Keibubapaan

Sekiranya Bayi Yang Baru Lahir Dibawa? •

Sekiranya anda mengikuti tradisi, dikatakan bahawa bayi yang baru lahir harus dilapisi. Namun, semakin banyak di sini, semakin banyak ibu yang telah melepaskan kepercayaan ini. Sebenarnya, perlukah bayi dililit? Adakah swaddling benar-benar bermanfaat untuk pertumbuhan anak kecil anda? Lihat penjelasan mengenai soalan mengenai membungkus bayi di bawah.

Apakah tujuan membasuh bayi?

Sebenarnya, membengkak bayi adalah tradisi turun temurun yang sudah ada sejak zaman kuno lagi. Tujuan membasuh bayi itu sendiri juga berbeza-beza.

Sebilangan orang percaya bahawa jika bayi dililit, bayi akan berasa panas. Dengan cara itu, bayi tidak mudah jatuh sakit akibat selesema.

Ada juga yang percaya bahawa tujuan membungkus bayi adalah untuk memperbaiki bentuk kaki bayi. Bayi yang kakinya sering dibalut dengan kain diharapkan tumbuh lurus dan tidak bengkok seiring bertambahnya usia.

Pelbagai persepsi dan tradisi seperti membengkak bayi telah berakar umbi dan berkembang di benak orang, terutama di Indonesia. Tetapi, adakah benar bahawa bayi harus dibungkus? Sekiranya tidak dibengkokkan, adakah kaki bayi akan membengkok semasa dia dewasa?

Sekiranya bayi dililit untuk merasa hangat?

Soalan ini mungkin ada atau selalu terlintas di fikiran setiap ibu baru yang mempunyai anak. Ini kerana tradisi membasuh bayi sangat kuat, sehingga kadang-kadang kita lupa bahawa tidak semua tradisi itu benar.

Secara saintifik, swaddling tidak mempunyai faedah istimewa selain hanya untuk menjaga bayi sentiasa hangat. Perlu diingatkan bahawa Membawa bayi juga tidak wajib .

Anda boleh memastikan tubuh bayi tetap hangat dengan cara lain, seperti menyesuaikan suhu bilik supaya tidak terlalu sejuk dan memakai pakaian dengan bahan yang selesa untuk si kecil.

Adakah benar bahawa anda harus membungkus bayi sehingga kakinya tumbuh lurus?

Ini tidak benar, pembengkakan tidak akan memberi kesan pada bentuk kaki bayi.

Semasa bayi baru lahir, kaki bayi mesti dibengkokkan kerana mengikut kedudukan ketika masih dalam kandungan.

Secara semula jadi, kaki bayi akan tumbuh lurus seiring bertambahnya usia. Proses ini berlaku secara beransur-ansur sehingga bayi berusia lebih kurang 3 tahun.

Oleh itu, tanpa perlu dililit atau diluruskan, kaki bayi akan tetap tumbuh normal dan meluruskan diri pada waktunya.

Sekiranya anda masih mahu membungkus bayi, ini baik-baik saja. Namun, perlu diingat bahawa tujuan membungkus bayi bukanlah untuk meluruskan kaki, tetapi hanya untuk menjaga tubuh bayi dalam keadaan hangat.

Adakah terdapat bahaya atau risiko untuk membungkus bayi?

Setelah anda mengetahui sama ada bayi anda harus dililit atau tidak, anda mungkin mahu terus membelai si kecil agar mereka sentiasa merasa hangat dan selesa. Namun, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan ketika membungkus badan bayi dengan kain.

Anda harus ingat bahawa tubuh bayi masih dalam peringkat awal dan perkembangannya. Oleh itu, jika pembengkakan dilakukan dengan menarik kaki dan mengikatnya, ia sebenarnya boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Kaki bayi ditarik dan diikat terlalu rapat sebenarnya dapat menghalang perkembangan sendi kaki. Selanjutnya, ada kemungkinan saraf di kaki bayi mengalami masalah.

Lalu, apakah petua pelindung bayi yang selamat?

Sekiranya anda ingin membungkus bayi anda, lakukan dengan cara selamat dan bebas risiko. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan ketika membungkus bayi.

1. Pilih jenis kain yang betul

Perkara pertama yang harus anda perhatikan adalah pilihan kain untuk membalut. Pastikan anda memilih kain dengan bahan yang selesa dan lembut untuk bayi.

Selain tebal dan hangat, kain untuk menyapu tidak boleh dibuat dari bahan kasar sehingga kulit bayi dilindungi dari kerengsaan.

2. Jangan mengikat kain terlalu ketat

Satu perkara lagi yang tidak kurang pentingnya adalah untuk mengelakkan tali bayi dililit dengan terlalu ketat. Kaki dan tangan bayi tidak boleh ditarik atau diluruskan secara paksa ketika dibalut dengan kain.

Anda juga harus memastikan bahawa bayi masih boleh bergerak dengan selesa dan bebas semasa dililit.

3. Tidak perlu membungkus bayi sepanjang hari

Anda tidak perlu terus membelai bayi sepanjang hari. Bayi dilapisi seperti yang diperlukan sahaja, misalnya ketika udara sejuk dan bayi sedang tidur.

Dengan cara itu, anak kecil anda masih boleh bergerak dengan bebas dan pertumbuhan dan perkembangan mereka tidak akan terganggu.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌