Keibubapaan

5 Cara Mudah Melatih Anak Anda untuk Belajar Perut •

Perut sebenarnya boleh mula dilatih sejak bayi berusia sebulan. Tetapi anda masih harus bijak melatih anak-anak untuk belajar di perut mereka seawal itu. Sebabnya, walaupun kedudukan ini sangat baik untuk merangsang perkembangan motor anak kecil anda dan melatih kekuatan lehernya, kedudukan rawan cenderung meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba jika dilakukan secara sembarangan. Oleh itu, bilakah masa terbaik untuk melatih anak-anak belajar di perut mereka, dan bagaimana mereka melakukannya dengan betul?

Bayi boleh terdedah pada usia 3-5 bulan

Secara amnya, bayi sudah dapat menghidupkan perutnya dan memusingkan badan mereka sendiri ketika mereka berumur 3-5 bulan. Walaupun begitu, ada juga bayi yang hanya boleh berbaring di perutnya dan berguling ketika mereka berusia sekitar 6-7 bulan, ketika otot leher dan lengan mereka dirasakan cukup kuat.

Oleh sebab itu, anda tidak perlu risau jika pada usia 3 bulan si kecil anda mungkin tidak dapat memiringkan atau perut, kerana selain perkembangan setiap bayi tidak sama, ia juga masih dalam had normal .

Bagaimana ibu bapa melatih anak-anak mereka untuk belajar di perut mereka?

Sebilangan besar bayi mungkin tidak suka berlama-lama dalam keadaan rawan. Kebosanan adalah penyebab bayi sering bertengkar ketika berada dalam posisi terdedah cukup lama.

Itulah sebabnya, jika anda ingin melatih anak anda untuk belajar di perutnya, anda harus bijak mencari cara untuk menarik perhatiannya agar dia tidak bosan atau cerewet.

Berikut adalah beberapa cara untuk melatih anak anda untuk belajar perut.

1. Lakukan dengan kerap masa perut

Untuk merangsang bayi supaya dapat belajar di perutnya, anda boleh melakukan: masa perut. Sebaik-baiknya, beri dia sekitar 5 minit untuk berada dalam kedudukan itu.

Lakukan kaedah ini berulang kali selagi anak anda terjaga. Jangan lupa meletakkan anak kecil anda di tempat yang selesa dan bersih.

Sekiranya bayi mula merasa tidak selesa dan menangis, jangan memaksanya. Tunggu sehingga si kecil kembali tenang.

Anda boleh menjadikan mood anak kecil anda lebih baik dengan mengubah kedudukannya menjadi punggung atau menahannya.

2. Mengubah kedudukan semasa menyusu

Semasa menyusu, bayi secara automatik akan mengikuti di mana puting ibu berada. Anda boleh meletakkan bayi anda di perut anda tepat di atasnya semasa memberi makan. Kedudukan ini secara amnya akan membuatkan bayi berasa selesa.

Biarkan bayi melatih dirinya untuk menjaga keseimbangan. Selain anda dan anak kecil anda dapat saling memandang secara langsung, kedudukan ini juga secara tidak langsung akan mewujudkan ikatan yang kuat antara anda dan si kecil kerana mereka dapat saling berinteraksi antara satu sama lain dengan saling berpandangan.

3. Gunakan mainan yang menarik

Suasana anak kecil anda sukar diramal. Nah, untuk mengatasinya anda boleh menggunakan mainan lucu yang menarik hatinya sehingga dia tidak cepat bosan dan dapat meningkatkan moodnya.

Letakkan mainan gemerisik berwarna terang di hadapan bayi dan biarkan dia mencuba mencapainya. Anda boleh menggunakan bola kecil untuk menarik perhatian bayi agar selesa ketika berada dalam posisi rawan.

Kedudukan rawan sangat membantu bayi untuk merangsang kemampuan mengangkat tubuhnya dan bergerak untuk mengambil mainan di hadapannya.

4. Gunakan ungkapan lucu

Untuk menarik minat bayi anda dalam aktiviti, anda mesti bijak. Salah satunya adalah anda dengan menunjukkan ekspresi wajah lucu di hadapannya.

Meniru bunyi haiwan adalah idea bagus untuk menarik perhatian si kecil. Malah hampir sebilangan kanak-kanak selalu menyukai permainan ini. Jangan terkejut jika si kecil anda boleh ketawa kerana ekspresi wajah yang anda tunjukkan.

5. Jangan cepat putus asa

Melatih si kecil untuk belajar di perutnya memang memerlukan strategi khas agar dia tidak cepat bosan. Oleh sebab itu, jangan putus asa untuk terus mencuba dan mencari idea menarik agar bayi anda selesa ketika anda berada di perutnya, OK!

Ingat, kesabaran dan kegigihan anda pasti terbayar! Sehingga tiba masanya anak kecil anda akan mengejutkan anda kerana dapat berbaring di perutnya dan berguling sendiri untuk pertama kalinya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌