Kesihatan kulit

7 Produk Penjagaan Rambut yang Perlu Anda Ketahui •

Rutin penjagaan rambut sama seperti penjagaan kulit secara umum. Apabila anda mendapat produk yang sesuai, tentunya hasilnya akan cukup memuaskan. Oleh sebab itu, anda perlu mengetahui produk penjagaan rambut untuk mendapatkan kebaikannya.

Jenis produk penjagaan rambut

Selain syampu dan perapi, sebenarnya terdapat banyak jenis produk penjagaan rambut lain yang dapat digunakan untuk menjaga rambut yang sihat.

Walau bagaimanapun, produk ini perlu diperiksa dengan teliti mengenai cara menggunakannya dan ramuannya, sama ada sesuai dengan jenis rambut anda atau tidak. Berikut adalah penjelasan mengenai produk untuk merawat rambut yang perlu anda ketahui.

1. Syampu

Produk syampu adalah produk penjagaan rambut yang bertujuan membersihkan rambut dan kulit kepala dari kotoran, peluh, dan sebum.

Selain itu, beberapa produk pembersih ini mengandungi sebatian yang mampu melembutkan rambut untuk mengatasi sejumlah masalah kulit kepala.

Walaupun dianggap selamat, syampu boleh mencetuskan dermatitis kontak kerana mengandungi sebatian alergen yang biasa, seperti parabens dan benzofenon.

2. Perapi

Langkah seterusnya untuk mencuci rambut adalah menggunakan perapi rambut.

Conditioner adalah produk penjagaan untuk menjadikan rambut lebih senang diurus. Produk ini juga membantu meningkatkan jumlah rambut dan membantu mengganti minyak semula jadi selepas mencuci.

Berbanding dengan syampu, penggunaan perapi tidak digalakkan menyentuh kulit kepala. Sebabnya, ini boleh menyebabkan rambut kering dan mudah rosak.

3. Topeng rambut

Setelah mencuci dan mengeringkan rambut hingga separuh lembap, anda sangat disarankan untuk menggunakan topeng rambut.

Produk penjagaan rambut ini dibuat dari mentega, minyak, dan bahan semula jadi lain untuk melembapkan rambut. Sebabnya, topeng rambut boleh meresap ke batang rambut dan kulit kepala.

Oleh itu, kehadiran topeng rambut sangat membantu pemilik rambut kering memandangkan produk ini dapat meningkatkan penghidratan jenis rambut ini.

4. Minyak rambut ( minyak rambut )

Tidak seperti produk penjagaan rambut di atas, minyak rambut atau minyak rambut biasanya digunakan sehari sebelum mencuci rambut.

Cara merawat rambut yang satu ini bertujuan untuk meningkatkan kelembapan dan kilauan rambut. Ini kerana minyak rambut dapat membantu melembutkan rambut dan menyediakan vitamin dan mineral yang hilang dari mencuci terlalu kerap.

Lebih-lebih lagi, anda boleh menggunakan minyak dari bahan semula jadi untuk menguatkan batang rambut, seperti:

  • kelapa,
  • bijan,
  • argan,
  • Daun kelor, hingga
  • kacang badam.

5. Serum rambut

Serum rambut adalah produk penjagaan rambut cair yang mengandungi silikon, sebatian mineral yang melapisi permukaan rambut.

Tidak seperti minyak rambut , serum rambut tidak menembusi kutikula rambut atau mengubah strukturnya. Sebaliknya, kaedah ini meningkatkan kelembutan rambut yang keriting dan melindunginya dari kesan buruk terhadap persekitaran.

Silikon dalam serum rambut juga membantu menguatkan dan mencerahkan rambut. Walaupun, serum rambut Produk tertentu didakwa dapat mengurangkan keguguran rambut kerana mempunyai tahap pH (keasidan) yang rendah.

6. Hairspray

Bagi anda yang tidak tahu, penyembur rambut dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu: semburan rambut untuk melindungi rambut semasa pengeringan dan menggayakan rambut.

Semburan perlindungan haba

Semburan rambut untuk melindungi rambut atau yang disebut semburan perlindungan haba digunakan semasa menggunakan alat penata rambut, seperti pengering rambut atau vise.

Ini kerana anda perlu melindungi helai, jadi semburan akan membuat penghalang yang dapat mengurangkan pendedahan haba pada rambut.

Semburan rambut

Sementara itu, semburan rambut yang biasanya anda dapati di salun digunakan untuk menggayakan rambut. Produk penyembur rambut ini kering lebih cepat dan menjadikan rambut senang digayakan kerana mengandungi bahan yang melekat pada rambut.

Oleh itu, semburan rambut dapat memegang rambut dengan cara yang anda mahukan berkat bahan-bahan di dalamnya.

7. Gel rambut

Sama seperti semburan rambut Gel rambut adalah produk rawatan yang digunakan untuk menggayakan rambut. Produk ini memberikan kesan rambut yang mudah digayakan dengan tahap kekuatan yang berbeza, bergantung pada produk yang digunakan.

Walaupun begitu, hampir setiap gel rambut memberikan tekstur dan bersinar pada rambut. Selain gel, produk lain yang dapat digunakan untuk menggayakan rambut termasuk:

  • pomade,
  • lilin, dan
  • mousse.

Memilih Produk Gaya Rambut yang Sesuai untuk Lelaki

Kesan sampingan produk penjagaan rambut

Produk penjagaan rambut memberikan kebaikan dalam bentuk menjaga kesihatan rambut. Namun, anda perlu berhati-hati ketika memilih produk untuk disapukan pada rambut anda.

Bahan-bahan dalam produk yang disebutkan di atas kadang-kadang boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti reaksi alergi.

Sekiranya boleh, cuba lakukan ujian tampalan pada sejumlah produk yang ingin anda gunakan. Ini dilakukan supaya anda dapat melihat apakah produk tersebut dapat merengsakan kulit kepala dan rambut anda.

Sekiranya anda keliru, cubalah berjumpa doktor atau pakar dermatologi untuk mendapatkan nasihat yang tepat untuk anda.