk membakar simpanan lemak.

Pelbagai gerakan yoga untuk menurunkan berat badan

Mungkin anda seorang yang sibuk sehingga sukar untuk mencari masa untuk bersenam. Tenang, pilihan pergerakan yoga untuk menurunkan berat badan untuk pemula cukup mudah untuk anda lakukan dan hanya memerlukan 10 minit.

Berikut adalah jenis pergerakan yoga bersama dengan langkah-langkah untuk melakukannya untuk menurunkan berat badan dan anda boleh melakukannya setiap hari.

1. Pose bot7

Sama seperti namanya, pose kapal akan menjadikan badan anda kelihatan terapung seperti kapal. Pose ini melatih keseimbangan badan, serta kekuatan otot punggung, pelvis dan perut.

Untuk melakukan ini, anda boleh mengikuti cara mudah seperti berikut.

 • Duduk di atas tikar dan bawa kaki anda lurus di hadapan anda. Kemudian, bengkokkan lutut anda dan dekatkan ke dada anda.
 • Angkat perlahan kaki anda ke udara sehingga lutut anda kembali lurus. Kencangkan otot perut dan luruskan dada.
 • Untuk mengekalkan keseimbangan, arahkan lengan ke hadapan. Pegang kedudukan badan seperti membentuk huruf "V".
 • Teruskan pandangan anda ke hadapan sambil menarik nafas lega. Pegang kedudukan ini selama 30 saat dan lakukan pengulangan yang mencukupi.

2. Kakitangan berkaki empat berpose

Kakitangan berkaki empat berpose anda mungkin lebih mengenalinya sebagai gerakan papan . Salah satu kelebihan papan adalah mengetatkan otot perut yang dapat membantu menurunkan berat badan.

Walaupun pergerakannya kelihatan sangat sederhana, anda perlu melakukan pose ini dengan betul.

 • Posisi badan di perut menghadap tikar, gunakan tapak tangan kedua tangan dan hujung jari kaki sebagai penyokong.
 • Pastikan kaki anda lurus ke belakang. Sementara lengan dibengkokkan pada sudut 90 darjah di sisi badan dengan tapak tangan memegang bahagian atas badan.
 • Simpankan pose papan dengan mata anda menghadap tikar dan menjaga badan anda lurus sambil mengetatkan otot perut anda.
 • Pegang kedudukan ini selama 1 minit dan lakukan pengulangan yang mencukupi.

3. Selekoh ke hadapan duduk

Sebagai tambahan kepada program diet anda, berpose selekoh ke hadapan duduk Apa yang anda lakukan dalam keadaan duduk adalah salah satu gerakan yoga untuk mengatasi sakit belakang, anda tahu.

Menggabungkan teknik regangan dan pernafasan, anda boleh melakukan ini dengan langkah-langkah berikut.

 • Duduk di lantai atau tikar, kemudian tutup dan luruskan kedua kaki di hadapan.
 • Tolak badan anda perlahan-lahan dan cuba sampaikan tangan ke jari kaki. Sekiranya keadaan perut belum dapat dilakukan, lakukan gerakan ini sebanyak mungkin.
 • Sebaiknya lutut lurus dan tidak bengkok. Tetapi jika anda merasa sakit, bengkokkan lutut sedikit atau letakkan bantal sokongan di bawah lutut anda.
 • Pegang kedudukan ini selama 2-3 minit dan kembali ke kedudukan permulaan.

4. Anjing yang menghadap ke atas

Anjing yang menghadap ke atas adalah gerakan yoga yang melibatkan meregangkan otot lengan dan perut. Pose ini juga sangat berguna untuk memperbaiki postur bahu, dada, dan tulang belakang.

Urutan melakukan gerakan yoga untuk menurunkan berat badan anda boleh ikuti seperti berikut.

 • Berbaring di perut anda dan letakkan lengan anda di sisi anda. Bengkokkan telapak tangan anda ke tikar di pinggang.
 • Angkat badan anda dengan meluruskan lengan anda. Tarik bahu anda ke belakang sehingga dada anda kelihatan keluar.
 • Pastikan paha, lutut, dan kaki depan anda tidak menyentuh lantai. Tumpuan hanya datang dari telapak tangan dan bahagian belakang kaki.
 • Pegang kedudukan ini selama 2-3 minit dan turunkan badan anda untuk kembali ke posisi awal.

5. Pahlawan II

Pose yoga ini cukup santai sehingga sesuai untuk anda lakukan pada akhir sesi latihan. Anda boleh menggunakan pergerakan ini sebagai penyejuk untuk memulihkan keadaan badan setelah bersenam.

Beberapa langkah untuk melakukan yoga ini dengan betul merangkumi yang berikut.

 • Kedudukan awal badan berdiri lurus, kemudian langkah kaki kanan anda ke belakang.
 • Pusingkan telapak kaki kiri anda ke luar dan bengkokkan sedikit lutut kaki kiri anda, sehingga tegak lurus ke lantai.
 • Panjangkan kedua tangan di paras bahu dengan telapak tangan dan jari terbuka bersama-sama.
 • Pusingkan kepala ke kiri dan tahan kedudukan ini selama 30 saat hingga 1 minit, kemudian bergantian di sisi lain.

Kelebihan yoga untuk menyokong program diet anda

Sebagai tambahan kepada faedah latihan yoga yang anda rasakan dari pelbagai pergerakan, sukan ini juga mempunyai faedah lain yang menyokong program diet anda. Yoga dapat membantu mengurangkan tekanan dan menjadikan anda menjalani gaya hidup yang lebih sihat.

1. Menurunkan tekanan untuk mengelakkan makan berlebihan

Yoga didakwa dapat mengekalkan berat badan dan bentuk badan yang ideal melalui latihan konsentrasi. Kesan meditasi dan tumpuan semasa latihan yoga dapat melegakan gangguan psikologi, seperti tekanan, kemurungan, atau kebosanan.

Kebanyakan orang cenderung mengidam makanan bergula atau makan berlebihan ketika tertekan. Melakukan yoga secara berkala dapat membantu anda mengurus emosi dan fikiran anda dengan lebih baik, sehingga dapat mengelakkan tekanan. Ini adalah salah satu kelebihan yoga untuk diet dan mengekalkan berat badan yang ideal.

2. Membantu menjalani gaya hidup sihat

Pergerakan yoga melibatkan gabungan meditasi minda, latihan pernafasan, dan relaksasi badan. Faktor harmoni fizikal, mental, dan holistik ini adalah sebab yoga cukup berkesan untuk menurunkan berat badan anda.

Lama kelamaan, yoga juga melatih anda untuk memahami tubuh anda sendiri. Anda akan menyedari betapa pentingnya gaya hidup sihat, salah satunya adalah dengan mengubah diet yang sihat dan seimbang untuk menyokong fungsi tubuh.

Anda juga boleh berhenti merokok, minum, atau berpesta sepanjang malam. Tabiat buruk ini boleh merosakkan hasil latihan yang anda lakukan.