Perubatan Herba dan Alternatif

Manfaat Banyak Urut Perut yang sangat disayangkan untuk dilewatkan

Urut perut adalah salah satu jenis terapi urut yang sering dilakukan untuk memanjakan badan setelah seharian melakukan aktiviti. Terutama bagi anda yang sering mengadu sakit perut atau masalah pencernaan, urutan jenis ini dapat membantu melegakannya. Ayuh, ketahui faedah lain dari urut perut melalui ulasan berikut.

Apakah faedah urut perut untuk kesihatan?

Menurut American Massage Therapy Association (AMTA), terapi urut memberi kesan positif terhadap kesihatan fizikal, mental, dan sosial pada manusia. Atas sebab itu, banyak orang beralih ke terapi urut untuk memulihkan kesihatan dan kecergasan mereka secara keseluruhan.

Secara khusus, pelbagai faedah yang anda dapat dari urut perut adalah:

1. Melegakan sembelit

Otot perut yang tegang cenderung membuat anda mengalami sembelit. Selain makan lebih banyak makanan berserat tinggi, masalah kesihatan ini juga dapat diatasi dengan urutan perut.

Satu kajian kecil yang diterbitkan dalam jurnal Gastroenterology Nursing pada tahun 2016 melibatkan dua kumpulan peserta yang kedua-duanya mengalami sembelit selepas pembedahan. Perbezaannya adalah, satu kumpulan diberi urutan perut, sementara satu kumpulan tidak mendapat urutan perut.

Para penyelidik mendapati bahawa orang yang mendapat urutan di perut, merasakan gejala sembelit berkurang. Mereka juga mengakui bahawa mereka tidak perlu menghabiskan banyak masa untuk membuang air besar setelah perut mereka diurut. Secara tidak langsung, kelebihan urut perut dapat membantu melancarkan pergerakan usus anda.

2. Melancarkan sistem pencernaan

Penyelidikan terbaru yang diterbitkan dalam jurnal Complementary Therapies in Clinical Practice mendedahkan bahawa manfaat urut perut dapat meningkatkan sistem pencernaan pada pesakit yang menjalani pembedahan tiub endotrakeal.

Tiub endotrakeal adalah tiub pernafasan yang dimasukkan ke dalam trakea pesakit untuk membuka saluran udara, sehingga udara dapat sampai ke paru-paru pesakit.

Hasil ini dijumpai setelah pesakit mendapat urutan perut secara rutin selama 15 minit dua kali sehari selama tiga hari. Mereka tidak hanya meningkatkan pencernaan, mereka juga mengalami penurunan drastik jumlah cairan perut, keliling perut, dan jangka waktu buang air besar.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikannya.

3. Mengurangkan perut kembung

Bagi anda yang sering mengalami perut kembung, cubalah mengatasinya dengan urutan perut. Kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa tekanan lembut yang disertai dengan gerakan bulat di perut berkesan mengeluarkan gas dan cecair berlebihan di dalam perut.

Ini juga berlaku untuk pesakit yang sering mengalami perut kembung sebagai kesan sampingan dari rawatan barah.

Anda boleh mendapat faedah ini jika anda melakukan urutan perut selama 15 minit dua kali sehari selama tiga hari. Bukan hanya membantu mengeluarkan gas dari perut, kesan menenangkan urut perut juga dapat mengurangkan gejala kemurungan dan kegelisahan.

4. Melegakan simptom PMS

Sebilangan wanita kerap melakukan urutan perut kerana mereka yakin terapi ini dapat melegakan kekejangan perut dan gejala PMS yang lain. Sebenarnya, urut perut memang boleh menyembuhkan kekejangan perut sebelum haid, anda tahu.

Wanita yang melakukan urutan perut selama 5 minit secara rutin selama 6 hari berturut-turut sebelum haid cenderung mengalami kekejangan perut lebih jarang daripada wanita yang tidak melakukan urutan perut. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian masih diperlukan untuk membuktikan ini.

Untuk kesan maksimum, gunakan minyak lavender atau minyak pati lain untuk membantu melegakan simptom PMS dengan lebih cepat.

Jangan hanya mengurut perut anda sendiri, ini berbahaya

Walaupun kelebihan urutan perut ini luar biasa, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan. Urut perut ini sebenarnya selamat selagi dilakukan oleh ahli terapi yang bertauliah dan berpengalaman.

Ini bermaksud, pakar tidak menyarankan anda mengurut perut anda tanpa memahami teknik tertentu. Sekiranya urut perut dilakukan oleh tukang urut tradisional atau dilakukan secara sembarangan di rumah, ini sebenarnya boleh membawa maut.

Tekanan urut perut yang terlalu keras boleh menyebabkan risiko lebam atau kecederaan pada otot di perut. Keadaan ini disebut rhabdomyolysis, iaitu ketika otot melepaskan terlalu banyak protein ke dalam aliran darah. Akibatnya, keradangan berkembang yang menyebabkan rasa sakit, bengkak, dan kelemahan pada otot yang terkena.

Agar anda mendapat faedah urut perut yang optimum, pastikan anda mendapat urutan perut dari ahli terapi profesional yang berpengalaman dan bertauliah. Bagi anda yang baru menjalani pembedahan perut atau menderita penyakit tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan urutan perut.